Skelning är ett tillstånd som minskar samarbetet mellan två ögon och orsakar besvär vid visuellt arbete framförallt på nära håll. Symptomen skelning kan vara ögonvärk, värk i pannan, dubbelseende, rinnande ögon, spänningar i käken, nackbesvär och diffusa rubbningar i synskärpan.
Skelning indelas i två huvudgrupper beroende på ögats avvikelse och felställning:
Patienter som skelar utåt har en utåtskelning som benämns "exo" skelning. Exofori eller exotropi (dold eller manifest). Slutligen så finns även höjdskelning det vill säga att patienten skelar uppåt eller nedåt.
Skelningen kan vara dels ärftlig (60% till 65% av fallen) eller förvärvad p.g.a. ögonsjukdomar eller tillstånd som gör att ögonen inte kan samarbeta med varandra. Kända orsaker till skelning är avvikelser i ögats muskulära anatomi eller fel på innervationen till en eller flera ögonmuskler. I vissa fall så hittar man inte någon orsak till skelningen.
Ibland debuterar skelningen till följd av andra sjukdomar i ögat eller kroppen i övrigt.
Inåtskelning (esotropi) är den vanligaste formen av skelning hos små barn. Inåtskelningen upptäcks oftast mycket tidigt antingen vid födseln eller vid 6 månadskontrollen på BVC.
Okorrigerad översynthet kan vara orsak till skelning hos många barn. När översyntheten korrigeras kan skelningen försvinna helt eller åtminstone minskas avsevärt. Därför är det viktigt att dessa barn undersöks av en barnögonläkare så tidigt som möjligt. Utåtskelning är mindre vanligt hos små barn. Den är ofta förvärvad och kan också ses hos vuxna. Okorrigerad närsynthet kan vara en orsak till utåtskelning hos små barn.
Vertikal uppåt- eller nedåt skelning (hypertropi respektive hypotropi) beror oftast på störningar i ögonmuskulaturen och är i dem flesta fall kombinerad med in eller utåt skelning.
Eftersom ögonen styrs av hjärnan så skelar man mer vid trötthet och överansträngning. Även mediciner som påverkar centrala nervsystemet kan orsaka obalans i ögonmuskulaturen. Trötthet i allmänhet och/eller för mycket närarbete kan leda till att en dold skelning orsakar besvär.
Hos äldre barn och vuxna individer orsakar skelningen huvudvärk, dubbelseende, värk i pannan, spänningar i käken, dimsyn, rinnande- och torra ögon. Det kan även vara så att patienten blundar med ett öga vid läsning, tappar bort sig bland raderna eller hoppar över bokstäver.
Små och nyfödda barn med manifest skelning har sällan symptom. Den allvarligaste risken hos dessa barn är att synskärpan inte utvecklas normalt vilket kan leda till permanent synnedsättning (amblyopi).
Olika typer av behandling är:
Behandling av skelningen ger i de flesta fall gott resultat och avlägsnar patientens ögonbesvär. Rätt diagnos krävs dock för en lyckad behandling.
Behandling måste utföras av skelningsspecialister (ortoptister) eller barnögonläkare. Dessa specialister i samverkan med optiker på en och samma klinik skapar de bästa förutsättningarna för en lyckad behandling och besvärsfria patienter.
Artikeln är granskad och verifierad av:
Saber Abdi