Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Så reser du bäst med linser
Facebook Instagram

Resa med linser – det bör du tänka på

Inför en resa så tenderar vi att glömma bort olika saker. Även om vi alla har olika rutiner för att säkra att packningen inkluderar allt nödvändigt så sker missar. Det finns dessvärre ingen standardlösning som passar alla och som skulle lösa alla dessa problem. Om problemen i fråga handlar om linser så kan det bli rejäla sådana.

Innehåll artikel

Kontaktlinser är nämligen en av de viktigaste sakerna att packa inför resan. Trots detta så blir det ofta fel just här. Först och främst så måste man packa linserna - rätt antal och så vidare - och dels så måste man också packa ner alla tillbehör i form av linsvätska, linsetui och kanske ögondroppar - om man använder sådana.

Mer då? Finns det någonting annat som bör läggas ner i resväskan innan man åker iväg mot flygplatsen?

Resa med linser

Det bästa är att man tänker igenom alla tänkbara - möjliga såväl som omöjliga - scenarion innan man stänger dörren till hemmet och sticker iväg mot det stora äventyret. Många linsanvändare vittnar om att det alltid finns en risk - hur noggrann man än tyckt sig ha varit - att man öppnar sin resväska och upptäcker att linserna plötsligt saknas. Förhoppningsvis kan den här artikeln täcka de flesta områden och göra så att du, inför din resa, får med allt du behöver.

Saker du måste komma ihåg att packa ner

Det finns många saker och detaljer att förhålla sig till då det kommer till linser - vissa mer uppenbara än andra. Vi tänkte skapa en liten checklista som du kan använda då du står i badrummet och packar din necessär inför resan:

 • Ta med flera uppsättningar: Ta alltid med några extta uppsättningar linser. Du vet aldrig vad som kan hända. Tänk på att alltid vara noga med att kolla bäst-före-datum på de extra förpackningarna och säkerställ att de går att använda.

 • Linsetui: Ta alltid med dig ett linsetui för lagring av dina exempelvis månadslinser.

 • Linsvätska: Givetvis, det måste alltid finnas till hands.

 • Kopia av ditt linsrecept: Om - vi säger om - någonting händer så måste du snabbt kunna få tag i nya linser som verkligen passar dina ögon. Ha därför med dig ditt linsrecept så att du snabbt kan få tag i nya.

 • Glasögon: Ett par glasögon kan vara en väldigt stor trygghet.

Så; då var allt klart då - listan är ikryssad och klar? Bra, men det finns emellertid även några andra detaljer att tänka på också.

Ta höjd för fysiska aktiviteter

Ett vanligt misstag är att man tänker sig sin semester på samma sätt som en vanlig vardag i Sverige. Det brukar inte vara riktigt så. Långt därifrån. En semester innebär ofta många utmaningar - av varierande slag - och man ställs ofta inför olika problem som man aldrig gör i det trygga hemmet och i vardagen.

Flyga med kontaktlinser

Vi tänkte därför ge några tips som kan underlätta din resa och göra den mer behaglig:

 • Lägg inte alla ägg i samma påse. Se till att packa en uppsättning linser i handbagaget och en uppsättning - eller fler i resväskan. Varför? Jo, det är helt enkelt inte så roligt att stå på JFK i New York och se hur alla andras resväskor utom den egna rullar förbi på det löpande bandet. Det har hänt - och det kommer att hända igen.

 • Ögondroppar för flygfärden: Klimatet i en flygkabin kan vara väldigt torr. Det kan påverka dina ögon negativt och i synnerhet om du bär linser. Genom att ha tillgång till ögondroppar kan du vid behov återfukta dina ögon och få en behagligare resa.

 • Ta ut linserna när du badar: Badplatser, simbassänger vattenland - oavsett vilket så bör du vara medveten om att vatten och linser sällan går bra ihop. Bakteriefloran är ofta högre i bassänger med klor och det kan innebära allvarliga hälsorisker för dina ögon. Plocka alltid ur linserna och chansa inte med detta.

 • Nya länder - nya bakterier. Att vara utomlands innebär att du exponeras för en ny bakterieflora. Se till att tvätta händerna mer regelbundet än hemma och undvik kontakt med ögonen i den mån det är möjligt. Kommer bakterier in i ögonen så kan detta innebära infektioner. Befinner du dig på sydligare breddgrader så använd gärna våtservetter. Vattnet i kranarna är långt ifrån den kvalitet vi har här i norra Europa.

 • Sport och fritid - extra linser: Har du planerat en aktiv semester med mycket idrottande och aktiviteter så bör du se till att ha med en extra uppsättning linser. Tappar du en lins så kan detta lägga sordin över hela resan. Ta med extra!

Ett annat tips är att du ser över tillgång till optiker och ögonläkare dit du ska resa. En snabb kontroll på internet kan verkligen hjälpa dig om en nödsituation uppstår.

Ska du flyga?

Om du ska flyga så måste du se till att följa de regler som finns gällande vad som är tillåtet att ta med på planet. Linser som ligger i ett etui får alltid tas med om de ligger i den lilla påsen som man får ta på svenska flygplatser.

Resa med ögondroppar och linsvätska

Gällande ögondroppar och linsvätska så finns det dock vissa saker att tänka på:

 • Behållaren ska aldrig vara större en 1 dl - 100 milliliter.

 • Behållaren ska - liksom linsetuiet - placeras i en genomskinlig påse och gå igenom säkerhetskontrollen.

 • En plastpåse per sak gäller och du ska kunna visa upp innehållet för personalen i säkerhetskontrollen.

 • Är flaskan med linsvätska för stor så kan du med fördel hälla över en lämplig mängd till en mindre behållare.

Resa med linsvätska

Så, då borde allt vara klart inför din resa. Tänk på att personalen på vissa flygplatser är hårdare än andra och var inställd på att det kanske kan ta tid att gå igenom säkerhetskontrollen. Var tydlig och ha gärna ditt linsrecept tillgängligt om du, mot förmodan, skulle behöva förklara någonting mer ingående. Lycka till!

 • 1.
 • 364 kr364
 • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Dailies AquaComfort Plus ToricDailies AquaComfort Plus Toric
322 kr
Lenson
1 Day Acuvue Moist Multifocal1 Day Acuvue Moist Multifocal
331 kr
Lenson
Freshlook One-dayFreshlook One-day
180 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram