Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Synfel../synfel.asp ⤏ 
Torra ögon och kontaktlinser
Facebook Instagram

Torra ögon och kontaktlinser

"Är dina ögon grusiga, irriterade, svidande, skaviga, trötta, lite röda ibland, ser du lite suddigt ibland eller rinner tårarna? Har du något eller några av dessa besvär kan det bero på att din tårfilm fått sämre kvalité, vilket i sin tur kan bero på olika saker. Ibland gör dålig tårfilm att man får påverkan på ögats yta.

Innehåll artikel

Det är klokt att låta undersöka sina ögon om man har tårfilmsproblem, "TORRA ÖGON", för att hitta orsaken och kunna få råd samt behandla eventuella komplikationer regelbundet."

Lis Forslund ögonläkare, Eye Center Stockholm

Varför får vissa torra ögon?

Upplever du att dina ögon känns torra och att de inte producerar vätska på samma sätt som tidigare så kan det vara bra att besöka en optiker eller en ögonläkare för att fastställa varför dina ögon blivit torrare. Det kan nämligen finnas ganska många orsaker till detta och i de allra flesta fall så finns det relativt enkla vägar för att slippa det obehag som torra ögon för med sig.

torra ögon

Handlar det om att du använder dig av linser så kan det vara dessa som orsakar torrheten - ofta i kombination med andra saker - och här kan speciella ögondroppar framtagna för personer som använder linser vara en väldigt effektiv lösning.

Här ska man veta att det finns väldigt många preparat på marknaden och att det av den anledningen kan vara bra att rådfråga med sin optiker- eller ögonläkare innan man bestämmer sig.

"Använder man kontaktlinser har man lättare att få tårfilmsproblem p.g.a det främmande föremålet i ögat. Samtidigt är känseln nedsatt i hornhinnans och bindhinnans yta hos kontaktlinsbärare. Symptomen kan då utebli men förändringen finns." Lis Forslund ögonläkare, Eye Center Stockholm

Ögondroppar & komfortdroppar som hjälper dig som bär linser

Ett exempel på ögondroppar för personer med linser som brukar rekommenderas och vara gångbart är Systane Hydration och detta då just dessa ögondroppar innehåller- och bygger på ett naturligt ämne - Guan (som finns i Guarplantan - och att det således inte handlar om att tillföra ögonen en massa konstgjorda ämnen.

Systane fungerar som ett naturligt smörjmedel; ett substitut för den förlust av tårvätska som kan komma av att man använder sig av linser. Det senare förklaras enklast av att linserna absorberar tårvätska då de ligger flytande vid den tårkanal som täcker hornhinnan - detta ger i sin tur upphov till det obehag som man känner av torra ögon.

Några fördelar med Systane som kan vara värda att nämna är att dessa ögondroppar eller som de även kallas, Systane Complete, har en lång hållbarhet - räkna med sex månader efter att förpackningen brutits - samt att komforten vid själva bärandet av linser blir längre. Att just Systane, med dessa uppsidor i åtanke, är den produkt som är vanligast rekommenderat av optiker i USA, Europa och i Sverige är definitivt ingen slump.

Kombination av ny linsvätska och ögondroppar kan hjälpa dig som bär kontaktlinser

Man ska dock även ha i åtanke att det kan behövas komplement till dessa ögondroppar för dig som dagligen bär linser. Att exempelvis se över vilken typ av linsvätska du använder är ett bra första steg att ta. Faktum är nämligen att många personer som lider av torra ögon använder en linsvätska med för låg desinficeringsgrad.

Idag finns uppdaterade och nya typer av linsvätska - exempelvis Opti-Free EverMoist och Opti-Free PureMoist - som håller linserna fuktiga längre än vad andra typer av linsvätskor gör. Här kan komforten vara så lång som sexton timmar; det gör, utan tvekan, stor skillnad och just denna kombination av uppdaterad linsvätska och ögondroppar brukar vara lösningen om problemen med torra ögon härstammar från linsanvändande.

Vilka andra orsaker ligger bakom torra ögon?

Det behöver, som sagt, inte alls handla om att dina ögon blir torra beroende av att du använder linser. Tvärtom; det finns troligen andra anledningar. Även personer som inte använder sig av linser drabbas och detta i en större omfattning. Vi kan ge några exempel på orsaker som kan ligga bakom torra ögon:

  • Åldrande. Ju äldre vi blir, desto mindre, naturlig olja produceras i dina ögon. Oljan som finns i tårvätskan fyller en viktig funktion då tårvätskan inte dunstar för fort; avtar oljan (fetterna) så får du torrare ögon.
  • Miljön: Luftkonditionering och varma och torra klimat är vanliga orsaker till torra ögon. Här kan vi även nämna att rök, hög höjd, vind och sol kan påverka.

  • Hormonella förändringar. Vid sidan av åldrande så är klimakteriet den vanligaste orsaken till torra ögon. Äldre kvinnor som går in i denna hormonella fas oftare drabbas; detta av den anledningen att hormoner avtar och därmed minskar också produktionen av tårvätska.
  • Medicinering: Vissa läkemedel kan kopplas till torra ögon. Bland annat följande kan nämnas: receptfria antihistaminer, antidepressiva, orala preventivmedel, betablockare, lugnande medel och preparat som motverkar svullnad i näsans luftvägar.

  • Autoimmuna sjukdomar. Tydligaste exemplet på en sådan sjukdom är Sjögrens Syndrom som orsakar en inflammation i den tårvätskeproducerande tårkörteln; det gör att tårfilmen får ett minskat utflöde av vatten. Andra autoimmuna sjukdomar - det finns över 80 stycken - som kan sammankopplas med torra ögon är MS, under- eller överaktiv sköldkörtel och lupus.

Ögondroppar fungerar mot torra och röda ögon

Frågan blir ganska naturligt: finns det hjälp mot torra ögon? Om vi bortser från det vi inledde texten med och det som vände sig till linsanvändare så kan vi nämna några saker som kan vara användbara som tips. Vi ska dock säga att man alltid ska besöka en ögonläkare innan för att fastställa vilken orsak som ligger bakom.

Systane

Skulle det handla om bindhinneinflammation - som brukar ge väldigt röda ögon - så bör man, efter lämpliga försök till läkning genom vila, få salva eller ögondroppar utskrivna.

Röda ögon som uppkommer av torrhet kan lindras genom ögondroppar. Ögondroppar mot torra- och/ eller röda ögon är ofta den absolut bästa lösningen. Ovan nämnda Systane har ögondroppar som är effektiva både mot torra, irriterade och röda ögon. Men, som sagt: rådfråga med en ögonläkare eller optiker först.

"Använder man kontaktlinser är det klokt att undersöka sina ögon årligen samt vid minsta besvär." Lis Forslund ögonläkare, Eye Center Stockholm

Andra hjälpmedel som kan lindra besvären

Förutom mjukgörande ögondroppar så kan vi nämna några ytterligare hjälpmedel som kan lindra de besvär som kommer av torra- och röda ögon. Enklast blir om vi tar tipsen var för sig:

  • Undvik direkt luft. Försök att undvika att ha luftkonditioneringen på i bilen - eller rikta den åt ett annat håll. Luft som blåser direkt i ögat torkar ut. Ska du exempelvis åka skidor i busväder så bör du använda dig av glasögon som skyddar ögonen från den hårda vinden.
  • Vila: Har du ett arbete där du sitter mycket framför datorn så bör du se till att ta några bensträckare där du blinkar några gånger, gnuggar ögonen och fokuserar på någonting annat än skärmen. Terminalglasögon är också ett bra hjälpmedel i största allmänhet för att skona ögonen vid liknande arbetsuppgifter.

  • Undvik cigarettrök. Rökning ger torra ögon och det är således ytterligare ett gott skäl till varför du bör fimpa för gott. Även passiv rökning påverkar.
  • Tvätta: Genom att regelbundet tvätta kanterna på ögonlocken så ökas stabiliteten i tårfilmen. God hygien lindrar vid torra ögon. Använd varma kompressorer och milt babyschampo; se dock till att skölja noggrant efteråt.

Prisjämför fler systane Ultra linser
synundersökning
Hur står det till med din ögonhälsa? Gör en synundersökning och få svar på dina ögonrelaterade frågor.
» Läs mer


Linsvätska
Oavsett vilken typ av flerdagarslinser du använder behöver de rengöras med hjälp av linsvätska.
» Läs mer

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram