Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Kontaktlinser - Monovisionhttps://www.alltomlinser.se/monovision/monovision.asp
Facebook Instagram

Monovision

När vi åldras börjar vi märka att synen inte längre är som den en gång varit. Ungefär i 40-45- årsåldern börjar den fokuserande linsen i ögat, kristallinsen, blir att stelare och mindre elastisk. Det resulterar i att linsen inte längre kan ändra läge för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. För en person med normal syn innebär detta att man får svårt att fokusera på nära håll medan man däremot ser bra på längre håll. Detta kallas för ålderssynthet eller presbyopi.

Korrigera ålderssynthet

Idag finns det två olika sätt att korrigera ålderssynthet med hjälp av kontaktlinser; multifokala linser / progressiva linser eller med en teknik som kallas för monovision. Monovision har visat sig vara en framgångsrik tillpassningsteknik för kontaktlinser i de tidigare stadierna av ålderssynthet. Enkelt förklarat fungerar det så att linsbäraren har en lins för avståndsseende och en lins för seende på nära håll.

Vi har alla ett dominant öga likväl som en icke-dominant. När vi ser på långt håll använder vi egentligen bilden från det dominanta ögat, som tar över, mer än vi använder det icke-dominanta. Hjärnan ger mer uppmärksamhet åt den visuella informationen den tar emot från det dominanta ögat. Om vi således bär en lins på det icke-dominanta ögat för att korrigera närseende, störs inte vår förmåga att se på långt håll.

Monovision innebär användandet av en lins på det icke-dominanta ögat för att korrigera närseendet samt en lins på det dominanta ögat för att korrigera avståndseendet.

För att använda sig av denna tillpassningsteknik krävs noggrann utprovning hos en optiker för att synen ska bli optimal, och det kan ta ett tag innan hjärnan vant sig och ett skarpt resultat uppnås. Upp till en månad är normalt, men det är skönt att slippa sträcka sig efter läsglasögonen varje gång man behöver se något på nära håll. Det är också väldigt olika hur väl monovision korrigering fungerar. Det är olika från person till person och passar inte alla.

Många kompletterar sina linser med vanliga glasögon att ha vid enstaka tillfällen, så som till exempel vid bilkörning som kan bli lidande vid användning av monovision. Monovision-linser innebär alltid en nedsatt förmåga att bedöma avstånd på några meters håll, eftersom detta är en slags kompromiss mellan de två ögonens kapacitet. På längre avstånd spelar detta mindre roll.

Glasögonen kan provas ut i samband med att du provar ut dina linser så att effekten blir så bra som möjligt. Glasögonen fungerar förmodligen inte utan att du har dina linser i. Om monovision fungerar bra finns det möjlighet att göra en laseroperation med samma typ av korrigering. Man bör dock komma ihåg att detta är ett permanent ingrepp.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram