Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

Allt om Linser  
Glasögon på nätet  
Läsglasögon
Facebook Instagram

Läsglasögon

  • 2.
  • 158 kr158
  • YourLenses
  • 3.
  • 159 kr159
  • Netlens.se

Prisjämför fler Focus Dailies linser


"Räcker armarna inte till när du ska läsa texten i morgontidningen? Måste du kisa för att kunna läsa sms eller texten på förpackningen? Att texten plötsligt blivit för liten att läsa är en upplevelse som du delar med de flesta som nått en ålder över 45 år. Du har drabbats av ålderssynthet."

Dags att köpa läsglasögon?

Det finns några säkra tecken på att det börjar bli dags för att skaffa läsglasögon. Man brukar prata om ett fenomen som innebär att man plötsligt får så kallade krokodilarmar. Hur man än försöker sträcka ut armarna för att exempelvis läsa ett sms på mobilen eller se texten i boken man läser innan läggdags så är det omöjligt att tyda vad som står skrivet mellan pärmarna eller på displayen.

Läsglasögon

Det är, som alla förstår, ingen hållbar lösning i längden och just dessa krokodilarmar är en tydlig indikation på att det är dags att ansluta sig till den klubb som måste använda sig av läsglasögon. Andra säkra tecken på detta är att man blir lättirriterad, drabbas av huvudvärk och känner sig trött i ögonen.

Då är man också i ett gott - och stort - sällskap. Faktum är att de flesta över 45 år drabbas av så kallad ålderssynthet. Det egentliga ordet för detta är Presbyopi och det drabbar även de som har vanliga glasögon och andra typer av synfel. Just det kan göra att man tror att man fått något fel på ögat och av den anledningen gruvar sig för att undersöka problemet hos en optiker.

Det finns alltså ingen anledning till oro - är du lite till åren så är det snarare ovanligt att du inte skulle behöva läsglasögon än det motsatta scenariot.

Ögat förlorar sin elasticitet då man blir äldre

Anledningen till att man drabbas är att ögat - liksom allt annat på kroppen - blir sämre ju äldre man blir. Mer specifikt förklarat så kan vi säga att linsen som sitter i ett öga går att jämföra med en kapsel.

Då cellerna som finns i linsen åldras så kan de inte längre komma ut ur kapseln på samma smidiga sätt som förut: Linsen blir lite stelare och mindre transparent för varje år och kan till slut inte ändra form som i ungdomen då stelheten blivit alltför påtaglig.

Ögat jobbar febrilt på att få linsen att ändra form, men ingenting händer och då sker heller inte den naturliga växlingen mellan att kunna se på långt och kort håll. Det blir således tal om de krokodilarmar vi nämnde ovan som en direkt följd av detta.

Billiga läsglasögon hittar man på bensinmacken - eller?

Besöker du en bensinmack då stöter du nästan per omgående på en hylla med mängder av läsglasögon. Det är bra - förutsatt att du vet vilken styrka du behöver. Att köpa ett par billiga läsglasögon på måfå är nämligen ingen god idé då problemet med exempelvis huvudvärk, trötthet och irritation kan bli mycket värre.

Dessutom så kan det skilja mellan ögonen också. Ditt högra öga kan vara värre drabbat än det vänstra och kräva en helt annan styrka (och vice versa, naturligtvis). Allt detta förutsätter samma sak som gäller vid andra synfel: att du besöker en optiker och får dina ögon undersökta.

Det tar ingen längre tid att fastställa vilken styrka du ska ha på dina läsglasögon och det är något som verkligen kommer att underlätta din vardag.
Progressiva glasögon och linser är också alternativ

Viktigt att besöka en optiker för att hitta rätt styrka på dina läsglasögon

Det är inte enbart läsglasögon som kan hjälpa vid Presbyopi. Även progressiva glasögon och linser finns tillgängliga för den som föredrar det. Med progressiva glasögon ser du lika bra på långt som på kort håll. Progressiva kontaktlinser är en annan lösning som många idag föredrar. Dessa fungerar på samma sätt som glasögonen och ger samma effekt: lika bra syn på långt som på kortare avstånd.

Vissa väljer även linser som gör att man ser bättre på långt håll på ena ögat medan det andra skärper synen på kortare avstånd - exempelvis vid läsningen. Det kallas för monovision.

Samma sak gäller för linser och för progressiva glasögon. För bästa effekt och för minskad risk för huvudvärk och andra biverkningar så ska man besöka en optiker och skräddarsy en lösning efter sina egna ögon och sitt specifika synfel. Undvik de progressiva glas som tillverkas efter en mall. De kan medföra problem som innebär att fältet blir alldeles för litet för att läsa.

Hjälpmedel, förvaring och skötsel av läsglasögon

"Var har jag lagt glasögonen - har du sett mina brillor "? Två meningar som du säkerligen hört nämnas fler än en gång. Det är lätt - för lätt! - att förlägga sina glasögon. Det gäller även läsglasögon. Ett bra hjälpmedel är därför att investera i ett band att ha runt halsen - ett så kallat senilsnöre - och göra det till en vana att ha glasögonen hängande i detta.

Ett bra tips i detta är att även se till att greppa glasögonen med båda händerna. Det minskar slitaget på bågarna och det i sin tur ger en längre livslängd.

Skötseln är viktig, just med livslängden i åtanke. Du bör vara noggrann med att rengöra dina läsglasögon - antingen med en putsduk, med diskmedel eller med hjälp av exempelvis fönsterputs. Undvik att rengöra dem med dina kläder. Vi vet att det kan vara frestande att använda tröjan, men det repar och nöter på glaset. Du bör heller inte använda en tvål med mycket fett i eller förvara dem med glaset nedåt i det fodral du använder.

Sportglasögon
Hur ska jag tänka gällande sportglasögon?
» Läs mer

Solglasögon
Vad ska man tänka på när man köper solglasögon?
» Läs mer

Glasögonbågar
Vilka glasögonbågar passar till resp. ansiktsform?
» Läs mer
Erbjudanden glasögon
B.Lang 2512B.Lang 2512
Pris: 509 kr
Lensway
B.Lang 2511B.Lang 2511
Pris: 519 kr
Lensway
B.Lang 2409B.Lang 2409
Pris: 569 kr
Lensway

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Partners | Öppet köp | Press | RSS | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2019 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram