Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Glasögonglasogon/ ⤏ 
Barnglasögon
Facebook Instagram

Behöver ditt barn glasögon? Vi ger dig tips & råd om barnglasögon

Synen är ett av de viktigaste verktygen vi har. Vi använder vår syn i all typ av inlärning och vi kan genom den lättare fånga in och tolka all information runt omkring oss.

Innehåll artikel

Att kunna se bra är viktigt, och särskilt viktigt är det i unga år då det är då en människa formas och hela tiden lär sig nya saker. Något som leder oss in på ämnet barnglasögon och hur man som förälder ska resonera kring sådana.

Barnglasögon

Märker du att ditt barn kliar sig i ögonen, kryper närmare och närmare TV:n eller läsplattan eller plötsligt börjar tycka väldigt illa om skolan så kan det vara tecken på att barnet är i behov av barnglasögon. Som förälder måste du hålla koll på signaler; ett barn har ofta svårt att på egen hand säga till om någonting är fel. Barnglasögon ger ett bättre liv.

Det kan vara svårt att se om sitt eget barn är i behov av glasögon. Om en vuxen person plötsligt börjar se sämre så kan denne direkt också göra någonting åt detta genom att boka en tid hos en optiker. Barn däremot har svårare att kommunicera och delge sina problem rakt ut.

Du kommer förmodligen aldrig höra ditt barn säga: "Mamma, jag ser dåligt, jag behöver glasögon". Istället får du tolka andra saker.

Så ser du om ditt barn är i behov av barnglasögon

Vi tänkte sammanställa några tips - enkla ledtrådar - som kan visa om det är dags att boka in en tid hos en optiker för ditt barn. Först och främst dock: Ett barn som är under åtta år ska besöka en ögonläkare (för att utesluta att det handlar om någon ögonsjukdom) medan barn över åtta år kan gå till en vanlig optiker.

Här följer några ledtrådar:

Sitter väldigt nära: Om ditt barn sätter sig väldigt nära TV:n, håller läsplattan tryckt mot näsan eller ligger med ansiktet extremt nära boken så är detta tydliga tecken på att barnet kan vara i behov av barnglasögon.

Huvudvärk: Klagar ditt barn ofta över huvudvärk? Det kan mycket väl vara så att synen blivit sämre och att barnen därför måste anstränga sig mer för att se - något som leder till spänningshuvudvärk.

Vill inte gå till skolan: Det är frustrerande att inte kunna se riktigt. Den irritationen kan framförallt synas i lägen där man måste kunna se bra för att kunna ta till sig ny information. För ett barn så är skolan ett tydligt exempel på detta. Har ditt barn gått från att tycka om skolan till att anse att den är det tråkigaste som finns; upplever du - och fröknarna - att barnet är mer rastlöst och har svårt att sitta still? Det kan mycket väl vara tecken på att barnet inte ser vad som står skrivet på tavlan, upplever frustration (så klart) och vill få utlopp för denna. Många vittnar om att stökiga barn ofta får en positiv förändring så fort de får glasögon.

Ögonen blir röda: Kliande ögon, röda ögon och ständiga blinkningar är tydliga signaler på att någonting är fel. Håll koll på detta.

Är glasögon till barn dyra?

Många familjer lever idag med en lite ansträngd budget och där varenda ovälkommen utgift kan påverka livssituationen. Glädjande nog så kommer inte glasögon till barn att påverka så mycket dock. Från och med 2016 så har man rätt till att få ett glasögonbidrag utskrivet. Detta gäller för alla barn upp till 19 år och är på 800 kronor.

Det gör naturligtvis stor skillnad och är ett mycket välkommet initiativ som skapar mer jämställdhet och ger alla en chans att lära sig nya saker, leka utan problem och tillskansa sig viktig information. Glasögon till barn och det nya bidraget gör att alla barn får en chans att leva precis som vanligt.

Är ditt barn under åtta år så ska ni först besöka en ögonläkare för att få ett recept på glasögon utskrivna – är barnet över åtta år så kan ni besöka en optiker direkt för en vanlig synundersökning.

Har barnglasögon speciella bågar?

Vi vet alla att barn har en förmåga att, så att säga, leka lite utanför boxen. Lekar som kan innebära hårda tag, många utmaningar - och, i och med det, en hel del fall och olyckor. Hur ska man då tänka som förälder; vågar man verkligen låta sitt barn ha på sig glasögon vid lek och idrott?

Bågar, barnglasögon

Ja, barnglasögon har dels bågar som är väldigt flexibla och som inte går att bryta av. Dels så är glaset okrossbart så att man inte riskerar att exempelvis få en fotboll i ansiktet och få en massa glas i ögonen. Det är helt riskfritt. Dagens barnglasögon är dessutom ofta tillverkade med bågar som sitter bättre än förr; något som ytterligare kan öka barnets leklust och vilja att pröva sina gränser genom nya äventyr.

Barnglasögon online

Vi ska även säga att bågar för barnglasögon kommer i alla tänkbara färger och mönster - det gör att du som förälder lättare kan motivera ditt barn att bära sina glasögon hela tiden.

Ett tips är att du letar efter barnglasögon online. På nätet kan du se över vilka alternativ som finns, du kan jämföra priser och ta del av olika erbjudanden. Låt även ditt barn vara med och välja. Dels så blir det roligare och dels så är det också ditt barn som ska bära glasögonen i fråga.

Linser - ett alternativ till barnglasögon

Förr var det ovanligt att man skrev ut linser till barn. Det kunde skapa problem vid exempelvis idrottande. Idag är linser betydligt mer utvecklade och säkra; något som gör att de även kan användas av barn.

Det kan definitivt vara en lösning att överväga. Speciellt om du har ett väldigt aktivt barn, eller om ditt barn skulle känna sig utanför som en följd av att han/hon tvingas bära glasögon. Det senare är, tyvärr, ett problem som många upplever. Där kan definitivt linser vara ett gångbart alternativ.

Vanliga frågor om glasögon till barn

 • Hur stort är bidraget till glasögon för barn?

  Bidraget uppgår till 800 kr/person. Är kostnaden lägre än 800 kr så uppgår bidraget till den faktiska kostnaden.

 • Vad innefattas av detta bidraget?

  Det som innefattas är att bidrag ges till unga mellan 8-19 år och gäller både på glasögon och linser.

 • Vad händer om jag tappar mina glasögon? Får jag nytt bidrag då?

  Nej, du får inte nytt bidrag för nya glasögon eller linser om du tappat bort dom.

 • Hur går jag tillväga för att ta del av bidraget?

  Du behöver ett recept som ska vara utskrivit av ögonläkare eller optiker, sen är det upp till landstinget att betala ut bidraget alternativt så dras ditt bidrag av direkt hos optikern som sedan sköter det administrativa med landstinget.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Barn och kontaktlinser
Vid vilken ålder kan barn börja använda linser?
» Lär mer här: Barn och kontaktlinser

Inlärningssvårigheter och nedsatt syn
Lär dig känna igen symptomen.
» Lär mer här:Inlärningssvårigheter och nedsatt syn
Erbjudanden mot närsynthet - Myopi
Biotrue Oneday For AstigmatismBiotrue Oneday For Astigmatism
313 kr
Lenson
Clariti 1 DayClariti 1 Day
237 kr
Lenson
Clariti 1 Day MultifocalClariti 1 Day Multifocal
1.035 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram