Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Kan jag bada och duscha med linser?
Facebook Instagram

Kan jag bada och duscha med linser?

Du bör undvika att bada, simma eller duscha när du bär linser då infektionsrisken är alldeles för hög. Även passformen på linserna kan påverkas om de kommer i kontakt med vatten.

Innehåll artikel

Allt vatten ska undvikas, såsom sjöar, hav, badtunnor, simbassänger och även duschen. Den allmänna tron att så länge man håller huvudet över vattnet så är man säker är tyvärr felaktig. Ta alltid det säkra före det osäkra och använd simglasögon eller ta ut linserna innan någon form av bad där du riskerar att få vatten i ögonen.

bada och duscha med linser

Dykning och kontaktlinser

Gillar du att dyka men använder vanligtvis linser eller glasögon så är kombinationen kontaktlinser och simglasögon att rekommendera. Att använda komfortdroppar innan och efter dykning är ett bra tips då dina linser kan bil torra under din vistelse under vattenytan.

Tänk även på att använda endagslinser då dessa är enkla att byta ut om du mot förmodan skulle få in vatten innanför masken. Var noga med att kontrollera passform på både mask och övrig utrustning innan dykning så minimerar du risken för oavsiktlig kontakt med vatten.

simma med linser

Använda linser i bastun

Det går bra att bada bastu med linser, dock bör du undvika att få klor- eller saltvatten på månadslinser som används om och om igen. Var väldigt noga med att desinficera dina linser efter ditt bastubad eller ännu bättre, använd endagslinser istället. Absolut bäst är självklart att undvika att använda linser helt och hållet om så är möjligt, då allt typ av badande där vatten riskerar att komma in i ögonen innebär en ökad infektionsrisk.

Vad gör jag om olyckan är framme och mina linser kommer i kontakt med vatten?

Om du använder endagslinser så är det viktigt att du alltid har en extra uppsättning linser med dig så att du enkelt kan byta till ett nytt fräscht par. Använder du månadslinser eller flerdagslinser, så är det viktigt att du har med dig en linsbehållare med rengöringsvätska som din optiker ordinerat.

Rengör alltid dina linser enligt "gnugga och skölj"-metoden, även om du använder rengöringsvätska utformad för rengöring utan gnuggning. På så vis blir du av med organismer/bakterier och undviker infektioner.

Följ dessa steg:

  • Ta snarast möjligt ut linserna från ögonen.
  • Se till att alltid tvätta händerna med tvål och vatten innan du tar i kontaktlinserna.

  • Använd alltid ny rengöringsvätska varje gång du rengör dina linser.
  • Gnugga försiktigt kontaktlinserna med fingrarna, se till att inte röra linserna med naglarna, skölj dem därefter med ny rengöringsvätska.

  • Lägg kontaktlinserna i linsvätska i ditt rengjorda linsetui, låt därefter linserna ligga en stund i linsvätskan innan du tar på dig linserna igen.

Tänk på att aldrig blanda gammal och ny rengöringsvätska. Att vara dum-snål kan utsätta din ögon för onödiga risker. Följ alltid din optikers rekommendationer. Byt linsbehållare var tredje månad och försök att undvika förvaring av densamma i ditt badrum. Du kan även låta den torka ordentligt mellan rengöringstillfällena.

Skulle du uppleva smärta i ögonen, oavsett om du bär linser eller ej, bör du omedelbart kontakta en läkare.

Artikelns information ersätter under inga omständigheter rekommendationer från medicinska fackmän och ska ej heller uppfattas som medicinska råd. Har du specifika frågor; kontakta din optiker.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser
kontaktlinser och makeup
Vad ska man tänka på när man använder smink tillsammans med kontaktlinser?
» Läs mer


sova med linser
Är det farligt att sova med linser? Vad kan hända om man somnar med linserna i.
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer


Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Endagslinser
Biotrue Oneday For PresbyopiaBiotrue Oneday For Presbyopia
322 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus MultifocalDailies AquaComfort Plus Multifocal
1.100 kr
Lenson
Acuvue 1-day TrueyeAcuvue 1-day Trueye
324 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram