Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Fråga optikernhttps://www.alltomlinser.se/linser-fragor.asp
Facebook Instagram

Fråga optikern

 - Frågorna ni ställer till Alltomlinser besvaras av Catarina Ericson Leg optiker med kontaktlinsbehörighet och en master utbildning från USA. Detta är en tvåårig vidareutbildning med inriktning inom ögonhälsosjukvård. Catarina driver till vardags
C-optik synklinik i Kalmar och arbetar även med efterutbildningar för Leg Optiker.

Fråga optikern - Vanliga frågor om linser/kontaktlinser

Allmänt om linser

Att korrigera synfel med linser

Att använda sina linser

Min linsordination

Allmän info om ögat

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta vår optiker! optiker@alltomlinser.se
Vanliga frågor - Allmänt om linser

 • Finns det linser som jag kan ha inne en längre tid?

  Ja det finns något som heter dygnet-runt linser som du kan ha inne i längre perioder och t om. sova med. Exempel på dygnet-runt linser är: Biofinity, Biofinity Toric Multifocal och Air Optix Night & Day.

  Biofinity linserna är godkända att bära i upp till 30 dagar (29 nätter) i sträck

 • Hur kan jag ta reda på vad min optikers lins heter på nätet?

  En fråga som ofta kommer till oss på Alltomlinser.se är hur man kan ta reda på vad sin optikers lins heter på nätet?

  Svaret på denna fråga hittar du oftast i vår märkesguide för kontaktlinser (optikerns linser). Om du mot förmodan inte skulle hitta din lins där så kan du skicka in följande information till vår optiker som då kan identifiera din lins och ge dig uppgifter om vilken lins det rör sig om.

  - Radie
  - Diameter
  - Materialnamn (slutar på -filcon)
  - Vätskehalt

 • Vad betyder märkningen på asken?

  På linsasken finns det ett antal märkningar som är bra att ha koll på när man skall beställa linser eller kontrollera priser.

  linsask märkning

  De märkningar som finns på i stort sett alla linser är:

  SF, SPH, POW, PWR eller sphere anger styrkan på linsen, om du är närsynt är det ett minustecken framför siffran och om du är översynt är det ett plustecken framför.

  BC står för base curve och detta anger hur kupig linsen är och ligger oftast mellan 8.0 och 9.0 på mjuka linser.

  DIA står för diameter och anger hur stor diametern är på linsen tvärs över. Detta mått ligger oftast mellan 13.8 och 14.5 på mjuka linser.

  Korrigerar linserna dessutom astigmatism tillkommer nedan märkningar:

  CYL eller cylinder, det anger hur mycket astigmatism som linserna korrigerar.

  AX eller axis anger i vilket läge som linsen korrigerar astigmatismen och anges i grader mellan 0 och 180.

  ADD eller Addition anger differansen i styrka mellan dom olika fokala fälten i multifokala och bifokala kontaktlinser.

  Här kan du läsa mer om linsrecept

 • Finns det olika linsmaterial att välja på?

  I denna fråga tar jag bara upp mjuklinsmaterial då mjuka linser är klart dominerande på marknaden (>95%)

  Ja det finns ett antal olika material att välja på. Varje tillverkare har ju sin idé om hur den bästa linsen skall vara så man kan nästan säga att det finns lika många olika material som det finns linssorter. Dock finns det några olika materialgrupper som man kan dela upp linserna i.

  Lite för och nackdelar med de olika linsmaterialen då. Siliconhydrogellinser skiljer så sig markant från hydrogellinser så +/- listan skall tolkas så att jag jämför listan under silikonhyrdogel är jämfört med hydrogelgruppen som helhet och listorna under respektive hydrogelgrupp är inbördes jämförelse inom hydrogelgruppen.

  Silikonhydrogel

  • + Hög syregenomsläpplighet till ögat
  • + Hög tolerans mot uttorkning
  • - Hög modulus (materialstyvhet)
  • - Låg ytvätbarhet detta innebär att tårvätskan spricker upp på linsytan vilket kan ge sämre synskärpa och kan orsaka onödigt hög friktion mellan linsen och ögonlocket vid blinkning. De senaste silikonhydrogellinserna är bättre ur denna aspekt


  Hydrogellinser med hög vätskehalt

  • + låg modulus (materialstyvhet)
  • + bra synskärpa p.g.a. något tjockare lins
  • - känsligare för att gå sönder
  • - större risk för beläggning på linserna


  Hydrogellinser med låg vätskehalt

  • + mindre känslig för torra miljöer
  • + kan göras tunnare
  • - låg syregenomsläpplighet i materialet.


  Hydrogellinser som är joniska kontra ickejoniska

  • + har en bättre vätskegenomströmning genom materialet.
  • - har en större tendens att få proteinbeläggningar än icke joniska.

 • Vilken lins ska jag välja?

  Det finns inget enkelt svar på den frågan, utan du måste tillsammans med din optiker resonera fram vilken sorts lins som passar ditt bärande och dina ögon bäst.

 • Vad är det för skillnad på stabila och mjuka linser?

  Mjuka linser är det allra vanligaste och det man normalt refererar till när man pratar om linser i dag. En mjuk lins har en begränsad livslängd som varierar mellan en dag till ett år beroende på typ.

  Den mjuka linsen är ofta bekväm redan från början av användandet till skillnad från en stabil lins som har några veckors inkörningstid, sedan är den oftast också väldigt bekväm. En stabil lins har ingen i förväg begränsad livslängd utan det beror på skick och skötsel hur länge man kan ha sitt linspar.

 • Behöver man besöka en optiker innan man köper linser?

  Innan man börjar använda linser måste man uppsöka en optiker med kontaktlinsbehörighet för att få rätt sorts linser tillpassade. Därefter bör man göra en synundersökning en gång per år för att kontrollera sin ögonhälsa och se att det inte blivit några förändringar av ögonstatusen.

 • Hur gammal måste man vara för att kunna börja använda linser?

  En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är hur gammal man måste vara innan man börjar använda linser.

  Det är inte helt enkelt att svara på denna fråga. I vissa fall kan man ge även spädbarn linser efter som det är väldigt svårt att få glasögonen att sitta på så små barn, detta är dock ett ovanligt sätt att korrigera synproblem på.

  Oftast så väcks frågan om linser när barnen växer upp och blir tonåringar och tycker att det inte är så kul med glasögon längre. I de fall är det den personliga mognaden hos barnet som bestämmer om det är lämpligt. Rent medicinskt är det inga problam att ha linser som barn/ungdom men bäraren måste förstå vikten av att sköta hygienen och även förstå att det kan vara farligt att ha linser när man t.ex. är förkyld.

  Gäller det yngre barn så måste föräldrarna ta det fulla ansvaret för skötseln av linserna och då är det också upp till föräldrarna att avgöra vid vilka tillfälen det är lämpligt att använda linser.

  Läs mer om barn och kontaktlinser
  Läs mer om Tonåringar och kontaktlinser

 • Varför kan inte glasögonglas vara lika tunna som kontaktlinser?

  Det beror på att glasögonglasen har en betydligt större diameter och att de glasen inte kan har samma kupighet som en kontaktlins.

 • Stämmer det att stabila linser håller på att försvinna från marknaden?

  Nej det stämmer inte, däremot så är det vissa optikerföretag som inte jobbar med stabila linser då detta kräver mer kunskap och tid i undersökningsrummet. Behöver du hjälp med stabila linser så ska du leta efter en optiker med kompetens inom Ortho-K, avancerade linser eller med behörighet Optometrist.

Vanliga frågor om att korrigera synfel med linser

 • Varför har jag inte samma styrka på linser som på glas?

  Det finns många anledningar till varför det kan skilja lite mellan linser och glas. Har man korrigring för astigmatism är det nästan aldrig exakt samma styrka. Detta beror på att astigmatismkorrigeringen bara finns i vissa steg när det gäller linser men i glas kan man få i princip vilken korrigering som helst.

  Har man dessutom väldigt lite astigmatism korrigerar man det inte över huvud taget i linser. Är man dessuton kraftigt över- eller närsynt så får man olika styrkor på linser och glas beroende på att glaset sitter en bit ifrån ögat och linsen sitter direkt på.

 • Kan man korrigera astigmatism/brytningsfel med linser?

  Ja det kan man, har man högre astigmatism låt säga över 2-3 dioptrier brukar man dock inte få riktigt lika bra skärpa som med glasögon beroende på att linsen inte sitter riktigt stilla i ögat.

 • Kan man korrigera presbyopi/ålderssynthet med linser?

  Ja det kan man, det finns två sätt att lösa detta problem, det ena är att man har progressiva eller bifokala linser, det är linser som har optik för både avståndsseende och närseende i samma lins.

  Den andra lösningen är att man har "vanliga" linser men att man byter ut styrkan på den ena linsen från avståndsstyrka till närstyrka. Vilket av dessa system som är bäst går inte att säga på rak arm utan man får prova sig fram i samråd med sin optiker.

 • Kan man korrigera färgblindhet med linser?

  Visst kan man ha linser även om man är färgblind, dock kan man inte korrigera färgblindheten med linserna. Här kan du läsa mer om färgblindhet och även prova vårt färglindhetstest.

 • Finns det linser som korrigerar astigmatism och samtidigt är progressiva?

  Visst finns det det. Ett exempel på en sådan lins är Proclear multifocal toric. Du bör dock prata med din optiker angående vilken sorts kontaktlins som kan tänkas passa dig.

 • Kan man klara ett synprov för att ta lastbilskörkort med Amblyopi på ena ögat?

  För att få lastbilskort behöver du se minst 0.8 på det bästa ögat och minst 0.5 på det sämre. Du får använda linser eller glasögon för att komma upp i dessa synskärpor. 1.0 är normalsyn. Om du har en mildare amblyopi t.ex. efter en rätt lyckad lappbehandling som barn skall du nog klara av 0.5 på det ögat.

Vanliga frågor om att använda sina linser

 • Finns det något särskilt tillfälle när jag inte bör använda linser?

  Du bör inte ha linser om du är sjuk, har ont i ögonen eller är rödögd. Det kan även vara olämpligt att ha linser i vissa miljöer så som mycket dammiga lokaler t.ex. bagerier eller byggarbetsplatser. När det finns risk att få starka kemikalier i ögonen är det också olämpligt att ha linser.

 • Kan man sova med linser i ögonen?

  Ja det kan man om man har rätt sorts linser som är utprovade och fungerar som de ska. Att slumra till framför tv:n en halvtimme eller så är inte någon fara oavsett vilken linssort man har, dock kan det kännas torrt och obekvämt i ögonen när man vaknar med det brukar ge med sig på några minuter. Läs mer här om att sova med linser.

 • Är det farligt om en liten bit av ens lins blivit kvar i ögat?

  En liten linsbit som sitter kvar i ögat ställer inte till någon större skada, ofta irriterar man ögat mer när man försöker krafsa ut den. Om det sitter en linsbit kvar i ögat och man inte hittar den lätt är det bara att avvakta så kommer den ut av sig själv till slut, dock kommer inte linsen att brytas ned under överskådlig framtid.

 • Är det farligt att använda linser som legat i flera år (i obruten förpackning)?

  Det skall stå ett bästföredatum på alla linser. Även om linserna legat i en obruten förpackning så kan jag inte rekommendera att använda linser som har passerat sitt bästföredatum.

 • Kan man simma och åka vattenrutschbana med linser?

  Bassängvatten är en potentiell bakteriehärd så det beror till stor del på hur bassängens underhåll sköts. När man åker vattenrutschbana finns det en risk att man kan tappa linsen om man får vatten sprutat i ansiket, det finns även risk att tappa linsen om man tittar under vattnet.

 • Kan jag bada och duscha med linser?

  Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt? Läs mer här: Kan jag bada och duscha med linser

 • Kan jag använda linser i bastun?

  Det går bra att bada bastu med linser men du bör iaktta försiktighet, läs mer här: Använda linser i bastun

 • Kontaktlinser och makeup/smink

  Vad ska man tänka på när man använder smink tillsammans med kontaktlinser? Läs mer här: Kontaktlinser och makeup/smink

 • Finns det några bra hjälpmedel för att sätta i och ta ut sina linser?

  Endagslinser är generellt ganska tunna och sladdriga så hanteringen kan vara lite knepig. Det finns sugkoppar med en funktion som gör att man kan trycka ut luften ur sugkoppen och sätta den mot linsen så den sugs fast och sedan puffa in linsen i ögat. Detta fungerar dock inte så bra på mjuka linser för ytan på mjuka linser är inte helt slät så vakuumet blir inte så bra.

  Bortsett ifrån de tekniska problemen så är det den allmänna meningen att dessa sugkoppar försvårar hanteringen mer än de underlättar när det handlar om mjuka linser. Jag kan inte direkt rekommendera detta hjälpmedel men naturligtvis finns det undantag där detta kan vara ett alternativ. En sådan sugkopp kostar ca 50-100 kr men kan vara lite svår att få tag på då de inte anses tillföra så mycket.
  Läs mer Hur sätter man in linser

 • Håller månadslinser bara en månad oavsett hur ofta man använder dem?

  Månadslinser är testade och godkända för att användas under en månad efter att man bryter förpackningen. Det är den tiden som tillverkaren anser är en rimlig tidsperiod för att använda linsen och då ansöker de om att få den godkänd för denna tidsram. Sen kan man naturligtvis alltid ha åsikter om att vid ett visst bruk (sporadiskt) så borde linserna hålla längre, dock är man ute på hal is vid ett sådant antagande.

  Det är inte linsen i sig som egentligen blir för gammal utan det är protein/fett beläggningen som blir gammal samt bakterietillväxten på linsytan som sätter gränsen för bruket i de flesta fall.

Vanliga frågor om min linsordination

 • Kan man byta linssort om jag hittar en annan lins med samma parametrar till lägre pris?

  Nej du skall inte byta linssort utan att först konsultera din optiker. Anledningen till detta är att en lins som har samma parametar kan bete sig annorlunda på ögat beroende på material och tjocklek.

 • Har jag rätt att få ut min linsordination från min optiker?

  Ja, precis som med alla andra journaler har du rätt att ta del av det som är skrivet i din kontaktlinsjournal. Det är nu för tiden så vanligt att man kollar runt efter bästa pris att det vanligtvis inte är något problem att få ut sina uppgifter.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Endagslinser
Myday Daily DisposableMyday Daily Disposable
313 kr
Lenson
Everclear AdmEverclear Adm
484 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus ToricDailies AquaComfort Plus Toric
308 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram