Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Endagslinser eller månadslinser
Facebook Instagram

Endagslinser eller månadslinser

När man ska välja kontaktlinser så finns det ett brett utbud av olika märken men även olika typer av kontaklinser. Dom vanligaste typerna av kontaktlinser är endagslinser och månadslinser, men vilken typ ska man välja och vad är skillnaden mellan dom olika typerna?

Innehåll artikel

Hur ofta du byter ut dina linser påverkar kostnaden för dina linser men även designen och materialen som används för att tillverka linserna, och kostnaderna för att underhålla linserna.

Endagslinser

När du väl har en bättre förståelse för hur varje typ av lins fungerar, blir det enklare att avgöra om endagslinser eller månadslinser passar din livsstil bäst.

Hur länge kan man bära endagslinser och månadslinser?

Endagslinser är gjorda för att användas en gång och sedan slängas. Endagslinser är tunnare än månadslinser och är inte avsedda att förvaras, så du slänger dem så fort du tar ut dem, oavsett om du bar dem en hel dag eller bara några timmar.

Månadslinser kan bäras varje dag i cirka 30 dagar innan du behöver byta till ett nytt par. Månadslinser är avsedda att bäras under dagen och sedan tas ut på natten och förvaras i linsvätska medan du sover.

Månadslinser kan kännas lite tjockare i dina ögon jämfört med endagslinser eftersom de är tillverkade för att hålla längre.

Kan man sova med endagslinser eller månadslinser?

Efter en lång dag kan det kännas bekvämare att slippa ta ut sina linser innan man går och lägger sig. Gör inte detta med dina endagslinser, som är avsedda att kastas när du tar ut dem innan läggdags, och var försiktig om du gör detta med dina månadslinser.

Det finns linser på marknaden idag som är godkända för dygnet-runt användning (dygnet-runt-linser), men du ökar fortfarande risken för att få bakterier i dina ögon när du har linserna inne under en längre tid. Risken för ögoninfektioner ökar när du sover med dina linser.

Ta ut dina linser innan du lägger dig

Oavsett om du väljer endagslinser eller månadslinser så ska du fråga din ögonläkare/optiker hur länge han eller hon rekommenderar att du använder dina kontaktlinser varje dag.

Endaglinser eller månadslinser? Prata med din optiker och ta reda på vilken linstyp som är bäst för just dina ögon och din livsstil.

Månadslinser

Hur mycket kostar endagslinser och månadslinser?

Endagslinser är dyrare än månadslinser. Endagslinser köper du oftast i förpackningar om 30 (en förpackning för varje öga) och kostar från cirka 130 kronor, eller i förpackningar om 90 från cirka 360 kronor.

Månadslinser köper du oftast i förpackningar om 6 (en förpackning för varje öga) och kostar från cirka 200 kronor.

Linser för astigmatism eller torra ögon är vanligtvis dyrare.En sex månader lång leverans av månadslinser kostar dig mindre jämför med endagslinser, men tänk på du måste också betala för underhåll av dina månadslinser, linsvätska och förvaringsfodral.

Hur tar man hand om endagslinser och månadslinser?

En av de stora fördelarna med endagslinser är att de kräver väldigt lite vård eller underhåll. Eftersom du öppnar ett nytt par varje dag, behöver du i allmänhet inte rengöra dina linser.

Det är dock bra att ha med sig extratillbehör, tillsammans med ett par glasögon som reserv - Endagslinser är mycket tunna och tenderar att lätt gå sönder.

Eftersom återanvändbara månadslinser bärs under en längre tid, är de mer mottagliga för ansamling av lipider och proteiner i dina ögon, som kan samlas på linserna och orsaka suddig syn. Regelbundet underhåll med linsvätska krävs för att hålla dina månadslinser hygieniska.

Oavsett vad du bestämmer dig för så finns det gott om alternativ när det gäller endagslinser och månadslinser. Vill du prova så prata med din optiker och se vad rekommenderar för linser, han eller hon kan hjälpa dig att hitta en kontaktlinstyp som bäst motsvarar dina behov.

Vanliga frågor om endagslinser eller månadslinser

  • Är endagslinser eller månadslinser billigast?

    Månadslinser är billigare än endagslinser. Dock så kräver månadslinser lite mer omsorg då man ska ta ut linserna varje kväll och lägga dom i kontaktlinsvätska.

  • 1.
  • 364 kr364
  • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Dailies AquaComfort Plus MultifocalDailies AquaComfort Plus Multifocal
1.100 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus MultifocalDailies AquaComfort Plus Multifocal
350 kr
Mister Spex
Focus DailiesFocus Dailies
531 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram