Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Kontaktlinser - Toriska linserhttps://www.alltomlinser.se/toriska-linser/toriska-linser.asp
Facebook Instagram

Toriska linser

Toriska linser är namnet på kontaktlinser för astigmatiker. Denna typ av linser är till för att avhjälpa brytningsfel. Brytningsfel är ofta ärftligt, men påverkas även av andra faktorer. Vanliga symptom på astigmatism är trötta ögon och lättare huvudvärk till följd av kisande. Uppemot 45% av alla som behöver korrigera synen lider av någon form av astigmatism.

Innehåll artikel


Focus Dailies Toric

Vad är toriska linser och hur fungerar dom?

Toriska linser har två olika styrkor, skapade med böjningar vid olika vinklar. En torisk kontaktlins skiljer sig från en vanlig så kallad sfärisk lins som kan liknas vid en avskuren boll. Den toriska linsen däremot har en mer geometrisk form som påminner om en avskuren del på sidan av en munk. Denna geometriska form kallas torus.

Den toriska linsens form skapar olika fokuserande styrkor när du orienterar dig vertikalt och horisontalt med ögonen. Den fokuserande styrkan ökar eller minskar gradvis beroende på hur din blick rör sig mellan de olika ytorna på linsen.

De har också en funktion som håller linsen på plats när du blinkar eller tittar åt olika håll. För att garantera klar syn kan toriska linser inte rotera på ögat. Skulle dina linser inte sitta korrekt på ögat utan glida omkring, så påverkar detta din synskärpa negativt.

Utprovningen av toriska linser är något mer tidskrävande än för vanliga linser då det är fler parametrar som optikern behöver ta hänsyn till. Även kostnaden för linserna blir något högre än för andra linser, då linserna måste utformas i så många varianter.

Toriska linser för astigmatism

Astigmatism uppkommer på grund av att linsen eller hornhinnan i ditt öga har olika kurvaturer. Linsen är krökt/böjd så att fokus i ditt öga skiljer sig beroende på om du tittar vertikalt eller horisontellt. Denna problematik orsakar en suddig syn och problem med att se finare detaljer när du försöker fokusera på saker i din omgivning. Ett vanligt förekommande problem är att vertikala linjer känns som att de lutar när så inte är fallet.

Toriska linser har den positiva egenskapen att de avhjälper ovanstående problemställning genom att erbjuda olika fokuserande styrkor i de vertikala och horisontalt riktningarna som ditt öga fokuserar på.

Att välja rätt toriska kontaktlinser

De första toriska linserna som kom ut på marknaden var varken lika säkra eller bekväma som vanliga linser. Nu för tiden finns denna typ av linser i bekväma och lättanvända format. Med dagens teknik kan man tillverka tunna, hållbara och bekväma linser för astigmatism. Så gott som alla former av astigmatism kan idag korrigeras med hjälp av datorer som svarvar och formgjuter linserna till perfekt passform. Detta resulterar i att linsbäraren får en korrekt syn och en bekväm linsupplevelse hela dagen.

Toriska linser finns idag både som mjuka, hårda, eller stabila (RGP) linser. Att få mjuka toriska linser att fungera optimalt och sitta kvar på ögat, kräver en hel del av optikern vid tillpassningen. Belöningen är att denna typ av linser är enklare att hantera och även bekvämare att bära. RGP-linser kan vara smidigare att få till att sitta kvar på ögat men kräver istället en längre tid för anpassning till dina ögon. De är även mer ömtåliga och känns torrare att bära.


Toriska linser

Idag finns det många märken av toriska linser på marknaden, och de kan fås i färg eller som månads- endags- och dygnet-runt-linser. Du kan till och med få en lins som är perfekt anpassad för just dina ögon, en unik produkt som skapar maximal komfort.

Tillpassning av toriska linser

Som alla kontaktlinser måste även toriska linser ordineras av en optiker. Att prova ut toriska linser tar längre tid hos optikern och kräver större expertis än vanliga kontaktlinser. Därför kan kostnaden för själva utprovningen av linsen bli något högre än normalt. Själva linserna ligger också lite högre i pris än andra linstyper.

Allt detta beror på att toriska kontaktlinser måste ha en specifik orientering/placering på ögat för att kunna fungera optimalt. Det är därför väldigt viktigt att de sitter rätt placerade på ögonen. Tillverkarna har därför utformat linserna med några speciella egenskaper som ska hjälpa till att uppnå just detta. Några exempel är: Trunkering, som innebär att en bit av kontaktlinsens nedre del kapas. Tunna-tjocka zoner används också för att se till att linsen lättare hålls på plats. Ballast, en tjockare eller tyngre del av linsen som även den har till ändamål att få linsen att passa optimalt på ögat.

Vid beställning av linser behöver man i regel ange värden för styrka, baskurva och diameter. Den toriska linsen är snäppet mer avancerad och för en korrekt syn måste även parametrarna axel och cylinder uppges. Dessa uppgifter indikerar hur stort brytningsfelet är, liksom var i ögat brytningsfelet uppstår.

Populära toriska linser

Focus Dailies Toric, Frequency XCEL Toric, Biofinity Toric och Biomedics Toric är några av de mest populära toriska linserna på marknaden idag. Dessa linser säljs även under andra namn som optikerna "brandat", dvs döpt om, dem med. Exempelvis så säljs Biomedics Toric under namnet Eye Q Toric. Du hittar fler re-brandade linser i märkesguiden.

Vanliga frågor om toriska linser

 • Finns det toriska dygnet runt linser?

  Ja det finns ett bra utbud av toriska dygnet runt linser. Några exempel är Biofinity Toric och Purevision Toric.

 • Är det toriska linser jag ska ha om jag är astigmatiker?

  Ja, det stämmer, toriska linser korrigerar ditt brytningsfel. Kontakta din optiker om du är intresserad av att prova toriska linser.

 • Är toriska linser dyrare än vanliga linser?

  Ja, dom är lite dyrare än vanliga linser som korrigerar de lite mer enklare synfelen. Toriska linser är mer kostsamma än andra kontaktlinser på grund av högre tillverkningskostnad. Slipningen ser olika ut på linsens olika delar.

 • Finns det toriska endagslinser?

  Ja, ett bra exempel på en sådan lins är Clariti 1 Day Toric.

 • Är EyeQ 24 Toric samma lins som Biofinity Toric?

  Ja, det är samma lins. Synsam köper in linsen från CooperVision under namnet EyeQ 24 Toric, men originalnamnet på linsen är Biofinity Toric.

 • 1.
 • 308 kr308
 • Mister Spex

Prisjämför fler Dailies Aquacomfort Plus Toric linser


Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram