Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Synfel../synfel.asp ⤏ 
Ålderssynthet
Facebook Instagram

Ålderssynthet - Presbyopi

Ålderssynthet, presbyopi är ett tillstånd som uppkommer för att elasticiteten i ögats kristallins försämras, linsen blir stelare desto äldre man blir.

Innehåll artikel

Linsens viloposition är närfokus men senhinnan i ögat drar i den så att den "plattas ut" så att fokus kommer på långt håll. Vid närseende aktiveras en muskel (ciliarmuskeln) som sitter mellan senhinnan och zonulatrådarna som i sin tur håller fast linsen. När muskeln drar ihop sig slackar zonulatrådarna och linsen kan dra ihop sig och fokusera på nära håll. Ögats förmåga att växla från fokus på långt håll till nära hålla kallas för ackommodation. Barns ögon kan blixtsnabbt växla fokus från långa till korta avstånd. När linsen förlorar sin elasticitet i takt med att vi åldras och flexibiliteten minskar blir ackomodationen svårare för ögat att utföra. I slutändan innebär det att man får svårt att se skarpt på nära håll

Ålderssynthet och hyperopi

Ålderssynthet ska inte förväxlas med hyperopi (översynthet) där man också ser suddigt på nära håll. Normal ålderssynthet är en naturlig process som följer med ögats åldrande. Det går inte att förhindra eller förebygga utan drabbar oss alla. Ordet presbyopi kommer från det gammelgrekiska ordet presbyopia som faktiskt betyder "åldrings öga".

Ålderssynthet uppstår i medelåldern även om man inte har haft något synfel tidigare och blir oftast stegvis värre vilket gör att man bör skaffa antingen bifokala eller progressiva kontaktlinser eller läsglasögon. Ett annat alternativ är att använda olika linser på varje öga, där den ena linsen har närstyrka och den andra avståndsstyrka, såkallad monovision.

Ålderssynthet - Presbyopi

Korrigera åldersynthet

Om man avstår för länge från att korrigera sin ålderssynthet så märker man att objekt på nära håll blir suddiga och att man måste hålla tidningar och böcker på längre och längre avstånd för att över huvud taget kunna läsa texten. Det medför en extra ansträngning för ögat som kan resultera i trötthet och huvudvärk.

För närsynta kan ålderssyntheten innebära att de ibland behöver ta av sig glasögonen eller kontaktlinserna för att kunna läsa på normalt avstånd. Det kan även hända att att i samband med att åldersyntheten gör sitt inträde reduceras närsyntheten, det är inte så att de två sakerna tar ut verandra de brukar bara sammanfalla. Ålderssyntheten gör att svagare linser behövs för att senare kompletteras med läsglasögon. Ålderssyntheten kan också medföra att andra synfel såsom hyperopi (översynthet) blir mer framträdande.

Åldersynthet utvecklas gradvis

Även om det kan tyckas som om ålderssyntheten kommer plötsligt är det en gradvis utveckling under flera års tid, den ständiga förändringen innebär också att synfelet måste korrigeras med nya styrkor på linsen efter en tid.

I 60-års åldern har ögats lins oftast mist den elasticitet som behövs för att kunna fokusera på nära håll, linsen är helt stel och den den stegvisa förändringen är fullbordad. Ålderssynthet kan diagnostiseras genom en vanlig synundersökning.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram