Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Synfelhttps://www.alltomlinser.se/synfel.asp
Facebook Instagram

Synfel och brytningsfel – Vi reder ut begreppen

Det finns ett antal olika synfel som kan uppstå av flera anledningar. Vissa uppkommer i en tidig ålder medan andra ger sig till känna i en senare fas i livet. Vad är det då som orsakar dessa olika synfel och vad kan du göra för att korrigera dem? För att ge dig svaren på dessa frågor så måste vi börja med att reda ut hur synen fungerar.

Innehåll artikel

Synfel

Hur fungerar synen? Vi reder ut begreppen

Alla synintryck uppstår när ljusstrålar från omgivningen kommer in i ögat genom pupillen. Genom hornhinnan bryts ljuset och fortsätter in i ögat genom linsen för att sedan nå fram till näthinnan. Bilden filtreras och bearbetas så fort den når näthinnan, för att därefter skickas till hjärnans syncentra för en fullständig tolkning.

Ögat kan liknas vid en kamera

Många gånger använder man liknelsen mellan ögat och en kamera för att lättare förstå hur synen fungerar. Ögat behöver precis som en kamera ställa in fokus för att det du betraktar ska upplevas skarpt och tydligt. Ögats motsvarighet till filmrullen, näthinnan, innehåller ljusreceptorer som kräver en fokuserad bild. När ljuset fokuseras på näthinnan, brukar man säga att man uppnått de optiska förutsättningarna för en skarp och tydlig bild. Om däremot ljusets fokus hamnar bakom eller framför näthinnan så uppstår en suddig bild.

Tappar och stavar – näthinnans synceller

Tappar och stavar är två typer av synceller som näthinnan innehåller. Den "gula fläcken" består främst av tappar som ser till att du kan urskilja färger och får ett skarpt seende. Utanför detta område hittar vi stavarna, som bland annat ser till att vi kan se i mörker. För att snabbt kunna flytta blicken från olika föremål som ligger på olika avstånd använder ögat ett flertal små muskler. Dessa muskler ser till att du som har normal syn får rätt brytning av ljusstrålarna, så att fokus alltid hamnar på näthinnan och du får en skarp bild oavsett om det är på nära eller långt håll. Denna justering sköter ögat självt per automatik och är inte något du märker av i din vardag. Om detta inte fungerar som det ska, har du förmodligen någon typ av synfel och behöver då glasögon eller kontaktlinser för att hjälpa ögat att bryta ljuset på rätt sätt.

Rättsynthet (Emmetropi) – du saknar synfel

Vid födseln är de flesta barnen översynta men i takt med uppväxten så utvecklas ögat och blir längre vilket försvagar översyntheten. Man säger att man går från översynthet till rättsynthet (emmetropi) då ljusets fokus hamnar på näthinnan. Denna process är en naturlig utveckling av ögat och ska avta så fort ögat har blivit rättsynt. I vissa fall fortsätter dock denna utveckling förbi rättsynthet för att övergå till närsynthet.

En person som är rättsynt kan också den ha synproblem. Dessa problem är då oftast kopplade till samarbetet mellan ögonen, exempelvis i någon form av skelning. Oftast får den som är rättsynt inte några problem med synen förrän han/hon kommer upp i åren.

Olika synfel

Astigmatism, myopi, hyperopi och ålderssynthet är alla exempel på synfel som du kan få hjälp med att korrigera. Nedan kan du läsa mer om hur dessa synfel påverkar din syn. Följ våra interna länkar nedan för mer ingående information om respektive synfel.

  • Astigmatism
    Man kan enkelt sammanfatta astigmatism med ett tillstånd där linsen eller hornhinnan har en oregelbunden form, mer oval än rund. På grund av denna oregelbundenhet så uppstår ett brytningsfel (refraktionsfel) som påverkar ljuset som flödar in i dina ögon. Här kan du läsa mer ingående om Astigmastim och hur du korrigerar detta synfel.
  • Myopi
    Myopi, eller som det oftast benämns i dagligt tal - närsynthet, är ett synfel som gör att du har bra syn på nära håll men ser sämre på längre avstånd. Detta synfel beror ofta på ärftliga faktorer men även yttre miljöfaktorer kan ha en påverkan när det gäller detta synfel. Läs mer om Närsynthet och vad du kan göra för att avhjälpa det.

  • Hyperopi
    Ser du bra på långt håll men saker som ligger runt omkring dig blir suddiga, så lider du nog av översynthet. Enkelt utryckt så är det enklare för dina ögon att fokusera på objekt som ligger längre bort än saker nära dig. Här kan du läsa mer om översynthet och vad du kan göra för att få hjälp.
  • Ålderssynthet
    När vi blir äldre minskar ögats förmåga att fokusera på olika avstånd, vårt närseende påverkas och vi har svårare att se fokuserat på nära håll. Detta kallas åldersseende och kommer drabba oss alla. Här går vi igenom ålderssynthet på djupet och ger dig tips och råd.


Vanliga frågor om synfel

  • Kan arbete i dålig belysning skada ögonen?

    Nej det är inte skadlig för ögonen att arbeta i dålig belysning men du kan bli trött i ögonen och få huvudvärk. Bra belysning är extra viktigt för äldre personer som har ett sämre mörkerseende.

  • Kan jag träna upp min syn och bli av med synfelet?

    Nej, synfel kan tyvärr inte tränas bort. Man kan träna upp ögonens förmåga att arbeta tillsammans, barn med skelning bör träna på just detta.

  • Får man sämre syn genom att arbeta framför en datorskärm hela dagarna?

    Det skadar inte din syn men det är vanligt med dimsyn och att man har svårt att växla mellan att se bra på korta och långa avstånd när man suttit en längre period framför skärmen utan paus. Ta regelbundna pauser och lyft gärna blicken från skärmen då och så för att minska dessa problem.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser




Skelning

Skelning minskar samarbetet mellan ögonen och kan bl a orsaka nackbesvär och synrubbningar.
» Läs mer
Månadslinser
Freshlook DimensionsFreshlook Dimensions
634 kr
Mister Spex
Proclear SphereProclear Sphere
256 kr
Lenson
Air Optix Plus Hydraglyde MultifocalAir Optix Plus Hydraglyde Multifocal
694 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram