Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Börja med linser
Facebook Instagram

Börja med linser

Om du är en av dem som burit kontaktlinser över en längre tid så är du också på det klara kring vilka fördelar detta för med sig. Genom att korrigera synfel med hjälp av linser så kan man lägga glasögonen på hyllan för gott.

Innehåll artikel

Många svenskar använder sig av linser varenda dag. Detta oavsett om det handlar om att korrigera ett synfel eller om det handlar om rent kosmetiska skäl. Det senare förklaras av färgade linser, en tydlig trend som ser ut att hålla i sig. Är du redo att följa den trenden - eller intresserad av att börja använda linser för att korrigera ditt synfel? I så fall är det läge att börja läsa på om linsanvändande. Den här artikeln är en bra början till detta.

Först och främst: vad är egentligen själva definitionen av en kontaktlins? Ser man till FDA och deras definition av en kontaktlins så är det ett medicinskt hjälpmedel - utskrivet av en optiker eller ögonläkare - som vanligen placeras på hornhinnan och som vanligen används för att korrigera ett synfel, för att ge ett estetisk lyft eller av terapeutiska skäl.

Börja med linser

Det finns egentligen otaliga fördelar med kontaktlinser. De ger exakt samma effekt gällande att korrigera synfel som ett par glasögon. Det finns emellertid skillnader mellan linser och glasögon: linser är i stort sett viktlösa och de är, framförallt, osynliga. Den ökade komforten är också något som talar till fördel för linser jämfört med glasögon.

Hur börjar jag med linser?

Linser blir ofta det andra alternativet man använder sig av för att dölja sitt synfel. Har man ett synfel så blir man ofta skickad av läkaren till en optiker och en glasögonaffär - detta för att köpa glasögon. Förhoppningen är att det ska hjälpa personen i fråga att komma till bukt med sitt synfel och därigenom också få en ny, förbättrad vardag.

Om man då vill byta till linser och välja bort glasögonen - kommer detta också att ge en enklare och förbättrad vardag? För många så händer exakt det. Många vana glasögonanvändare som bytt till linser upplever att vardagen blir lättare. Glasögon är funktionella, men det handlar fortfarande om att ett fåtal känner sig helt bekväma med att bära sådana.

De allra flesta vill kunna gå på stan och slippa skämmas över att man har ett synfel. Linser ger inga sådana indikationer. Där blir således linser väldigt tilltalande för de allra, allra flesta. De syns inte - men de fyller en enorm funktion.

Hur börjar man då med kontaktlinser? Det finns tre steg som vi ska titta närmare på.

 • Besök en ögonläkare. Det första steget är att klargöra att man är lämplig att använda kontaktlinser. Det gör man hos en ögonläkare. En del personer har fragment i ögonen som gör att de enkom passar för att använda glasögon - alternativt genomgå en operation av ögonen i fråga. Genom att gå till en ögonläkare - eller en optiker också, för den delen - så kan man direkt få ett svar om man har rätt förutsättningar för att bära linser. 99% av befolkningen uppskattas ha goda förutsättningar för detta. Optikern gör ett test av synen och följer även upp detta med en check kring huruvida du lider av astigmatism. Ett råd: Var ärlig. Har du haft en historik av ögonsjukdomar eller andra problem med dina ögon så säg detta. Optikerns jobb är att ge dig rätt förutsättningar. Kom ihåg att möjligheterna att kunna använda linser är goda - väldigt goda. Som sagt, 99% av befolkningen har rätt förutsättningar. Den nya teknologin bidrar också till detta - i synnerhet sett till utvecklingen för bifokala linser. Nästan alla friska människor - oberoende av kön, ålder eller synnedsättning - kan använda sig av linser. Teknologin har fört oss till den punkten att det, nästan, finns en lösning för alla.
 • Hitta billiga linser: Du kan tjäna flera tusenlappar årligen på att köpa dina linser på nätet. Vår sida är uppbyggd på ett sätt som möjliggör för dig att jämföra priser mellan olika tillverkare och olika linsmodeller. Vi vill ge dig marknadens bästa priser. Första gången du köper linser så kan du visserligen passa på att köpa dessa av optikern - i samband med att du provar ut dem. Var emellertid medveten om att detta sällan blir vare sig bättre eller billigare. Du kan prova ut lämpliga linser hos din optiker och sedan köpa dessa online. Det ger dig ekonomiska fördelar. För din trygghet så kan det emellertid vara en bra lösning att köpa via din optiker. Var dock medveten om att denne också vill tjäna pengar: undvik att falla för det mest uppenbara säljsnacket!

 • Släng glasögonen: Då är det dags att slänga brillorna och börja använda dina linser dagligen. Många som gjort detta har aldrig tittat tillbaka: man upplever en enklare vardag, man känner sig som sig själv igen - glasögonen kan ha medfört ett sämre självförtroende - och man har också en upplevelse av en ökad, vardaglig komfort. Många har exempelvis planerat in en framtida ögonoperation, men skjutit på denna som en följd av att man inte längre tänker på sitt synfel på det sätt man gjorde då man använda glasögon. Det säger ganska mycket.

Glasögon eller linser

Linser ger ett bättre synfält

Bortser man från det rent personliga så kan man även överväga linser utifrån ögats perspektiv. I och med att linser ligger över - och smälter samman med - hornhinnan så får man också per automatik ett bättre, bredare synfält. Enkelt förklarat: du får inga glasögonramar i vägen.

Och, rent praktiskt: du kommer aldrig att uppleva samma problem med linser som med dina glasögon som ideligen måste putsas som en följd av smuts och skit som fastnar. Det problemet existerar inte med linser.

Kort sagt: vill du hänga med bättre i vardagen och inte riskera att missa någonting så är kontaktlinser alternativet för dig!

Perfekt lösning för idrott och sport

Idrottsmän och kvinnor brukar ofta marknadsföra linser via reklam. Det är något som de kan göra med gott samvete. Linser är ett överlägset alternativ sett till idrottande. Oavsett om det handlar om simning, om fotboll, hockey, golf eller någonting annat så fungerar linser bättre än glasögon. Glasögon kan fungera ett tag inom vissa idrotter och då fram till dess att man ligger på en okej nivå. Vill man ta nästa steg är linser det enda alternativet. Linser är inte minst bättre då det kommer till att manövrera synen. Det är rent essentiellt inom vissa idrotter.

Kvinnor upplever oftare än män att glasögon står i vägen för deras naturliga skönhet. Såklart: många klär även i glasögon och ser bra ut även i sådana. Forskning visar emellertid att de allra, allra flesta - om valet fanns tillgängligt - skulle slänga bort sina glasögon och detta på ett rent estetiskt och kosmetiskt underlag.

Sex starka argument till att välja linser

Fortfarande inte övertygad? Vi ger sex stycken ytterligare argument till varför linser är en bra lösning för just dig!

 1. Optimal syn. Du ser inte bara perfekt rakt fram: du kommer även att se perfekt i sidled. Det finns ingenting som distraherar; allt blir skarpt och tydligt. Tänk på att dina ögon avgör kring vilka linser som passar. De flesta linser utgår från hur den stora massans ögon är uppbyggda, men för den saken skull så ska man ändå, så att säga, hitta sin egen lins - utifrån sina egna preferenser.

 2. De sitter kvar: Har du testat att idrotta med glasögon? Har du provat att arbeta med sådana? Många upplever att det skapar stora problem. Dels så kan glasögonen skava och sitta konstigt, dels så kan de - exempelvis vid fysiska idrotter - både ramla av och gå sönder. Linser sitter kvar, utan problem, hela tiden. Dagens linser har en klart ökad komfort och ramlar inte ut på samma sätt som gårdagens modeller.

 3. Ingen imma! Kallt till varmt - varmt till kallt: ett miljöombyte kan skapa problem för dig med glasögon. Det blir imma och det kan vara i flera minuter. Dessutom kan smuts och skräp komma att fastna. De problemen slipper du med linser.

 4. Billigt. I många fall blir linser billigare än glasögon. Ska du köpa flera sådana så sticker också priset iväg. Linser är billigare om du väljer bort de dyra alternativen hos en optiker och väljer att köpa online.

 5. Tillgängligt. Som sagt, väljer du att handla via nätet så har du en butik som har öppet dygnet runt och året om: alltid med bra priser dessutom.

 6. Aktivt liv. Genom att skaffa linser så ökar motivationen till att träna och röra sig. Det finns inga hinder längre. Linser ökar lusten till att leva ett aktivt liv.

Invänjningsperiod på upp till 30 dagar

Många som provat linser känner en stor irritation. De är svåra att få på plats i ögat, de skaver, ögonen svider och blir röda. Till detta så blir synen dessutom oskarp. Rådet är att inte ge upp. Alla känner obehag första gången och det handlar om en ren vanesak. För vissa krävs det inte mer än en dag innan linserna känns naturliga - för andra kan det krävas närmare trettio dagar. Vi är alla olika. Linser kräver viss invänjning.

Ålder, val av linser och eventuella ögonsjukdomar är några faktorer som är avgörande i detta. Din egen motivation spelar också roll. Man kan inte ge upp innan man, så att säga, gett linser en ärlig chans. Man får vara beredd på lite uppoffring i början för att sedan njuta frukterna fullt ut.

Dygnet-runt-linser eller vanliga linser?

Väljer man linser som ska bäras dygnet runt så krävs det ofta en längre tid för invänjning. Dessa är gjorda med en hårdare kärna som kan skava och irritera. Ett råd är att man kan börja med månadslinser för att sedan gå över till denna lösning.

Endagslinser har en annan fördel i att du kastar dem varje dag. Månadslinser sitter kvar hela tiden. Hygien är viktigt - extremt viktig - då det kommer till att använda linser. Ovana användare tenderar ofta att fuska med den biten. Det kan vara ödesdigert vid månadslinser. Använder man engångslinser så blir det inte lika stora konsekvenser av sämre handhygien.

Dygnet-runt linser

Kan barn ha linser?

Ja, barn kan ha linser och faktum är att det ofta passar utmärkt. Barn brukar lära sig snabbare än vuxna kring hur man använder linser - och deras ögon, som inte är lika torra, brukar inte skapa några som helst bekymmer. Viktigt är emellertid att man som förälder verkligen trycker på att barnet har ett ansvar gällande hygienen. Det kan annars leda till exempelvis långvariga och återkommande ögoninfektioner. Är ditt barn moget så är det en bra lösning med linser.Läs mer om barn och kontaktlinser

Äldre - personer från 65 år och uppåt - bör undvika linser. Detta som en direkt motsats till barn. Äldre har torrare ögon och kan därigenom få problem av sina linser. Det är inte ovanligt att se att exempelvis pensionärer drabbas av Dry Eye Syndrome.

Diabetiker och personer som lider av katarakt bör alltid kontakta en ögonläkare innan man provar linser. Man måste alltid klargöra att det inte finns några risker med att bära linser. Diabetiker har, tyvärr, en större risk att utveckla olika ögonsjukdomar än friska personer. Det måste man vara medveten om.

Några goda tips angående linser

Linser har en unik förmåga att förbättra både synen och samtidigt bidra till ett vackrare, mer naturligt, utseende. Fler och fler upptäcker fördelarna med linser och det har blivit ett alltmer populärt val under senare år. Många väljer också att köpa sina linser på nätet.

Konkurrensen inom branschen har gjort att priserna för linser sjunkit och det kan man som konsument dra nytta av. Genom att göra lite research så kan man också hitta linser till riktigt förmånliga priser. De senaste åren har linstillverkare haft en enorm utveckling. Det gör att en linsanvändare kan välja och vraka mellan olika linser. Något som faktiskt även kan skapa lite problem. Med så många alternativ tillgängliga så kan det vara ett dilemma att välja rätt linser.

Hur ska man då som ovan linsanvändare tänka? Vi tänkte gå igenom några tips som gör att du snabbt kan lägga dina glasögon på hyllan och börja njuta de bekvämligheter linser för med sig.

 • Tips ett - kolla ögonen. Det första du ska göra är att besöka en ögonläkare eller en optiker för att säkerställa att du inte lider av någon åkomma som kan stå i vägen för ett linsanvändande. Du ska vara en lämplig kandidat och hos ögonläkaren får du svar om du kan använda linser - eller om du måste fortsätta med glasögon. Alternativt överväga exempelvis en ögonoperation.
 • Tips två - Rengöring och hantering av linser. Dina linser ska rengöras vid varje hantering - innan du sätter i dem och efter att du tagit ur dem ur dina ögon. Nicka gärna på linsens ovansida i samband med att du sätter dem på plats i ögonen - använd med fördel linsvätska i samband med detta. Det säkerställer att bakterier avlägsnas och att du därigenom också minimerar risken för ögoninfektioner. Varmt vatten ska undvikas. Så kallt det bara är möjligt är rådet då du rengör dina linser. Detta om du känner att du vill ha vanligt vatten att kombinera med din linsvätska. Det finns undantag från regeln: färgade linser. Dessa ska rengöras, men du ska inte gnida dem. Det kan göra så att färgen lossnar.

 • Tips tre - en lins i taget: Ta en lins i taget och gör detta för att undvika att växla dina linser. Skapa en rutin där du exempelvis alltid börjar med höger öga - gör klart det - och där du sedan fortsätter med vänster öga. Kom dock ihåg att du måste vara noggrann och uppmärksam även då detta blivit en vana.
 • Tips fyra - rengör linsetuiet. Se även till att rengöra etuiet som du förvarar dina linser i. Använd linsvätska, aldrig vanligt kranvatten, och låt det torka efteråt. Ungefär varannan- var tredje månad är det dags att byta ut linsetuiet mot ett nytt.

 • Tips fem - byt ut linsvätskan dagligen: Stoppa aldrig tillbaka dina linser i en använd linsvätska. Byt alltid vätska vid varje enskild hantering av dina linser. Gällande förvaring av linsvätska så ska det vara torrt och lite kallt utrymme. Tänk även på att vara noggrann med utgångsdatum: en öppnad förpackning håller i ungefär ett halvår. Efter det är det dags att byta - oavsett hur mycket linsvätska som finns kvar i flaskan.
 • Tips sex - Återfukta mjuka linser. Mjuka linser ska absolut inte torka ut. Linsen ska antingen ligga på ditt öga eller i linsvätska: det är alternativen som finns. Skulle du glömma linserna framme över natten så är det bara att kasta dem. Mjuka linser som torkat kommer att vara problematiska att använda: de gör helt enkelt ont på dina ögon. Händer detta så låt det bli en läxa. Det finns inget värre än att lägga dyra pengar på månadslinser och sedan tvingas kasta dem på grund av slarv. Läropengar…

 • Tips sju - Undvik linser vid sjukdom: Är du kraftigt förkyld, febrig eller har en annan infektion - exempelvis munsår - så ska du undvika att använda linser. Det kan påverka din ögonhälsa. I sådana lägen är det bra att ha ett par glasögon nära till hands. Får du bakterier i ögonen - exempelvis då du hanterar dina linser - så kan det leda till infektioner. Om så sker - besök en optiker för vidare rådgivning. Detsamma gäller om du inte blir bättre i din allmänhälsa. Hör om glasögon bör användas under en kortare period som substitut för dina linser.
 • Tips åtta - var försiktig med smink. Se till att applicera eventuellt smink efter att du satt in dina linser. Vattenbaserade produkter - exempelvis mascara - är att föredra. Tänk även på att linser är känsliga för starka deodoranter och för parfym i övrigt. Spraya på innan du sätter i linserna - eller se till att hålla dina ögon stängda i samband med att du sprayar.

 • Tips nio - var vaksam på vissa miljöer: Linser är vattenbaserade och därmed också känsliga för vissa miljöer. De samlar på sig partiklar som i sin tur kan skapa irritation för dina ögon. Rökiga och dammiga miljöer bör undvikas. Vistas du i sådana och känner visst obehag? Ta ur dina linser direkt. Det kan ha fastnat något under linsen. Prova sedan att sätta in dem - efter att du rengjort dem. Om problemen skulle kvarstå så bör du slänga linsen. Det tyder på att den tagit skada på något sätt. Oavsett hur dyr linsen är så kvarstår ett faktum: en skadat - revad - lins riskerar att skada ditt öga ganska allvarligt. Släng bort!
 • Tips tio - Sov inte med linserna. Linser blockerar syretillförseln till ögat. I kombination med tyngden från ögonlocket så utsätts dina pupiller för ett hårt tryck: det gör att du känner obehag då du väl vaknar. Det finns emellertid även linser som går att använda dygnet runt. Exempelvis Focus Night and Day är konstruerade för att användas även under natten. Likaså Acuvue.

 • Tips elva - Läs på. Research är viktig innan du köper linser. Läs på olika sidor - exempelvis denna - om ögonhälsa och lite annorlunda vinklar kring ett användande av linser. Hur ska du ta på linserna, hur tar du ut dem, var köper du linser? - och så vidare.
 • Tips tolv - Utgår från din egen livsstil. Det handlar om dig, dina ögon och din livsstil. Utgå från detta. Om du är en aktiv och sportig person som har mycket rörelse i vardagen så kan linser vara en bättre lösning. Om du däremot har känsliga ögon, har lätt att drabbas av infektioner i ögonen samt har torra ögon och många allergier - ja, då kan glasögon vara ett betydligt bättre alternativ. Utgå från - och var ärlig mot - dig själv.

 • Tips tretton - Linser kostar pengar. Även om du köper billiga linse online så handlar det om en utgift. Gör en budget och se om linser ryms i denna. För de flesta fungerar det, men om du har det knapert - exempelvis som student - så kanske det kan vara en onödig, och omöjlig, utgift att ta.
 • Tips fjorton - Läs innehållsförteckningen. Gör det till en vana att alltid läsa innehållsförteckningen innan du börjar använda nya linser. Vissa linser kräver mer underhåll än andra, både vad gäller rengöring och sterilisering.

Undvik ögoninfektioner - så använder du linser

Många yngre, ovana linsanvändare och nybörjare som kämpar med hanteringen av sina linser. Vi tänkte visa hur man ska göra för att slippa problem och för att du ska bevara dina ögon friska och välmående.

Följer du råden från din optiker samt hantera dina linser med en invan rutin så minimerar du risken för infektioner i ögonen. Dagens linser är bättre än de modeller som fanns förr. Man ska utgå från att allt som kommer i kontakt med ögat potentiellt kan leda till en skada eller en infektion. Det skapar säkerhet och mer försiktighet vid hanteringen av linserna.

En ögoninfektion är det vanligaste problemet, men det kan också undvikas genom att man lär sig hantera linserna på ett korrekt sätt. Vi tänkte ge sex viktiga, vägledande, punkter för detta:

 • Tvätta alltid händerna innan du tar i linserna eller på dina ögon.

 • Använd flytande tvål snarare än en fast sådan. Flytande tvål har mindre bakterieflora.
 • Dela aldrig handduk. Använd alltid en egen - även om ni är en familj.

 • Använd inte vatten direkt från kranen då du sköljer dina linser.
 • Duscha inte med dina linser.


Slutligen: Tänk på att det handlar om en process att börja använda linser. Det kräver viss eftertanke innan du sätter igång. Vikten av kvalitetsprodukter ska inte underskattas - och välj de som din optiker rekommenderat dig. Var alltid noga med att läsa innehållsförteckningen, kolla alltid utgångsdatum och se till att den förpackning du köper är obruten. Lycka till!


Vanliga frågor om att börja med linser

 • Kan kontaktlinserna falla ut ur mina ögon?

  Visst kan det hända men det är väldigt sällsynt. Linserna provas ut för att passa optimalt för just dina ögon, så är dom korrekt isatta så ska det mycket till för att dom ska trilla ur.

 • Kan en kontaktlins glida bakom ögat och fastna?

  Nej! Dina linser kan aldrig glida och fastna bakom dina ögon! Ögat anatomi gör detta omöjligt. En torr lins kan eventuellt fastna under det övre ögonlocket, men det är enkelt att lösa genom att massera ögonlocket samt blinka några gånger eller genom att applicera ögondroppar.

 • Ska man köpa sina kontaktlinser online?

  Att köpa kontaktlinser online är både enkelt och kostnadseffektivt. Se till så att du får ett giltigt recept från din optiker så kan du enkelt köpa dina linser online.

 • 1.
 • 364 kr364
 • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Acuvue Oasys Max 1-dayAcuvue Oasys Max 1-day
1.189 kr
Lenson
Biotrue Oneday For AstigmatismBiotrue Oneday For Astigmatism
313 kr
Lenson
Proclear 1 DayProclear 1 Day
557 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram