Kraftig närsynthet beror på störningar i ögat som gör att ögat blir för långt i förhållande till hornhinnans och linsen ljusbrytande förmåga. Den andra möjliga orsaken är att hornhinnan är för krökt. I båda fallen leder det till att man ser suddigt på långt håll, även om man ser utmärkt på nära håll.
Den medicinska termen för kraftig närsynthet är Gravmyopi. Om ens närsynthet är starkare än minus 6 eller minus 7 dioptrier har man Gravmyopi.
Precis som vid vanlig närsynthet går det att korrigera detta synfel med både både kontaktlinser och glasögon. Emellertid så finns det en del nackdelar med att använda glasögon vid Gravmyopi.
Använder man glasögon så blir förvisso bilden skarp, men i och med den kraftiga korrektionen av ögat uppkommer alltid en viss bildförminskning. Denna förminskning beror på att glasögonen sitter en bit framför ögat. Man slipper således effekten när man använder kontaktlinser då de sitter direkt på ögat.
Viktigt att komma ihåg är att vid gravmyopi blir ofta näthinnan extra skör, vilket i sin tur kan leda till bristningar på näthinnan. Symptom på bristningar i näthinnan kan vara ljusblixtfenomen. Om det även bildas små blödningar på näthinnan kan detta märkas som grå eller rödtonade dimmiga rökslingor, eller figurer med olika former framför ögat. Blödningarna kan leda till diverse störningar i synen. Detta kan botas med laser vilket man dock inte kan göra förrän ögat växt färdigt. Det finns även en risk för näthinneavlossning vid bristningar, vilket innebär mer avancerade ingrepp.
Upplever man något av ovanstående symptom bör man genast uppsöka en ögonläkare. Ibland kan även nedsatt funktion på den gula fläcken (på näthinnan, kallas även makula) förekomma vilket kan innebära försämrat detaljseende.