Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Hitta Optikerhttps://www.alltomlinser.se/optiker/Default.asp
Facebook Instagram

Optiker

- Hitta din lokala legitimerade optiker med hjälp av Alltomlinser.se's optikerkatalog och få utförlig information om legitimerade optiker nära dig. Katalogen är ett perfekt hjälpmedel för dig som ska boka en synundersökning, prova ut nya linser eller bara är i behov av allmän ögonvård. Då du kan söka både på län/ort och postnummer så har det aldrig varit enklare att hitta kvalificerad ögonvård.

Optikerkedjor

 • SpecsaversSpecsavers är världens största privatägda optikkedja med optiker knutna till sig över hela världen. Av dessa är ca 100 butiker verksamma i sverige och man öppnar 20 till inom kort. Hos Specsavers hittar du kontaktlinser och glasögon till konkurrenskraftiga priser. Du kan även prova ut dina bågar online.

  Mer info om Specsavers


 • SynoptikSynoptik grundades redan 1930 i Köpenhamn och hette då "Sygekassernes Optik". Numera ägs Synoptik av den amerikanska optikerkedjan Pearle vars europeiska gren är Europas största optikerkedja. Synoptik har 102 butiker och 600 anställda i sverige. Förutom att sälja glasögon och kontaktlinser så var man först med att erbjuda sina kunder glasögonstylister som kan hjälpa till och ge råd utan kostnad inför ett val av bågar.

  Mer info om Synoptik • Se & SynasSe & Synas är en optikerkedja med sju butiker i Eskilstuna, Skellefteå, Stockholm, Strängnäs, Umeå och Uppsala. Se & Synas inriktar sig på kvalité och service och har sedan 2009 även ögonapotek i butikerna. Bland utbudet hittar du glasögon, solglasögon och kontaktlinser. Adidas, Andy Wolf, Prada och Jaguar är några av de märken som du hittar bland glasögonsortimentet.

  Mer info om Se & Synas


 • SmarteyesSmarteyes lanserades i april 2007 med sin första butik i Borås. Idag har man 14 butiker ifrån Malmö i söder tilll Stockholm i norr. Initiativet kom från Rune Andersson, grundare av Mellby Gård AB en internationell industrikoncern. Målet är att erbjuda glasögon av god kvalité till lågt pris. Smarteyes säljer endast egna glasögonbågar, slipning och tillverkning sker i Asien. Efter din beställning finns glasögonen att hämta i butik sju dagar efter genomfört köp.

  Mer info om Smarteyes


 • GlasögonmagasinetGlasögonmagasinet består av sju butiker spridda i södra Sverige. Genom ett större inköpssamarbete kan de erbjuda prisvärda glasögon, solglasögon och kontaktlinser. Genom ett samarbete med Resurs Bank kan de även erbjuda delbetalningar av sina produkter.

  Mer info om Glasögonmagasinet


 • Aktuell OptikAktuell Optik är baserade i Västsverige där över hälften av de 15 butikerna ligger i Göteborgstrakten. Aktuell Optik lägger tonvikten på egenimporterade bågar istället för märkesbågar, allt för att kunna hålla nere priserna men ändå bibehålla en hög kvalitet. 1995 öppnades den första butiken i Alingsås.

  Mer info om Aktuell Optik


 • KlarsyntKlarsynt består idag av totalt 140 butiker och är Sveriges största sammanslutning av självständiga optiker. Från början hette Klarsynt Optiserve AB och grundades 1995 i Upplands-Väsby. Klarsynt har alla prisklasser i sitt sortiment av glasögon och kontaktlinser och även ett samarbete med Globen ögonklinik där olika synfelsbehandlingar kan utföras som exempelvis operationer med laser.

  Mer info om Klarsynt


 • SynsamPå Synsam har vi sedan 1968 arbetat för att hjälpa alla att se bra och se bra ut. Idag är Synsam rikstäckande och består av drygt 195 butiker i Sverige och cirka 450 i Norden. Vi är en av Europas ledande aktör inom optikbranschen och erbjuder unika lösningar inom både ögonhälsa och ögonmode med ett brett sortiment som utgår från dina behov som kund.

  Mer info om Synsam


 • Direkt Optik1992 öppnade Direkt Optik sin första butik mitt i centrala Göteborg. Numer finns de representerade med drygt fyrtio butiker över hela Sverige. Det är en aktiv och attraktiv aktör på marknaden. Direkt Optik uppskattas för både service, kunskap och unika erbjudanden.

  Med dess låga priser, höga kvalitet och professionella legitimerade optiker har de snabbt blivit en uppskattad aktör. Samt ett brett sortiment av märkesbågar.

  Under 2013 förvärvades Direkt Optik av en av Europas ledande aktörer inom optikbranschen.

  Mer info om Direkt Optik


Legitimerad optiker

För att bli en legitimerad optiker så ska man ha genomgått en optikerutbildning om minst 180 universitetspoäng. Utbildningen är omfattande och innehåller både praktiska moment och teoretiska studier. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen efter examen. Som optiker räknas man som sjukvårdspersonal vilket innebär att man omfattas av tystnadsplikt, journalföringsplikt och man har även ett medicinskt ansvar. Optikerprogrammet finns idag på Linnéuniversitetet i Kalmar och på KI, Karolinska institutet i Stockholm.

På Alltomlinser samarbetar vi med några av Sveriges främsta legitimerade optiker och ögonläkare som faktagranskar våra artiklar och svarar på våra besökares frågor. Läs mer om våra experter.

Optiker - Historik

Den förste svenska glasögonförsäljaren, Johan Gabrial Colin, var etablerad i Stockholm 1793. Hans företag, Colins optiska magasin, fanns ännu i Gamla Stan mot slutet av 1800-talet, där man förutom glasögon även sålde kikare, oktanter, kompasser, termometrar, värmeprovare, mjölkprovare, sackarometrar, m.m.

Vid denna tid var optiker i första hand ett hantverksyrke. Liksom andra hantverkare utbildades de genom att gå i lärling hos en mästare, och utbildningsnivån kunde därför variera mycket. Detta till skillnad från läkarkåren, som hade en mycket stark ställning. Det retatade ögonläkarna att vissa anspråk gjorde anspråk på att t.ex utföra vetenskapliga synundersökningar. Konflikten ledde till att optikerna började organisera sig. 1933 bildades Stockholms Förenade Specialoptiker, och man började förhandla för att lösa konflikten. Två år senare bildade Special-Optikernas Riksförbund, idag kallat Optikerförbundet. Hårda regler sattes upp för vilka som fick vara optiker. 1950 tillsattes en statlig kvacksalveriutredning för att utreda vilka som hade rätt att prova ut glasögon, och slutligen infördes optikerlegitimationen 1964.

Samtidigt kom krav på en mer formaliserad optikerutbildning. 1939 öppnade Special-Optikernas Riksförbund en fyra-årig lärlingsutbildning med gesällexamen på Stortorget i Gamla Stan. 1953 flyttadas den till Blackeberg, och 1959 till Hässelby. I och med gymnasiereformen 1971 blev utbildningen en del av gymnasieskolan. Utbildningen blev tvåårig, kom att inriktas mer på teori, och förlades till Nya Elementars Gymnasium i Åkeshov. Det totala antalet optiker som gått gymnasieutbildning i Stockholm uppskattas till omkring 1000. 1994 överfördes utbildningen till högskolan, och en treårig optikerutbildning öppnade på Karolinska Institutet. Målet är att examinera 45 studenter varje år. 2010 var de 44.

Om man ska sammanfatta 1900-talets svenska optikerhistoria ser man en konstant höjning av yrkets status, från hantverkare till akademiker, kombinerat med ökad statlig kontroll och reglering. Det kan jämförs med t.ex Danmark, där optikerutbildning fortfarande finns på gymnasiet och innehåller mer praktik.

Kontaktlinsen kom till Sverige i slutet av 30-talet med Albert Müller från Firma Ad. Müller & Söhne, ett tyskt familjeföretag som varit pionjärer i utvecklingen av kontaktlinsen. I huvudsak tillverkade de dock ögonproteser. På 50-talet hade Stockholms Förenade Specialoptiker ett provlager av linser i sina lokaler vid Stortorget i Gamla Stan.

Det var dock först med cornealinserna på 60-talet och de mjuka linserna 1971 som kontaktlinsen skulle få sitt genombrott i Sverige. En ingenjör som besökt USA, Henry Lindberg, startade Opticon i Stockholm och började tillverka kontaktlinser. 1965 bildades Sveriges Kontaktlinsförening, från början Svensk Förening för Kontaktlinsteknik, som såg till att kurser i kontaktlinsteknik infördes i optikerutbildningen. På senare år har internetförsäljningen ytterligare bidragit till linsernas popularitet. De flesta större internetleverantörer, Lensway, YourLenses, LensOn m.fl är lokaliserade till Stockholms län.

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram