Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Hur sätter man in linser?
Facebook Instagram

Hur sätter man in linser?

Kroppens naturliga reaktion så fort något närmar sig ögat är att blinka. Det här kan naturligtvis innebära problem då det kommer till att sätta in linser. Provar du att sätta in linser för första gången så får du helt enkelt räkna med att det tar lite tid.

Innehåll artikel

Ta ut linser

Du för linsen mot ögat långsamt, du fokuserar, du stålsätter dig för att hålla ögat öppet och så - poff. Du blinkar och linsen lossnar från fingret. Hopplöst? Till en början kan det kännas så. Men, som med allt annat, så ger övning färdighet och då det kommer till att sätta in linser så är det inget undantag.

"Den naturliga reaktionen då något närmar sig ögat är att blinka. Det kan skapa problem vid insättning av linser. Övning ger färdighet - att sätta in kontaktlinser handlar om att vänja ögat och ju mer du tränar, desto lättare blir det"

Det snabba svaret på frågan i rubriken - hur sätter man in linser? - lyder alltså: man tränar och man stålsätter sig. Man måste vänja ögat vid den onaturliga kontakt som sker vid insättning. Det kan ta lite tid och det kan vara lite frustrerande: med det är definitivt värt mödan i slutändan.

Man kan dock använda sig av mer konkreta tips för att sätta in linser och därför så har vi skapat en liten lathund kring hur man ska agera. Några praktiska råd som förhoppningsvis ger dig goda vanor och därigenom också ger dig bättre nytta av linserna i fråga.

Sätta in linser - steg för steg

Här kommer då en guide över hur du ska sätta in dina linser från start till mål. Vi kommer därefter även ge en lika utförlig text om hur du ska tänka för att ta ut linser då dagen är slut.

 • Tvätta händerna noggrant. Använd en tvål med ett neutralt PH-värde och se till att ingen smuts riskerar att komma med dina linser in i ögat. Alla som fått in smuts mellan lins och öga vet hur pass mycket det kan svida och vilken irritation som kan skapas. Tvätta noga och torka av händerna med en ren handduk efteråt.
 • Vänster/Vänster - Höger/Höger: Ett väldigt gångbart tips för att få bättre kontroll är att använda vänster pekfinger för vänster öga och vice versa för höger öga. Försök att göra det här till en vana - det underlättar verkligen isättningen av linserna.

 • Ta ur linsen: Använd pekfingret för att plocka ur linsen ur etuiet. Linsen ska vara skålad; det kan du kontrollera genom att hålla den närmare ögonen. Linsens skålning ska vara jämn upp- och längs med kanterna. Har den en spetsig avslutning så är den felvänd och du ska börja om igen. Många av dagens linser har en så kallad 123-indikator som gör det lättare att se om linsen är rätt- eller felvänd. Håller du en sådan mot ljuset och ser att siffrorna är rättvända så är linsen redo att sättas in.
 • Ska du sätta in en lins i höger öga så använder du din vänstra hand för att hålla upp ögonlocket. Sätt linsen på plats med ditt högra pekfinger. Hitta din egen takt. Vissa sätter in linser med vindens hastighet medan andra gör det väldigt långsamt. Som sagt, här är det stora problemet för ovana linsanvändare. Kämpa på - att sätta in linser tar lite tid att lära sig.

 • Blinka några gånger så att linsen hamnar rätt och inte skaver. Till en början kan linsen kännas, men efter ett tag så märks den inte alls. Inte på annat sätt än att du plötsligt ser betydligt klarare och skarpare förstås.

Ta ut linser

Tips för att ta ut linser

Så, nu har du lärt dig att sätta in dina linser. Återstår bara att lära dig det motsatta - att ta ut dina linser då dagen är slut. Lyckligtvis så brukar det här momentet anses som betydligt lättare. Vi har sammanställt några konkreta tips för hur du ytterligare ska förenkla denna nödvändiga kvällsrutin:

 • Tvätta händerna. Samma noggrannhet krävs gällande hygienen då du ska ta ut linser som då du sätter dem på plats. Använd en neutral tvål och ha en ren handduk tillhands.
 • Håll upp ögonlocket med din motsatta hand. Det vill säga - vänster hand för höger öga och vice versa. För pekfingret mot ögat och dra sedan nedåt. Linsen kommer att krulla ihop sig och du kan i och med det greppa den utan problem mellan tumme och pekfinger. Ett bra tips är att du fäster din blick på en punkt högt upp längs väggen.

 • Följ instruktionerna för dina linser. Du måste alltid rengöra och desinficera dina linser efter varje användning och förvara dem på ett korrekt sätt om du använder flerdagslinser.
 • Skölj aldrig dina linser i kranvatten efter användning. Det gäller även etuiet där de ska förvaras.

Vanliga frågor om hur sätter man in linser

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser
bada med linser
Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt?
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer
Endagslinser
Everclear AdmEverclear Adm
28 kr
Lenson
Proclear 1 Day MultifocalProclear 1 Day Multifocal
341 kr
Lenson
Precision1Precision1
617 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram