Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Passar linser för tonåringar?
Facebook Instagram

Passar linser för tonåringar?

Fler och fler väljer att överge glasögon till förmån för det bekväma livet med linser. En tydlig trend är även att barn och ungdomar väljer denna väg. Frågan är om det är en så bra idé egentligen?

Innehåll artikel

Vi tänkte samla några vanliga frågor och ge svar på dessa i den här artikeln. Detta gäller primärt för tonåringar som funderar på att skaffa linser.

Hur gammal bör jag vara för att skaffa linser?

Utgångspunkten gällande ålder för linser är att det inte finns någon gräns. Linser fungerar för både barn, tonåringar och vuxna. Man kan däremot se att många optiker satt en åldersgräns på tolv år. Tonåringar kan därför välja linser med gott samvete.

Tonåringar och linser

Det är inte åldern per se som kan sätta käppar i hjulet. Det handlar mer om ansvar. Att bära linser kräver ett stort ansvar där inte minst hygien och skötsel måste fungera. Ett barn kan ha mycket svårt att sköta detta på egen hand - och likaså många tonåringar. Det är en fråga som tonåringen, förälder och optikern gemensamt bör hitta ett svar på.

Varför inte bara välja glasögon?

Tonåringar är självmedvetna och många anser att det är snyggare att gå omkring utan glasögon än med sådana på. Linser blir ett bra sätt att bygga en tonårings självförtroende på om denne har ett synfel som måste korrigeras genom glasögon. Linserna fungerar lika bra - men utan att synas.

Ett annat starkt argument är att linser underlättar vid sport och olika aktiviteter.

Hur mycket jobb innebär det att använda linser?

Idag är det lättare än någonsin att rengöra linser. De flesta linser kräver inte mer ansträngning än att man har ett etui som man fyller med linsvätska och där sedan linserna placeras efter användning. Låter det ansträngande så finns det även endagslinser som du kastar så fort dagen är slut.

Faktum är att många pekar på att ungdomar är bättre på att hålla ordning på sina linser som en följd av att de tidigt lär sig vikten av att skapa en sund rutin. Många äldre fuskar och slarvar med hygienen. De brister som sker i rengöringen kan sedan visa sig i form av en bakterieflora över linserna - något som kan leda till stora obehag då man väl använder dem.

Är kontaktlinser dyrare eller billigare än glasögon?

Den frågan är omöjlig att svara på. Både glasögon och linser finns i väldigt många olika varianter och modeller - något som också gör att det finns ett enormt prisspann att ta hänsyn till. Gällande linser så bör man vara medveten om att det finns en uppsjö av billiga sådana - både i butik och online. Det kan emellertid vara så att de allra billigaste inte är de mest bekväma att bära. Det är viktigt att dina linser känns bra och det är det värt att betala lite extra för.

Tonåringar och kontaktlinser

Är det svårt att sätta linsen på ögat?

Många känner oro om det verkligen vågar sätta linsen på plats för första gången. Det kan man också förstå - ögat är väldigt känsligt för beröring. Men, det brukar gå väldigt snabbt att lära sig att placera en lins på ögat utan att vare sig obehag eller smärta upplevs. Här kan du läsa mer om hur man sätter in linser.

Är en ögonoperation bättre än linser?

Laser ska inte användas på någon under 20 år. Det ska i så fall till något alldeles speciellt för att en klinik ska fatta ett sådant beslut. Dina ögon utvecklas fram till 20-års ålder. Betalar man för en operation när man är tonåring så finns det väldigt mycket som talar för att det är pengar i sjön i och med att ögonen förändras. I vuxen ålder däremot, där kan en operation definitivt vara ett alternativ.

Linser fungerar bara inte för mig?!

Rådet är att man börjar med en prövoperiod på kanske en månad. Det tar dels tid att lära sig vanan av att använda linser och dels så kan en månads prövotid visa om tonåringen är mogen uppgiften. Testa i en månad. Skulle det visa sig att linser absolut inte fungerar så är det bara att återgå till glasögon. Om några år kanske försöket kan upprepas. Då kanske tonåringen har bättre förutsättningar.

Vanliga frågor om linser för tonåringar

  • Hur vet jag när min tonåring är redo för kontaktlinser?

    Det finns ingen "rätt ålder" att börja bära kontaktlinser - faktum är att nästan vem som helst i alla åldrar kan bära linser. Det som krävs är att man lär sig sätta in linserna och lär sig att ta hand om dom (rengöra).

  • Vilken linstyp rekommenderas till en tonåring?

    Många optiker rekommenderar endagslinser för första gångsanvändare. Endagslinser bärs en gång och kastas sen bort, vilket innebär att det är minimalt med skötsel på denna linstypen.

  • 1.
  • 364 kr364
  • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Dailies Total 1 For AstigmatismDailies Total 1 For Astigmatism
427 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus ToricDailies AquaComfort Plus Toric
322 kr
Lenson
Acuvue Oasys Max 1-dayAcuvue Oasys Max 1-day
389 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram