Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Kan man sova med linser?
Facebook Instagram

Kan man sova med linser?

Att sova med vanliga linser är inte att rekommendera då dessa kan minska syretillförseln till ögat. Under den vakna delen av dygnet så får hornhinnan syre från tårvätskan och luften genom att man blinkar med ögonen. När du däremot sover så slutar du blinka vilket medför att hornhinnan inte får lika mycket syre och tillförsel av tårvätska. Om du då också har en kontaktlins över hornhinnan så minskas tillförseln av syre ännu mer.

Innehåll artikel

Sova med linser

Detta kan leda till att linserna du somnat med kan torka och dra ihop sig i ögat, vilket i sin tur kan resultera i små skador på hornhinnan. Denna påverkan av hornhinnan kan i värsta fall leda till en infektion. En kort tupplur med linserna på är i regel ingen fara men det är inte heller något som rekommenderas, såvida det inte är dygnet-runt-linser som används.

Är det farligt att sova med linser?

Råkar det hända någon enstaka gång är det troligtvis ingen fara och du kommer inte uppleva några större problem. Detta betyder dock inte att du kan ha som vana att sova med linserna på lite då och då. Upprepar du detta beteende eller medvetet sover med kontaktlinser som inte är avsedda att användas på ett sådant sätt, utsätter du dina ögon för en stor hälsorisk.

Om olyckan ändå skulle vara framme, vad gör jag då?

Om du somnar med linserna på så kommer du när du vaknar igen känna att dina ögon och linser är mycket torra. Ögonen kan vara röda och irriterade, och ibland även ha en svidande känsla. Linserna kan även vara svåra att ta ut då de torkat och fastnat hårdare än vanligt på ögonen. Skulle detta vara fallet gäller det att behålla lugnet och INTE försöka ta ut linserna med våld. Använd istället ögondroppar och låt dem verka så pass länge att linserna tagit upp vätskan och blivit mjuka igen. Därefter är det lättare att ta ut dem på vanligt vis. Vi rekommenderar dig att använda glasögon under några dagar efteråt istället för kontaktlinser så att dina ögon får ordentlig vila. Det är även bra att boka in en undersökning hos din optiker för att kunna utesluta eventuella skador på dina ögon.

Dygnet-runt-linser

Silikonhydrogel heter det material som används i dygnet-runt-linser. Detta material är unikt på så sätt att det släpper igenom mycket större mängder syre till ögat jämfört med vanliga linser. Därför behöver man inte ta ut linserna lika ofta som man är tvungen att göra med endagslinser och månadslinser för att hornhinnan ska luftas och få tillräckligt med syre.

Dygnet-runt-linser kommer även ofta med speciellt framtagna återfuktande egenskaper som även medför en mycket hög bärkomfort. Linserna blir så pass bekväma att du knappt märker att du har dem på. Detta är linserna för dig som söker optimal komfort och möjligheten att bära linserna dygnet runt i upp till en månad.

Dygnet-runt-linser är även ett bra alternativ för dig som har torra ögon och svårigheter att bära vanliga endagslinser eller månadslinser. Detta tack vare den unika förmågan att släppa igenom syre och det mindre behovet av vätska. Det är dock viktigt att du hanterar linserna som vanliga månadslinser och tar ut och rengör dem varje kväll för isättning igen morgonen efter.

Är du en glömsk person som ofta somnar med dina endagslinser eller månadslinser över natten, så kan dygnet runt-linser vara ett bättre alternativ för dig.

Nattlinser - Orthokeratologi, Orto K

Vill du inte eller kan inte använda varken glasögon eller kontaktlinser så är nattlinser alternativet för dig. Denna typ av linser är även ett bra alternativ för dig som inte vill laseroperera dina ögon.

Ortho K eller så kallade nattlinser korrigerar synen under natten medan du sover. Du behöver således inte använda kontaktlinser under dagtid. Nattlinser lämpar sig även för barn och ungdomar som är närsynta då de kan hjälpa till att sakta ner närsynthetsprocessen. Nattlinser passar även bra för närsynta personer som lider av torra ögon samt personer med både närsynthet och brytningsfel.

Ortho K är en icke-kirurgisk behandling där man använder sig av speciella kontaktlinser för att förändra ögats form så att synfelet reduceras och i många fall försvinner helt under den dagliga bärtiden. Linserna som används är speciellt utvecklade stabila kontaktlinser som i normala fall byts ut varje år, i vissa fall kan det krävas mer regelbundna byten. Linserna bärs endast under sömnperioden på natten och tas ut morgonen efter. Det är viktigt att poängtera att Ortho-K-linser inte kan jämföras med vanliga linser då de är stabililinser som är mycket snällare mot ögat än vad mjuka linser är.

Ortho K-behandlingen ger ingen varaktig förändring utan linserna måste användas varje natt för att bibehålla effekten under dagen. Fullgott resultat uppnås efter ca två veckors användande men redan efter några dagars användning bör du märka en väsentlig skillnad. Avslutas behandlingen så återgår hornhinnan till dess ursprungliga form. Effekten av nattlinserna varar mellan 16–48 timmar. Detta innebär att vissa personer endast behöver använda linserna varannan natt. Nattlinser korrigerar mild till måttlig närsynthet och brytningsfel inom ett visst omfång. Alla lins- och glasögonbärare kommer därför inte kunna använda sig av denna metod för att korrigera sitt synfel.

Vanliga frågor om man sova med linser?

  • Jag har hört att om man använder nattlinser så kan din syn inte bli sämre. Stämmer detta?

    Att uttrycka sig som att då kan synen inte bli sämre stämmer inte vid användning av nattlinser (ortoh-k linser). Men ortho-k-linser hämmar utvecklingen av närsynthet och ja det händer att den stannar av helt också. Det är ett väldigt bra alternativ till vanliga mjuka kontaktlinser om du är närsynt.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser
kontaktlinser och makeup
Vad ska man tänka på när man använder smink tillsammans med kontaktlinser?
» Läs mer


bada med linser
Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt?
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer


Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Endagslinser
Acuvue Oasys 1-day With HydraluxeAcuvue Oasys 1-day With Hydraluxe
313 kr
Lenson
Myday ToricMyday Toric
465 kr
Lenson
Biotrue Oneday For AstigmatismBiotrue Oneday For Astigmatism
313 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram