Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

Allt om Linser  
Fråga optikern  
Synundersökning
Facebook Instagram

Synundersökning – Hur går det till? – Till vilket pris?

 • 2.
 • 158 kr158
 • YourLenses
 • 3.
 • 159 kr159
 • Netlens.se

Prisjämför fler Focus Dailies linser


I takt med att vi blir äldre så uppkommer också olika krämpor och åkommor. Vår muskulatur blir sämre och det krävs mer ansträngning för att klara av saker som vi tidigare tagit för givna. I vissa fall kan vi även komma att behöva olika hjälpmedel för att även fortsatt kunna leva de liv vi vill.

Ögonen är i det här fallet definitivt inget undantag - snarare en regel. Vår syn blir sämre ju äldre vi blir och det är något som de flesta av oss kommer att uppleva. I vissa fall redan i tidig ålder - i andra så kommer problemen lite senare. Problem som dessutom ser olika ut från person till person och där åtgärderna även de blir varierande. Tillvägagångssättet för att upptäcka- och få svar på vilket typ av ögonproblem man har är dock detsamma oavsett: att genomföra en synundersökning.

synundersökning

En synundersökning innebär att man besöker en optiker som genom en noggrann undersökning kan fastställa vilken typ av status man har på sina ögon/sin syn och där denne sedan kan skriva ut recept på ett lämpligt hjälpmedel såsom exempelvis glasögon eller linser. Många personer gruvar sig och skjuter upp sin synundersökning; antingen av rädsla för att få sina farhågor bekräftade eller av mer fåfänga skäl som att exempelvis glasögon skulle vara estetiskt förfulande.

Din ögonhälsa kontrolleras vid en synundersökning

I båda fallen bör man tänka ett extra varv. Har du ett synfel så är det av stor fördel att så snart som möjligt få ett lämpligt hjälpmedel så att din vardag blir lättare (och lik den vardag du är van vid) och att din syn inte försämras ytterligare. Anser du att glasögon, av någon anledning, inte skulle passa dig - ja, då är linser ett fullvärdigt alternativ att luta sig mot.

En synundersökning är dessutom mer än att bara kontrollera synen; själva ordet är egentligen lite missvisande. Faktum är att man genom en synundersökning även kontrollerar ögonen och, genom detta, kan upptäcka sjukdomar som därmed kan botas/korrigeras i tid och på ett tidigare stadie.

Därför kan termen ögonundersökning vara gångbart och ge en bättre bild av hur omfattande en synundersökning faktiskt är. Du får, helt enkelt, även svar på hur dina ögon egentligen mår.

En synundersökning bör göras på regelbunden basis

Genom en synundersökning så kan man på ett bättre sätt förebygga synfel och ögonproblem. Det går att dra klara paralleller till ett annat område för att understryka vikten av att med jämna mellanrum besöka en optiker för kontroller - nämligen till tandläkaren. Att kontrollera sina tänder hos en tandläkare är givet för de flesta; lika givet och samma tanke ska även gälla för en optiker. En synundersökning kostar heller inte så mycket att genomföra (något vi ska återkomma till senare) och det är definitivt att anse som en investering i den egna hälsan.

synundersökning pris

En given fråga är följande: hur går en synundersökning till? Förenklat så kan vi dela in den i tre faser:

 • Förundersökning: Du träffar din optiker och förklarar dina problem. En mindre undersökning - en “förundersökning” genomförs ute i butiken.

 • Undersökning: Den stora delen handlar om denna fas; här kontrolleras din syn och dina ögon mer noggrant av optikern.

 • Ordination: Efter undersökning så kommer du och din optiker att samtala kring vilka problem som påträffats samt vilken typ av lösning som rekommenderas dig. Det kan handla om glasögon och/eller linser och oavsett vilket så kommer ett recept att skrivas ut, färdigt för dig att använda.

Det var den enkla förklaringen. Om vi däremot bryter ner dessa tre faser till mindre beståndsdelar så kan följande steg ge en bättre bild av hur en synundersökning går till "på riktigt":

 • Initial undersökning: Din syn kontrolleras i en syndator ute i butiken. Här får optikern en snabb bild av hur dina ögon- och hur din syn fungerar.

 • Bakgrund och förväntningar: Du får sitta ned med optikern och berätta om dina aktuella synproblem samt även ge information kring eventuell medicinering, släktförhållanden (finns det ögonsjukdomar i släkten?) och berätta rent allmänt om ögonens hälsotillstånd. Vidare kommer ni här att titta lite närmare på dina behov samt hur din vardag ser ut - sportar du mycket, är du en aktiv människa, sitter du mycket framför datorn och finns det andra saker att ha i åtanke? Allt sätts in i en kontext som förenklar för både dig och din optiker att hitta en lösning.

 • Preliminära tester: Olika undersökningar genomförs i syfte att bland annat bedöma eventuell skelning, hur ditt färgseende fungerar samt hur ditt synfält ser ut.

 • Refraktionsundersökning: Optikern gör, efter flera olika undersökningar, en samlad bedömning kring dina ögons status, vilka lämpliga alternativ som finns samt vilken typ av styrka dina glasögon- eller linser ska ha.

 • Samarbete mellan ögonen: För att ha en så bra vardag som möjligt så krävs det ett gott samarbete mellan ögonen. Detta samspel kontrolleras och det görs även hur dina ögon rör sig; allt för att du i framtiden ska få en så komfortabel syn som möjligt.

 • Ögonens hälsa: Med hjälp av olika instrument så kontrolleras ögonen både in- och utvändigt för att utesluta att det finns någon typ av ögonsjukdom (som då måste behandlas på ett annat sätt).

 • Ordination: Du och din optiker hittar ett gemensamt korrektionsval - utifrån de givna fakta som finns på bordet; inklusive dina önskemål.

 • Synprotokoll: Det är bra om ett synprotokoll förs där optikern skrivit ner ditt synfel samt hur ljuset bryts i dina ögon. I detta kan även en notering om återbesök göras. Ett synprotokoll är inget recept; men det är en sammanfattning av vilka synfel du har och vilken hälsostatus dina ögon håller.

 • Tillpassning: Här provar du ut dina glasögon och känner att bågen uppfyller dina krav på utseende, komfort och dina övriga behov. Då du sedan hämtar dina glasögon så kommer en extra kontroll att genomföras där man säkerställer att resultatet - både gällande synkorrigering och bekvämlighet - är enligt förväntan. Gäller det linser så kommer du att få hjälp med att lära dig proceduren vid insättning och uttagning samt ges fakta om skötsel, hygien och förvaring.

Märk väl: en synundersökning kan se olika ut beroende på vilken optiker du besöker - men på det stora hela så följer man dessa steg och de ska också, oavsett ordningen, finnas. Vissa saker - som stegen ovan - ska alltid finnas och detta enligt den branschnorm som Optikerförbundet tagit fram.

Vilket pris är rimligt att betala och finns det en gratis synundersökning?

Som vi skrev ovan; en synundersökning kan te sig lite olika beroende på vilken optiker man besöker. Detsamma gäller priset som även det är varierande. Det kan därför vara läge att utnyttja konkurrensen lite och välja den billigaste synundersökning som erbjuds. Bor man i en större stad som exempelvis Stockholm så kan man utan tvekan jämföra priser och sedermera hitta en billig synundersökning som bäst passar den egna plånboken.

Finns det gratis synundersökning? Ja, det finns även exempel på där en synundersökning är helt gratis. Och; det finns även exempel på där en optiker erbjuder en synundersökning för en krona. Men, här bör man vara lite vaksam och kolla upp vad som gäller för att man ska få synundersökningen utförd.

Tänk på att din optiker ska vara legitimerad

I många fall så kan dessa kampanjer handla om att du får en billig synundersökning i Stockholm (eller var du nu än må bo) eller en gratis sådan mot att du köper exempelvis dina glasögon- eller dina linser just där. Du bör alltså läsa det finstilta och det som står mellan raderna innan du binder dig till en specifik optiker/kedja.

Det viktigaste dock är följande: Den optiker som genomför din synundersökning ska vara legitimerad av Socialstyrelsen. En legitimerad optiker lyder under Sjuk- och Hälsolagen och det innebär att din patientjournal är skyddad/sekretessbelagd i tio år. Detta utöver att din synundersökning sker på ett korrekt sätt. En billig synundersökning, utförd av en icke-legitimerad optiker, är inte värd någonting.kontaktlinser och makeup
Vad ska man tänka på när man använder smink tillsammans med kontaktlinser?
» Läs mer


bada med linser
Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt?
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer


Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Erbjudanden glasögon
B.Lang 2512B.Lang 2512
Pris: 509 kr
Lensway
B.Lang 2409B.Lang 2409
Pris: 569 kr
Lensway
B.Lang 2511B.Lang 2511
Pris: 519 kr
Lensway

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Partners | Öppet köp | Press | RSS | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2019 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram