Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Kontaktlinser - Endagslinserhttps://www.alltomlinser.se/endagslinser/endagslinser.asp
Facebook Instagram

Endagslinser och dagslinser

Endagslinser är den enklaste och mest praktiska formen av kontaktlinser. Det fungerar precis som det låter; öppna förpackningen, sätt i linserna och njut av perfekt syn resten av dagen. När de är färdiganvända är det bara att ta ut dem ur ögonen och slänga dem i soptunnan.

Innehåll artikel

Focus DAILIES

Fördelar med endagslinser

Fördelarna med endagslinser är många. Genom att byta linser varje dag minimerar man risken för irritationer i ögat som kan påverka både bekvämligheten och hornhinnan. Många experter är överens om att ju oftare du byter dina linser, desto hälsosammare är det för dina ögon. Protein, kalcium, lipider och andra ämnen som finns naturligt i tårvätskan bildar beläggning på linserna. Beläggningen kan kännas obekväm, och i värsta fall även leda till en infektion. Att tvätta sina linser är självklart ett effektivt sätt att avlägsna smuts och beläggningar, men det kan aldrig bli 100 % rent. Det finns alltid rester kvar som sedan byggs på med tiden. På grund av detta upplever t ex linsanvändare som lider av torra ögon ofta endagslinser som ett mer bekvämt alternativ än andra linser. Även för allergiker som kan behöva byta linser oftare än andra är det ett bra alternativ, speciellt under perioder när pollenhalten är hög i luften.

Skötsel av endagslinser

Endagslinser är också den bekvämaste formen av kontaktlinser. Man slipper all skötsel av linserna som rengöring, sköljning och förvaring. En vanlig invändning mot denna typ av linser är kostnaden som ofta ligger något högre än för andra linser. Vad man kanske inte tänker på, är att man faktiskt slipper kostnaden för både linsvätska och etui. Tillverkarna har dessutom utvecklat nya framställningsmetoder för att kunna producera högkvalitativa linser i stora volymer, vilket gör att man har kunnat få ned priserna betydligt.

Endagslinser för astigmatism

Endagslinser är ett perfekt val för dig som endast använder linser sporadiskt och t ex varvar med glasögon. Det passar även utmärkt för människor som lever ett aktivt liv med mycket sport, fest, resor och aktiviteter. Idag finns det endagslinser för de allra flesta synfel, och till skillnad mot tidigare finns de även att tillgå för astigmatiker om styrkan inte är alltför hög.

Endagslinser

Dagslinser - Pris per förpackning

Dagslinser kommer oftast i förpackningar om 30 eller 90 par linser per förpackning. Många återförsäljare saluför även större förpackningar med exempelvis 180 linser per ask. Det är därför viktigt att kontrollera vad priset per lins är i förhållande till antalet linser du köper per förpackning.

Färgade endagslinser

Om du tycker att det är roligt att kunna byta ögonfärg till exempelvis speciella tillfällen, är färgade endagslinser med eller utan styrka det självklara valet. Färgade linser kommer i ett stort utbud av färger men även med olika mönster, så kallade "crazy linser". Värt att notera är att personer utan synfel kan använda färgade linser utan styrka då de är uppbyggda på ett sådant sätt att synen inte påverkas av färgen eller valt mönster. Här kan du läsa mer om färgade linser.

Populära endagslinser

Focus DAILIES, Biomedics 1 Day Extra och 1 Day Acuvue är några av de mer populära endagslinserna på marknaden idag. Dessa linser säljs även under andra namn som optikerna "brandat" dem med. Exempelvis så säljs Focus DAILIES under namnen Easyvision Endagslinser (Specsavers Optik) och iWear (Synoptik). Biomedics 1 Day Extra säljs även under namnet EyeQ One-Day Classic Q2 (Synsam). Du hittar fler re-brandade endagslinser i märkesguiden.

Vanliga frågor om endagslinser

 • Kan jag använda mina endagslinser längre än en dag?

  Endagslinser ska endast användas en dag. Endagslinserna är helt enkelt inte utformade för att bäras längre. Problemet med att bära dom längre är att du ökar risken för att få infektioner.

 • Är endagslinser bättre än månadslinser?

  Detta är individuellt, men en fördel med endagslinser är att dom oftast är behagligare att bära och ett bra val för personer med torra ögon eller allergier. Endagslinser har även färre komplikationer då linsen endast används en gång.

 • Är EyeQ One-Day Premium Q3 och Proclear 1 Day samma lins?

  Ja det är samma lins. Synsam köper in Proclear 1 Day Från CooperVision under namnen EyeQ One-Day Premium Q3 och EyeQ Premium Q2.

 • Kan jag ta en tupplur med endagslinser i ögonen?

  En liten tupplur är oftast inga problem även om detta kan skapa en irritation precis när du öppnar ögonen. Man ska dock inte sova en hel natt med endagslinser.

 • Är endagslinser dyrare än månadslinser?

  Ja, endagslinser är dyrare än månadslinser. Den stora fördelen med endagslinser är att du minimerar risken för irritation eller infektion i ögonen.

 • Finns det färgade endagslinser?

  Ja det finns färgade endagslinser, FreshLook One Day Color är ett exempel.

 • Finns det någon endagslins som korrigerar astigmastism?

  Ja det finns endagslinser som korrigerar astigmatism, 1 Day Acuvue Moist For Astigmatism är exempel på en sådan lins..

 • 1.
 • 163 kr163
 • Mister Spex
 • 2.
 • 168 kr168
 • Netlens.se

Prisjämför fler Focus Dailies linser
Erbjudanden endagslinser
Acuvue Oasys 1-day With HydraluxeAcuvue Oasys 1-day With Hydraluxe
296 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus ToricDailies AquaComfort Plus Toric
223 kr
Lenson
Proclear 1 DayProclear 1 Day
193 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2021 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram