Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Synfel../synfel.asp ⤏ 
Närsynthet
Facebook Instagram

Närsynthet - Myopi

Närsynthet innebär att man inte kan fokusera på långt håll, utan synen upplevs som suddig. Den medicinska termen för närsynthet är myopi och det är den allra vanligaste typen av synfel i Sverige.

Innehåll artikel

När man tittar på något, passerar ljusstrålar från föremålet in i ögat genom hornhinnan, genom linsen och vidare till näthinnan längst bak i ögat. Om hornhinnan är för böjd, eller ögongloben är för lång, korsar ljusstrålarna från långt avstånd framför näthinnan. Det gör att föremålet verkar suddigt. På nära håll ser man dock klart.
Närsynthet - Myopi

Anledningen till att myopi utvecklas

Anledningen till att myopi utvecklas är oftast ärftlighet, och man tror då att ögat är något förlängt som resultat av defekter under utvecklingen. Det kan även bero på att man t.ex. anstränger ögat för mycket på nära håll, t ex genom att läsa böcker eller se på en datorskärm. Andra hävdar att ciliarmuskeln under långvarig ackommodation (förmågan att förändra brytkraften i ögats lins) kan hamna i ett tillstånd av kramp, så att den inte längre kan slappna av vid syn på långt håll. En annan teori är att myopi kan orsakas av överkonsumtion av stärkelserik, sockerrik och fet mat - samma slags mat som leder till högt blodtryck - i barndomen. Även stress verkar kunna ha en bidragande faktor.

Symptom vid närsynthet

De första symtomen på närsynthet upptäcks oftast runt ca tio års ålder och inte sällan i skolan. Symptomen fortsätter sedan att utvecklas fram till att man är ungefär 25 år gammal, och avstannar sedan vanligtvis eftersom ögat slutar växa. I Sverige förekommer myopi hos cirka 10% av befolkningen. I USA har cirka 25% av den vuxna befolkningen myopi vilket kan jämföras med länder som Japan, Singapore och Taiwan där mer än en tredjedel och ibland upp till hälften av den vuxna befolkningen är närsynt.

Korrigera närsynthet

Närsynthet korrigeras enkelt med kontaktlinser eller glasögon med minusglas. Styrkan på det korrektionsglas som måste användas vid närsynthet mäts i dioptrier. Korrektionsglasen är konkava vilket kompenserar för det myoptiska ögats alltför kraftiga brytning, och ser till att bilden återges skarpt på näthinnan.

Stark eller allvarlig myopi

Stark eller allvarlig myopi har värden på 6,00 dioptrier eller mer. De som har hög myopi löper en större risk att råka ut för akuta ögonproblem som exempelvis glaukom (grönstarr) eller näthinneavlossning. Glaukom är en sjukdom som angriper synnerven och är den vanligaste kroniska ögonsjukdomen hos äldre. Glaskroppsgrumlingar, som upplevs som vandrande svarta prickar (mydesopsia), förekommer även mer frekvent hos de som är närsynta.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram