Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Kontaktlinser och makeup/smink
Facebook Instagram

Kontaktlinser och makeup/smink

Majoriteten av dagens linsanvändare är väl medvetna om hur man ska hantera sina kontaktlinser och dess relaterade tillbehör för att säkerställa en god ögonhälsa och undvika ögoninfektioner. Men hur gör man då för att bibehålla samma säkra hälsorutiner om man vill använda makeup/smink samtidigt som man bär kontaktlinser? Det finns en hel del saker att tänka på utöver det vanliga handhavandet för att säkerställa dina ögons hälsa och dina linsers bärkomfort.

Innehåll artikel

makeup och smink med linser

Vilken typ av makeup bör jag välja?

Vilken typ av makeup bör du använda? Din favoritmakeup kanske inte är det bästa valet. Sök därför efter produkter som innehåller följande beskrivningar i sin innehållsförteckning: "för känsliga ögon", "för kontaktlinsbärare", "allergitestad".

Använd ögonmakeup som är doftfri och inte innehåller olja, detta minskar irritationsrisken. Använd vattenbaserad underlagskräm/foundation, oljebaserade underlagskrämer/foundations har en tendens att lämna en film på dina kontaktlinser. Flagning och kladd kan du undvika genom att välja en vattenresistent mascara, även långtidsmascara fungerar bra. Mascara som säger sig bygga volym ska undvikas då den ofta innehåller fibrer och silikon för att åstadkomma denna effekt. Fibrerna kan hamna i dina ögon vilket i sin tur kan leda till obehag och i värsta fall tillföra bakterier till ögonen.

Pressat puder är att föredra före löst puder, tänk även på att inte applicera det kring området runt ögonen. Tänk på att alltid hålla ögonen stängda när du applicerar puder så att du inte får det på dina linser. Köp alltid kvalitetsborstar för din makeup. Dessa har bättre borst som inte släpper och hamnar i dina ögon. Tänk även på att rengöra dina borstar regelbundet.

Tänk på att aldrig dela smink med andra människor eftersom ögoninfektioner lätt kan överföras från person till person. Håll sminket fräscht genom att försluta sminkbehållarna och se även till att byta ut sminket regelbundet. Lösögonfransar bör undvikas då franslimmet kan irritera ögonen.

smink med linser

Tänk på följande saker när du lägger din makeup

Var noga med att tvätta händerna med varmt vatten och tvål innan du sätter in dina linser. Nu är du redo att börja applicera ditt smink. Börja med din underlagskräm/foundation. Applicera sparsamt på pannan, kinderna och hakan, var försiktig kring ögonområdet och sprid ut det försiktigt över dessa områden. Stäng alltid dina ögon innan du lägger på smink kring ögonen. Håll dem även stängda när du borstar bort eventuellt överskott av puder.

De bästa ögonskuggorna för kontaktlinsanvändare kommer I flytande form, krämer och gel-produkter. Gemensamt för dessa produkter är att de en har mindre benägenhet att leta sig in i ögonen eller på linserna. Tryckta ögonskuggor kan också användas dock med försiktighet. Stäng varje öga ordentligt när du applicerar ögonskugga. Om du använder en puderögonskugga ska du alltid se till att borsta bort eventuella puderrester innan du öppnar ögonen igen. Applicera mascaran endast på den yttre halvan av ögonfransarna för att undvika risken att av misstag komma i kontakt med dina ögon eller linser. Om du har möjlighet kan du använda dig av engångsapplikatorer för mascara. Dessa slängs efter varje användning. Använder du en vanlig applikator så bör denna rengöras ordentligt efter varje användningstillfälle för att minimera risken för bakterietillväxt. Lägg aldrig på eyeliner på den inre delen av ögat då detta riskerar att tillföra bakterier till ögat. Eyelinerpennan riskerar även att skada linsen med infektion som följd.

Så sminkar du av dig på bästa sätt

När du ska avlägsna din makeup så börjar du med att tvätta händerna för att sedan ta ut dina kontaktlinser. Därefter är det fritt fram att börja sminka av dig. Använd en sminkborttagare utan olja och håll dig borta från alla krämer. Använd inte bomullsbollar för att ta bort sminket, välj istället fiberfria kuddar.

Du bör undvika att använda smink/makeup om dina ögon är röda eller irriterade då infektioner kan föras över till dina sminkverktyg och återinfektera dina ögon vid ett senare tillfälle. Låna aldrig ut, eller dela någon annans ögonmakeup då detta kan föra vidare bakterier och smitta andras eller dina egna ögon. Om du skulle få smink i ögat eller på dina linser ska du omedelbart avlägsna dina linser och skölja bort sminkresterna. Om du har några frågor kring användandet av makeup och kontaktlinser eller om du tror dig ha en ögoninfektion, ska du snarast möjligt kontakta din optiker för rådfrågning.

Tips för hårvård och kontaktlinser

Ta alltid ut dina kontaktlinser om du ska färga eller permanenta håret då fixeringskemikalierna kan irritera ögonen. Använd helst hårsprayen innan du sätter i dina kontaktlinser då linser och hårspray inte fungerar bra ihop. Bär du redan dina kontaktlinser när du ska spraya håret så ska du se till att hålla ögonen stängda i några sekunder efter det att du är färdig med sprayandet. När du fönar håret är det bra om du blinkar ofta för att säkerställa att dina ögon och linser hålls fuktiga.

Följer du dessa råd och tips så kommer du inte ha några problem med att genomföra din skönhetsrutin oavsett om du bär kontaktlinser eller inte.

Vanliga frågor om Kontaktlinser och makeup/smink

  • Kan man inte använda ögonmakeup alls när man har dygnet runt linser?

    Man ska ta ut linserna innan man sminkar av sig. Om du använder linserna dygnet runt (vilket de flesta optiker inte rekommenderar) så kan du inte göra så utan får sminka av dig med linserna i vilket inte rekommenderas eller låta bli att sminka dig. Rekommendationen är alltså att inte sova med linserna.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser
sova med linser
Är det farligt att sova med linser? Vad kan hända om man somnar med linserna i.
» Läs mer


bada med linser
Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt?
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer


Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Endagslinser
Everclear EliteEverclear Elite
256 kr
Lenson
Biotrue OnedayBiotrue Oneday
598 kr
Lenson
Acuvue Oasys Max 1-dayAcuvue Oasys Max 1-day
389 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram