Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Löpning och kontaktlinser - 4 tips!
Facebook Instagram

Löpning och kontaktlinser - 4 tips!

Framåt våren när vädret börjar förbättras är det plötsligt mycket mer tilltalande att ta en löprunda! Om du bär kontaktlinser eller glasögon kan det vara lite förvirrande att veta vad rätt tillvägagångssätt är. För att hjälpa till har vi sammanställt våra fyra bästa löptips för dig som bär kontaktlinser.

Innehåll artikel

1) Du kan springa i dina kontaktlinser

"Kan jag springa i mina linser?" är en ganska vanlig fråga. Sanningen är att de flesta löpare med dålig syn tenderar att använda sig av kontaktlinser. Ofta kan glasögon leda till obehag och hindra din syn. Det är inte så kul att ständigt justera dina glasögon när de glider ner på näsan, så kontaktlinser ger dig frihet att fokusera på din löpning.

Löpning och kontaktlinser

Om du är ute och springer på en ojämn yta som en grusväg, är det viktigt att ha en helt skarp syn för att du ska undvika att snubbla på en lös sten eller någon annan potentiell fara. Eftersom det inte blir någon imma på kontaktlinser och dom inte har några bågar som hindrar din syn så är de perfekta för att hålla dig medveten om din omgivning när du löptränar på ojämn mark.

2) Ta det försiktigt om du är nybörjare

När du börjar springa är det lätt att vara överentusiastisk. Att gå för hårt fram kan orsaka en skada, så det är viktigt att kanalisera den entusiasmen korrekt! Om du inte har sprungit förut så är det en bra idé att sakta vänja dig. Sätt realistiska mål och sikta på små förbättringar från vecka till vecka, så att du kan få in mycket vila mellan passen.

Det är bättre att försöka springa två gånger i veckan snarare än att springa varje dag i en vecka och sedan känna sig utbränd eller skadad de närmaste två veckorna. Det är också lämpligt att värma upp med några minuters snabb promenad innan du går till ett joggingtempo. Avsluta med en 5 minuters nedtrappning där du saktar ner till en lugnt joggingtempo och sedan till gångtakt. Detta hjälper dig att förhindra skador.

3) Använd lämpliga kontaktlinser

De flesta löpare som bär kontaktlinser brukar använda sig av endagslinser. En anledning till detta kan vara att de normalt använder glasögon och bara använder linser när man utövar sin idrott. Fördelen med endagslinser är att de inte har några proteinuppbyggnader som en lins med längre användningstid kan ha utvecklat. En lins som Biofinity som är godkänd för användning i upp till 30 dagar i sträck har en större risk för proteinuppbyggnader än en endagslins.

Mjuka linser är också mycket användbara för löpare som svettas mycket eftersom de kan hindra svett från att rinna ner i ögat och orsaka en obekväm stickande känsla. Exempel på mjuka endagslinser är 1 Day Acuvue Trueye och Dailies AquaComfort Plus.

Dailies Aquacomfort Plus

4) Skydda ögonen mot vatten om du bär kontaktlinser

Du kanske ska delta i en triatlon och måste simma, eller springa en hinderbana, eller till och med bara vill hälla vatten över huvudet när du är för varm. När du bär kontaktlinser är det viktigt att undvika att få vatten i ögonen.

Vatten kan få dina linser att lossna och orsaka suddig syn och obehag. Vatten ökar även risken för infektion. Bär simglasögon som sluter tätt för att minimera dessa risker.

Slutligen bör du bära det som är mest bekvämt och det kan vara värt att konsultera din optiker om du är osäker.

Vanliga frågor om löpning och kontaktlinser

 • Mina linser har UV-skydd, måste man ändå använda solglasögon?

  Många av linserna på marknaden idag har ett bra UV-skydd, men rekommendationen är ändå att även bära solglasögon, då dessa har ett betydligt bättre skydd.

 • Kan jag idrotta med mina månadslinser?

  Det ska normalt inte vara några som helst problem. Kontakta din optiker om du har frågor eller besvär när du idrottar med kontaktlinserna.

 • Varför måste jag undvika vatten när jag bär kontaktlinser?

  För att risken för en infektion i ögat ökar när du bär kontaktlinser. Läs mer om vatten och kontaktlinser.

 • 1.
 • 364 kr364
 • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
LiveLive
541 kr
Lenson
Dailies AquaComfort Plus MultifocalDailies AquaComfort Plus Multifocal
350 kr
Mister Spex
Acuvue 1-day Moist MultifocalAcuvue 1-day Moist Multifocal
864 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram