Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Linsrecept
Facebook Instagram

En optiker ska utfärda ditt linsrecept men vad betyder siffrorna?

Idag ser man att fler och fler använder sig av linser snarare än glasögon. En positiv utveckling sett till den frihet som linser ger. Detta särskilt i förhållande till fysisk aktivitet och sett till att man får ett hjälpmedel som man inte tänker på; glasögon kan göra sig påminda under dagen - linser finns bara där. Linser är ett bra val, men man måste vara medveten om att det finns några saker som kommer på köpet och som man måste tänka på.

Innehåll artikel

Två givna detaljer gäller skötsel och recept. Regelbunden skötsel av dina linser ger längre livslängd på dem och förhindrar att du som bärare ska drabbas av infektioner och andra åkommor. Linsvätska, förvaring, noggrannhet vid in- och urtagning och att följa den ordination linserna i fråga har (är det veckolinser, endagslinser eller månadslinser, vilket material och så vidare) är ett måste för att få full effekt.

"Det är ett måste att genomföra ett syntest hos en optiker och få ett linsrecept utskrivet. Recept för kontaktlinser är giltiga i ett år och måste sedan förnyas. Fel linser kan skada ögonen och därför är denna procedur ett absolut måste"

Likaså gäller receptet. På samma sätt som gällande glasögon så måste du först veta vilket typ av synfel du har innan du kan börja fundera på vilka linser du ska välja. Det innebär att du måste besöka en optiker, göra en synundersökning och därefter få ett recept utskrivet. Det recept som optikern skriver ut är giltigt i ett år och därefter så måste det förnyas.

Dina ögon är unika - rätt kontaktlinsrecept är ett måste

Onödigt krångel? Inte alls. Det är för din egen skull det sker. Linser är känsliga - fel linser kan medföra skada i form av exempelvis syrebrist och röda ögon. I värsta fall så kan en infektion uppkomma där hornhinnan kan skadas.

Vi har alla olika förutsättningar och val av material för linser är därför något som skiljer sig från person till person. Här måste en optiker utreda och utfärda ett recept för kontaktlinser som stämmer överens med dina specifika behov. Därför är det ett absolut måste att få ditt kontaktlinsrecept utfärdat av en optiker.

 • En viktig detalj: Du kan inte använda ditt glasögonrecept för att beställa linser.

Hur tolkar jag mitt linsrecept?

Den naturliga frågan du kommer att ställa dig efter att ha besökt en optiker lyder: hur tolkar jag mitt linsrecept? Det enkla svaret är samtliga bokstäver och siffror som står skrivna på papperet motsvarar de grundläggande egenskaper som optikern ordinerar dina ögon och ditt synfel. Detta gäller utformning, det gäller styrka och vätskehalt och det gäller material. I vissa fall så gäller det även en specifik modell.

"I vissa fall ställer sig en optiker motvillig till att lämna ut ett linsrecept. Detta av den enkla anledningen att han/hon vill att du ska köpa linser direkt hos dem. Du har dock rätt att få en kopia utskrivet och du har rätt att handla dina linser vart du vill"

Innan vi bryter ner alla bokstäver och siffror som är vanligt förekommande i ett kontaktlinsrecept så ska vi även nämna följande: Många optiker ställer sig ovilliga att skriva ut ditt recept. Detta sker av den enkla anledningen att de vill att du ska köpa dina linser i deras butik. Du har dock - enligt patientdatalagen - rätt att få en kopia på ditt linsrecept och det står dig också således fritt att köpa dina linser var helst du vill.

Låt oss då förklara ett vanligt recept för kontaktlinser lite närmare, där vi tar allt från början:

 • H (R) V (L): Det här är, helt enkelt, ditt högra (Höger, Right) och ditt vänstra (Vänster, Left) öga.

 • POW/PWR/SPH - Styrka Ett plus- och minusvärde anger hur stort synfel du har. Det ger även klartecken om huruvida du är när- eller långsynt. Ett positivt värde berättar att du är långsynt medan ett negativt sådant innebär att du är närsynt.

 • BC - Baskurva: Baskurvan beskriver hur linsens kupighet är. Själva värdet anger hur radien på cirkelbågen ser ut - den motsvarar linsen insida. Ju lägre värde, desto mer kupighet. Millimeter är det mått som används för att beskriva baskurvan.

 • DIA - Diameter: Diametern anger längden mellan linsens två ytterpunkter - dragen rakt över linsens mittpunkt. Anges i millimeter.

 • CYL - Cylinder: Cylindern beskriver hur pass starkt synfel du har. Det används endast vid brytningsfel.

 • AX - Axel: Här får du veta vinkeln på ditt brytningsfel. samma sak här: det anges endast vid brytningsfel (astigmatism).

 • ADD - Addition: Här återges en beskrivning av skillnaden mellan de fokala fälten i multifokala eller bifokala linser. Värdena kan anges i High, Low och Medium - men även siffror förekommer.

Tänk på detta när det gäller dina linser och ditt linsrecept:

 • Du årligen ska förnya ditt linsrecept hos en optiker.

 • Om du ska byta linssort så bör du besöka en optiker innan. Detta för att se om de nya linserna verkligen passar dina ögon. Tillpassning minimerar risken för framtida skador och besvär.

 • Du inte kan använda ditt glasögonrecept för att beställa linser.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser
kontaktlinser och makeup
Vad ska man tänka på när man använder smink tillsammans med kontaktlinser?
» Läs mer


bada med linser
Vad kan hända om man badar eller duschar med linser ? Är det verkligen farligt?
» Läs mer


Ergonomi - ögonhälsa

Ansträngda och irriterande ögon är ett växande ergonomiskt problem.
» Läs mer


Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Endagslinser
Biomedics 1 Day ExtraBiomedics 1 Day Extra
413 kr
Mister Spex
Dailies Total 1Dailies Total 1
360 kr
Lenson
Freshlook One-dayFreshlook One-day
180 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram