Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Linsvätska../linsvatska/linsvatska.asp ⤏ 
Linsetui / Linsask
Facebook Instagram

Linsetui / Linsask

Linsetuin benämns ofta i dagligt tal för linsaskar eller linsdosor. Ett välskött linsetui är ett måste för alla linsanvändare.

Innehåll artikel

Det används till förvaring av alla kontaktlinser som tas ut ur ögat under natten såsom månadslinser och två-veckors-linser, eller till andra typer av linser som kanske bara tas ut någon gång ibland för att vila ögat eller när man till exempel badar. De flesta vet att man bör förvara linserna i ett linsetui när man går och lägger sig, men vad många missar är hur viktigt det är att ta hand om etuit på rätt sätt. Faktum är att risken för ögoninfektioner och andra problem ökar dramatiskt om man ignorerar de instruktioner linstillverkaren gett angående linsetuit.

Linsask / Linsetui

Linsetui och bakterier

Ditt linsetui kan lätt bli en bakteriehärd om man inte sköter om det på rätt sätt. När man tagit ut sina linser ur etuit och satt in dem i ögat, ska man därför tömma etuit på linsvätska och rengöra det med det rengöringsmedel som linstillverkaren rekommenderat. Sedan bör det få lufttorka och när det är dags att användas igen ska man fylla på med ny linsvätska.

Skötsel av linsetui

Tyvärr är det många som slarvar med skötseln av sitt linsetui. Undersökningar har visat att många linsanvändare rengör sitt linsetui med vanligt kranvatten, vilket definitivt inte är att rekommendera. Rengör man linser eller linsask med kranvatten kan man nämligen drabbas av Akantamöbekeratit. En amöba är en encellsorganism som man vanligtvis hittar i kranvatten, avloppssystem och smuts. Symptom på sjukdomen är röda ögon, smärta, ökad tårvätska, suddig syn och känslan av att ha fått något i ögat. Det är tyvärr enkelt för en doktor att feldiagnostisera tillståndet eftersom det är så snarlikt många andra. I många fall leder sjukdomen till permanent synbortfall.

Även om Akantamöbekeratit är en sjukdom som är sällsynt i Sverige, förekommer den och då främst hos linsbärare. På grund av detta bör varken kontaktlinser eller dosor någonsin rengöras med vatten, utan med för dess ändamål avsedd desinficerande vätska. Din optiker kan rekommendera dig den vätska som passar dig och dina behov bäst.

Byt linsetui regelbundet

Ett annat misstag många gör är att behålla samma linsetui för länge. Trots noggrann rengöring samlas det alltid efterhand beläggningar av smuts, som sedan via kontaktlinsen kan skapa irritation eller till och med en infektion i ögat. Man bör byta linsetui regelbundet, och även här är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner. De flesta experter på ögonvård rekommenderar byte av linsetui var tredje månad för att ögonen ska må så bra som möjligt.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram