Vilka synkrav finns och vad gäller egentligen för olika yrken? Vissa yrken kräver en bättre synskärpa än andra. Detta av naturliga skäl. En del yrken är rakt igenom beroende av att yrkesutövaren ifråga har en god syn - både på håll, på nära avstånd och sett till färger. Det handlar alltså inte om att utestänga vissa från ett yrke - det handlar om att yrket i sig kan bli farligt om man inte har fullgod syn.
Pilot är ett typiskt exempel på ett yrke som kräver god syn. Det finns även andra exempel och vi tänkte lite senare rada upp vad som gäller för olika yrken. Vi ska emellertid innan dess spinna vidare på en detalj som vi ovan nämnde lite i förbifarten: förmågan att se färger.
Alla kan förmodligen relatera till den skräck som skulle infinna sig om man upptäckte att den pilot som ska styra planet man sitter i visar sig vara halvblind, eller hur?
Synkrav färgseende
Inom vissa yrken har man klara fördelar av att kunna se färger på ett normalt sätt. Här kan vi dels räkna upp de yrken som man skulle få stora problem att hävda sig i rent professionellt om man led av färgblindhet. Exempelvis en grafiker, en florist, en elektriker (kablar- och ledningar är märkta utifrån givna färger), en byggnadsmålare, en målare, en billackerare och en tv-producent är alla yrkesgrupper som till stor del använder färgseendet för att nå bästa resultat.
Dessa yrken ställer inga direkta krav på att man ska kunna skilja på olika färger och nyanser. Men, det är en klar fördel att kunna göra så och jämför man mellan ett arbete utfört av en florist med perfekt syn och en sådan vars syn har problem med att separera färger så kan man - utan att vara elak - säga att den förre skulle skapa en vackrare blombukett.
Vad gäller elektriker så hamnar man här i någon typ av gränsland: det finns inga direkta krav på perfekt färgseende - men det finns väldigt stora faror i att exempelvis inte kunna skilja en gul kabel från en vit sådan. Här handlar det mycket om hur pass allvarligt ens synfel är. Man brukar säga att man åtminstone ska har ett sinne för färger.
Yrken som kräver perfekt färgseende
Det finns även yrken som har en tydligare linje och som ställer krav på ett korrekt färgseende. Har du problem med att skilja färger eller lider av ren färgblindhet så kommer detta att förhindra dig från att bli exempelvis Polis, Lokförare, Pilot, Flygledare och Sjöbefäl. Även vissa befattningar inom Försvarsmakten har dessa krav på sina sökande eller vid eventuell befordran.
Orättvist? Inte direkt. En gemensam nämnare mellan dessa yrken är att man ansvarar för andras liv. Då måste man också kunna se skillnad mellan färger och man måste även i övrigt ha en god synförmåga. Använder man sina ögon dagligen inom sin profession och samtidigt också kan skapa svåra - rent livsfarliga - situationer om synen inte är korrekt - ja, då förstår man också varför kraven finns.
Det finns ingen orättvisa i det, utan det handlar om rent fysiska tillkortakommanden som man, tyvärr i många fall, faktiskt får lov att acceptera. Vi är alla, på gott och ont, olika.
Dessa krav finns för respektive yrkesgrupp
Om vi bryter ner synkraven mer specifikt och yrke- för yrke då? Ja, då kan följande uppräkning vara relevant för dig som A) lider av något synfel och B) vill söka något av följande yrken:
Polis
För att kunna bli polis så krävs en synskärpa på 0.8; detta med eller utan korrektionsglas. Man måste ha ett normalt färgseende och vad gäller synskärpa med korrektionsglas så gäller 0.1.
Lots
Yrket som lots kräver en synskärpa utan korrektionsglas som ligger på 0.8 - med korrektionsglas så är gränsen 0.2. Även här krävs ett normalt färgseende. En sak att addera är att synfältet - enligt Donders metod - ska vara bra på båda ögonen.
Pilot
För att bli pilot så måste man ha normalt färgseende. Utöver detta så krävs en synskärpa - med eller utan glasögon - på 0.7. Många tror att en pilot inte får använda glasögon, det stämmer alltså inte. Däremot så finns även andra krav. Man måste ha en samsyn på 1.0 - eller bättre. Dels så får man inte bli pilot om man har ett synfel som överstiger +5 eller -6 dioptrier. Gällande astigmatism så får den inte överstiga 2 dioptrier.
Flygledare
För att bli antagen som flygledare så måste man ha en normal färgsyn. Därtill så krävs även andra detaljer gällande synen. Du måste ha en bra syn på avstånd - med eller utan korrigering så krävs det 0.7 (6/9) på vardera ögonen och där en synskärpa på 1.0 ska finnas för båda ögonen. Detta som en undre gräns - har du bättre syn än så är detta naturligtvis ingen nackdel.
Lokförare
En lokförare ska kunna se bra på avstånd - detta kan ske även med hjälp av linser eller glasögon som hjälpmedel. Kraven gällande fjärrsynen är 1.0. Ett sämre öga ska maximalt ha 0.5.
Spårarbetare och arbete i tunnelbana
Här krävs det normal syn och man har en skyldighet att bära glasögon eller kontaktlinser om det krävs för att uppfylla synkraven (för normal syn).
Sjöpersonal
För att arbeta på sjön - givet yrkesroll - så krävs det för exempelvis Däckspersonal såsom Befälhavare, Rorsman, Utkik, Styrman och för personal som tillhör säkerhetsbesättningen att man har ett normalt synfält, att man har ett färgseende som följer CIE-standard 1- och 2 samt att man har ett mörkerseende som möjliggör att alla arbetsuppgifter kan utföras i mörker. Gällande synskärpa på avstånd så krävs 0.5 som minst på ena ögat och som minst 0.7 på det andra - detta med eller utan glasögon. Samtidigt så ska den binokulära synskärpan ligga på 0.2 utan hjälpmedel.
Det senare - den binokulära synen - gäller även för övrig däckspersonal; men då med 0.5 som gräns. Dessa personer har i övrigt inga övriga krav gällande sin syn.
För personer vars arbete sker i maskinrummet så ska den binokulära synskärpan ligga på 0.5. Man ska samtidigt ha tillräckligt bra syn för att tyda alla instrument och detta gäller även i mörker. Samtidigt så krävs det ett färgseende som når upp till CIE-standard 1-och 2.
Brandman
För att bli brandman så ska man möta de krav som ställs i samband med att man tar körkort behörighet C-klass.
Kabinpersonal
Kabinpersonal ska ha en synskärpa på 0.7 och man behöver ett normalt färgseende.
Försvarsmakten
Försvarsmakten har olika krav gällande olika befattningar. De tuffaste handlar emellertid om en synskärpa på 0.8, ett normalt färgseende samt synskärpa med korrektionsglas på 0.1.
Tandläkare
Här finns inga krav gällande synen. Men, naturligtvis så kan man se att det handlar om ett yrke där god syn - med eller utan hjälpmedel - är fördelaktigt.
Elektriker
Samma sak gäller för en elektriker. Det handlar om ren livsfara om man exempelvis har svårt att skilja på gul- blå, eller röd. Inga krav - men det är klara fördelar att se bra på nära avstånd och att kunna skilja mellan färger.
Yrkeschaufförer
Här finns olika krav beroende på körkortskategori. Det är klart att man ska ha god syn i samband med att man kör längs våra vägar och därför så kommer också ganska tuffa krav i samband med att man ansöker om körkort och sedermera kör upp i syfte att ta körkortet ifråga.
För exempelvis körkort C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE som avser lastbil och buss samt för taxikörkort (taxiförarlegitimation) så krävs det 0.8 i synskärpa på det bästa ögat och 0.1 på det sämsta (som lägst). För taxiförarlegitimation så är gränsen 0.8 på båda ögonen tillsammans. I båda dessa fall måste det styrkas genom ett bifogat läkarintyg vid ansökan.
Där hade vi en snabb genomgång av vilken synskärpa som krävs och vilka synkrav som ställs vid olika yrken. Vi hoppas att denna information ska kunna räta ut en del frågetecken och göra saker och ting lite klarare.
Vanliga frågor om synkrav inom olika yrken
Vad är gränsen för synkrav på körkort?
Kravgränserna är olika beroende på vilken typ av körkortsbehörighet du ansöker om.
Körkort med behörighet AM, A1, A2, A, B, BE eller traktorkort:
Synskärpa
Här krävs att du har minst 0,5 i synskärpa vid användning av båda ögonen med eller utan glasögon eller kontaktlinser. Du får inte vara totalt nattblind.
Synfältet
Horisontell vidd på minst 120°, med 50° åt varje sida från synfältets mitt, och ett vertikalt omfång på 20° både upp och ner.
Körkort för behörighet CI, CIE, C, CE, DI, DIE, D, DE eller taxiförarlegitimation:
Synskärpa
Minst 0,8 i synskärpa i det bättre ögat och 0,1 i det sämre ögat. Användning av glasögon och-/eller kontaktlinser är ok. Vid taxiförarlegitimation gäller minst 0,8 i synskärpa med båda ögonen. Du får inte vara enögd, inte vara totalt nattblind och du får inte ha något dubbelseende.
Synfältet
Horisontell vidd på 160° eller mer, med 70° åt varje sida från synfältets mitt, och ett vertikalt omfång på 30° både upp och ner.
Vilka synkrav gäller som jägarsoldat?
Kravet är lägst 0,8 på båda ögonen och detta med eller utan kontaktlinser eller glasögon.
Vilka synkrav gäller som polis?
Kravet är lägst 0,2 på båda ögonen utan glasögon eller kontaktlinser och 1,0 korrigerat med glasögon eller kontaktlinser. Kontrollera så att du uppfyller kraven innan du ansöker.
Jag är färgblind, vilka yrken har normalt färgseende som ett krav?
Lokförare, Flygledare, Polis, Pilot, Sjöbefäl och vissa yrken inom Försvarsmakten.