Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Synfel../synfel.asp ⤏ 
Brytningsfel - Astigmatism
Facebook Instagram

Brytningsfel - Astigmatism

Astigmatism är en form av brytningsfel som uppkommer om man har två olika brytningar på ögat och det beror på att linsen eller hornhinnan inte är jämnt rundad, utan den har en mer avlång form.

Innehåll artikel

Brytningsfel - Astigmatism

Det är en ärftlig åkomma som uppkommer pga störningar i ögats utveckling och den kan förvärras med tiden. Astigmatism kan även uppstå efter skador, operationer eller i extrema fall pga skeva huvudställningar hos fostret.

Astigmatism - Nedsatt synskärpa

Vid astigmatism är synskärpan nedsatt på både nära och långt håll eftersom vissa ljusstrålar är fokuserade och andra inte. De parallella ljusstrålar som träffar ögat horisontellt och vertikalt fokuseras helt enkelt på olika punkter på näthinnan, vilket innebär att fokus kan vara suddigt i horisontell riktning och tydligt i vertikalt eller vice versa.

En lätt form av astigmatism behöver inte märkas och många är faktiskt astigmatiska utan att veta om det, men personer som har en mer utvecklad astigmatism upplever ofta att ögonen känns ansträngda vilket kan leda till huvudvärk. Eftersom astigmatism är ärftligt bör barn till föräldrar med astigmatism genomgå en synundersökning. Många syftar när de använder ordet brytningsfel direkt till astigmatism men det är bara en typ av brytningsfel. Ofta finns astigmatismen i kombination med andra synfel såsom hyperopi (översynthet) eller myopi (närsynthet).

Astigmatism och linser

Det finns en gammal föreställning om att personer med astigmatism inte kan använda vanliga linser utan att de är tvungna att använda glasögon. Detta stämmer givetvis inte utan tvärtom kan astigmatism, om den inte är alltför omfattande, enkelt korrigeras med glasögon (cylinderglas) eller toriska linser. Linserna korrigerar astigmatismen och medför att brytningen hamnar på ett och samma ställe. Linserna kan också samtidigt rätta till tillstånd där astigmatism finns kombinerat med andra synfel. Man kan även behandla astigmatism kirurgiskt med excimerlaser (LASIK eller ELSA) ofta i samband med att andra synfel behandlas.

Oregelbunden astigmatism

När vanliga glasögon med torisk slipning inte klarar av att korrigera astigmatismen så brukar man prata om oregelbunden astigmatism. Normalt har alla människor mer eller mindre oregelbunden astigmatism. De fåtal personer som har så mycket oregelbunden astigmatism att det faktiskt blir ett problem kan inte korrigeras med vanlig laserbehandling utan en vågfrontstyrd laser måste användas.

Vanliga frågor om astigmatism

 • Vilka är dom vanligaste symptomen vid astigmatism?

  Vanliga symptom är att du ser suddigt på nära och långt håll. Du kan även få huvudvärk.

 • Finns det någon behandling för astigmatism?

  Det kan gå att operera din astigmatism med laser, annars är det glasögon eller kontaktlinser gäller.

 • Påverkar astigmatism mitt mörkerseende?

  Ja astigmatism gör så att du ser sämre i mörker. Detta kan t ex. göra det svårare att köra bil i mörker.

 • Är astigmatism ärftligt?

  Ja det är oftast ärftligt, men kan även uppkomma vid skada mot ögat.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram