Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Hur återvinner man kontaktlinser och linsförpackningar?
Facebook Instagram

Hur återvinner man kontaktlinser och linsförpackningar?

Hur återvinner man kontaktlinser och linsförpackningar? Frågan är relevant sett till det klimathot som hänger över oss. Att källsortera och därigenom bidra till en bättre miljö är en självklarhet för de flesta. En del saker är enklare att sortera, andra kommer med fler frågetecken. Vad gäller egentligen för linser och för de förpackningar dessa kommer i?

Innehåll artikel

Låt oss börja med att gå igenom hur det ser ut om man följer de regler som finns om du går till en vanlig miljöstation:

Allmän lathund för återvinning

  • 1. Pappersförpackningen:
    Den viks ihop och görs så liten som möjligt innan den placeras i kärlet märkt Pappersförpackningar.

  • 2. Folien:
    Folien - som sitter ovanpå själva kärlet där linserna ligger - återvinns som metall.

  • 3. Plasten:
    Den ska, föga överraskande, sorteras och slängas i behållaren för plast. Likaså gäller för de flaskor med linsvätska som du förbrukat.

  • 4. Linserna:
    En förbrukad lins ska slängas direkt i hushållssoporna. Den räknas som brännbar.

Linser, återvinning

Skillnader i återvinning av linser och linsförpackningar mellan olika tillverkare

Att addera till punkterna ovan är att olika linstillverkare har olika material i samband med tillverkning och paketering. Det gör frågan om sopsortering och återvinning svårare. Låt oss titta närmare på några av de största linstillverkarna och deras respektive tankar och anvisningar gällande sina produkter:

CooperVision
Coopervision: Hos CooperVision - tillverkare av populära linser såsom bland annat BioFinity, ProClear och Clariti - så ger man samma anvisningar som vi ovan gick igenom. Förpackningen - själva botten - till plast, locket till metall och ytterkartongen återvinns som papper. Men, hos CooperVision så sorteras linserna som plast och inte som brännbart. Det är alltså en skillnad.

Alcon
Alcon: Alcons mest populära linser är Dailies, FreshLook och Optix. Dessa linser ska sorteras som brännbart. Den stora skillnaden mellan Alcon och andra tillverkare är att locket är gjort av aluminiummaterial och av kompositplast. Den lilla biten är omöjlig att återvinna som metall. Därför ska den gå som brännbart. I övrigt sorteras resten av förpackningen som ovan beskrivits.

Johnson & Johnson
Johnson & Johnson: Denna tillverkares linser - bland annat Acuvue - sorteras enligt följande: Förpackningen ska läggas i pappersåtervinningen. Själva plasthöljet - inklusive locket - ska sorteras som plast. Linserna ska placeras i hushållssoporna då de är brännbara.

Bausch + Lomb
Bausch + Lomb: Till storsäljarna hos Bausch+Lomb räknas bland annat BioTrue, Soflens och PureVision. Här finns inga oklarheter gällande återvinningen. Linsen ska sorteras som brännbart, förpackningen som papper, plasten som plast och locket ska sorteras som metall.

Det finns således skillnader. Det kan vara bra att veta om du som linsanvändare byter märke och ställs inför att källsortera dina nya förpackningar. Det viktigaste är emellertid följande - oavsett vilken lins eller vilken linstillverkare du väljer: Släng aldrig dina använda linser i toaletten eller i handfatet. Det beteendet är nämligen en starkt bidragande orsak till varför mikroplaster ökar i våra hav.

Nedspolade kontaktlinser bidragande orsak till mikroplaster

Hur kan nerspolade kontaktlinser vara en orsak till skapandet av mikroplaster? Är det verkligen ett problem att spola ner sina använda linser i toaletten, de är trots allt ganska små? Det är ett gigantiskt problem som man ännu dessutom bara skrapat på ytan gällande.

Ny forskning utförd av Arizona University visar nämligen att använda linser som spolas ner i avlopp och toaletter bryts ned av bakterier och når en mindre storlek - det i sin tur gör att de spolas rakt ut i våra världshav. Väl där så bidrar de till mikroplaster och där ser man en direkt oroande utveckling.

Forskning visar på stora problem med hur vi kasserar kontaktlinser

Din lilla lins då? Ja, enligt rapporten - baserad på amerikanska linsanvänderas beteenden - så spolas linser till en total vikt om ungefär 10 ton årligen ut via avlopp och via toaletter. Det handlar således om devisen många bäckar små och här finns det dessutom fog att tro att det ser likadant ut även i resten av världen.

Linser, återvinning

USA är definitivt inte exklusiva i den här frågan - de flesta andra länder bidrar förmodligen med liknande siffror då det kommer till linser som inte källsorteras. Vill du läsa mer om denna forskningsrapport så finns information här.

I den här frågan krävs bättring och frågan är om detta inte ligger på tillverkarens bord? Naturligtvis ska det egna beteendet ändras, men frågan är även tudelad sett till att det i många fall handlar om bristfällig information kring hur alla delar av en linsförpackning - inklusive linserna - ska återvinnas.

TerraCycle - ett lovvärt initiativ från CooperVision

Företaget CooperVision har ställt sig i framkant i den här frågan. Genom programmet TerraCycle kan man både som användare av linser och som optiker lämna in förbrukade linser för återanvändning. De linser som samlas in skickas vidare till CooperVision som tvättar dem och strimlar dem i speciella maskiner. Materialet kan sedan smältas ner och sedermera återvinnas i form av nya linser. Ett positivt kretslopp som minimerar belastningen på miljön.

För att delta i programmet så kan man som användare antingen välja att anmäla sig själv som Insamlingsplats - så kan även andra användare komma och lämna sina använda linser - eller söka sig till någon insamlingsplats i den stad man bor i. Många glasögonkedjor och optiker har hoppat på programmet och erbjuder sig att ta emot använda linser. Via sidan TerraCycle så kan man söka vilka insamlingsplatser som finns tillgängliga.

Varje leverans som sker till CooperVision innebär poäng som baseras på paketets vikt och varje poäng innebär i sin tur att man får ett öre. Då summan sedan når en acceptabel nivå så får man skänka det ihopsamlade beloppet till valfri hjälporganisation. Det här är ett initiativ som verkligen kan göra skillnad. Låt oss hoppas att fler aktörer tar efter och skapar liknande positiva kretslopp för återvinning av linser.

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram