Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

Allt om Linser
  Tillbehör - Linsvätska
Facebook Instagram

Linsvätska

 • 1.
 • 59 kr59
 • YourLenses
 • 2.
 • 59 kr59
 • Lenson
 • 3.
 • 77 kr77
 • Netlens.se

Prisjämför fler Opti-free Puremoist linser


Oavsett om du använder färgade, bifokala eller toriska linser så finns det en gemensam nämnare i att dessa måste rengöras med hjälp av linsvätska. Något som är enkelt att komma ihåg och att utföra då man använder sig av samma typ av linsvätska vid både förvaring, desinfektion, rengöring och sköljning.

Linsvätska

För dig som använder dina linser dagligen så blir linsvätskan ett oumbärligt komplement. Plockar du ut dina linser på kvällen och sätter i dem igen på morgonen så måste dessa rengöras i linsvätska. Detta av flera olika skäl och här följer några:

 • Linserna behåller sin höga kvalitet genom hela användningsperioden.
 • Du undviker att få svamp, bakterier och virus i dina ögon då linsvätskan i fråga desinficerar dina linser.
 • Regelbunden rengöring minimerar risken för infektioner i ögonen.
 • Dina linser håller sin mjuka, behagliga form. Skillnaden mellan att sätta in ett par linser som legat i linsvätska och ett par som inte gjort det är milsvid. Det är betydligt skönare att sätta in linser som är rena då dessa - tack vare linsvätskan - behåller sin flexibilitet.

Många tror att linsvätska går att ersätta med någonting annat; att det kan vara fullt möjligt att exempelvis använda sig av vanligt kranvatten för att skölja av- och tvätta sina linser. Så är inte fallet. Faktum är att rengöring av linser i vanligt kranvatten kan leda till en mycket smärtsam sjukdom - Akantamöda Keratit - som främst drabbar personer som använder mjuka- eller hårda kontaktlinser.

Det som utmärker sjukdomen är att ögonen börjar vara igen och att denna infektion kan vara väldigt svårläkt. Utöver kranvatten så kan man hitta Akantamöba Keratit i simbassänger och i jorden. Där är ytterligare ett skäl till varför linsvätska ska användas.

Linsvätska - rengöring av linser och förvaring

För att få bäst effekt av din linsvätska så krävs det att du använder ett etui. Du fyller etuiet i fråga med linsvätska, du placerar dina linser däri och så förvarar du linserna i etuiet under natten. Bra så? Inte riktigt.

Det du måste vara medveten om är att även etuiet blir smutsigt och att även det måste rengöras. Lägger du dina linser i ett etui som inte rengjorts så lägger du dem i vad som skulle kunna liknas vid en riktig bakteriehärd. Se till att rengöra etuiet på samma sätt som du rengör dina linser - använd linsvätska och lufttorka det efteråt. Gör det till en vana att göra så varje gång du satt in dina linser. Etuiet i fråga ska dessutom inte användas för länge. Rekommendationen är att du byter någon gång varannan- var tredje månad.

Billig linsvätska

Ser man till hur du ska rengöra dina linser så är ett generellt råd att du inte stressar dig igenom processen. Det finns absolut ingen anledning att fuska och det hela tar inte så lång tid även om du är noggrann. Vi tänkte - genom några steg - förklara hur du rengör dina linser på bästa sätt.

 • Börja med att tvätta händerna med tvål och vatten. Torka av dem med en ren handduk.

 • Ta din handflata och lägg linserna däri. Använd några droppar linsvätska och gnugga linsens båda sidor med hjälp av ditt lillfinger.

 • Ta fram ditt etui. Skölj linserna med vätska och placera dem sedan i etuiet.

 • Fyll ditt etui med linsvätska och skruva på locket.

Tänk dock på att alltid läsa instruktionerna som följer med dina linser. Vissa typer ska rengöras på annat sätt än genom de steg vi ovan nämnde.

Resa med linser och linsvätska i handbagage - vad gäller?

Allt efter 2006 så har flygbolagen tagit i med hårdare tag mot vätska på flygplanen. Det innebär en tydlig begränsning där allt ifrån dryck, parfym, krämer och linsvätska måste följa givna mått. Den linsvätska du använder kommer - i sin naturliga förpackning - inte att tillåtas i handbagaget på flyget. Det är också där du vill förvara den då du vill ha den intakt och att den vare sig sprungit läck eller gått sönder i övrigt då trycket i en flygplanskabin kan orsaka läckage i vissa linsetuier och flaskor. Ett tips är därför att lägga linsetuiet och linsvätskan i en förslutningsbar påse för att begränsa eventuellt läckage.

En annan smart lösning är att köpa ett så kallat Flight-Pack. Något som innebär att du köper två stycken mindre behållare - anpassade efter regelverken - som du fyller med linsvätska; något som är väldigt praktiskt att ha även för den kortare resan. Ska du bara bort över helgen så sparar du en hel del plats genom att använda de mindre behållarna snarare än den stora förpackningen med linsvätska som du normalt använder. En bra investering som gör vardagen lite smidigare!

Torra och irriterade ögon av linser - prova Systane Ultra

Det är inte alltför ovanligt att linsanvändare drabbas av torra ögon. Ögonen kan klia, de kan bli irriterade och man kan därigenom ge ett intryck av att vara väldigt trött. En rekommendation för dig som lider av dessa problem är att prova en produkt vid namn Systane Ultra - en gel som lindrar besvären direkt.

Det fina med denna produkt är att den känner av din nuvarande status och avsöndrar mer gel ju torrare ögon du har. Den innehåller nämligen ett unikt ämne som anpassar sig efter din tårfilm och det PH-värde som denna har.

Billig linsvätska, Multi Purpose linsvätska och Cleaners

Det finns olika typer av linsvätska och innehåll som anpassats efter olika typer av linser. Det går därför inte att peka på en typ av linsvätska och säga att den här kommer att fungera just för dig och dina linser.

Risken är dels att dina linser tar skada och dels att dina ögon blir väldigt irriterade. Att köpa billig linsvätska på rea - bara för att komma billigare undan - är därför sällan en god idé. Ska du köpa linsvätska - eller byta sådan - så ska alltid en optiker konsulteras innan.

Det är även väldigt viktigt att poängtera att du aldrig ska blanda linsvätska från två olika tillverkare. Börjar den ena förpackningen ta slut och du ska använda en ny - rekommenderad av din optiker - så ska dessa alltså hållas åtskilda från varandra. Att köpa linsvätska billigt kräver således att du har koll på vilket märke och vilken tillverkare du har på din befintliga linsvätska.

Vilka är då de vanligaste linsvätskorna som används i Sverige? Dessa två är väldigt vanligt förekommande:

 • Linsvätska med väteperoxidbaserade lösningar. Fördelen med denna typ av linsvätska är att den inte innehåller några konserveringsmedel. Dessutom är den effektfull då den rengör linserna på djupet.
 • Multi Purpose Linsvätska: Det här är den vanligaste linsvätskan idag och det är lätt att förstå varför. Använder du den här så behövs nämligen inga andra vätskor; den rengör, desinficerar och förvarar linserna på samma gång.

Som komplement till linsvätska så kan vi även nämna saltlösning och cleaners. Saltlösning används för att skölja kontaktlinsen efter rengöring då man genom det får en mer lätthanterlig lins genom denna förberedelse.

Cleaners kräver lite försiktighet och ska primärt användas av dig som har problem med mycket beläggningar på dina linser. Använd alltid rekommenderad mängd, följ instruktionerna från tillverkaren och se till att vara allmänt försiktig vid hanteringen.

Torra ögon
Har du ögon som svider, kliar eller känns trötta? Då har du fått en torr fläck på hornhinnan.
» Läs mer

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Partners | Öppet köp | Press | RSS | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2019 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram