Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Glasögon på nätet/glasogon/ ⤏ 
Solglasögon
Facebook Instagram

Solglasögon online – är det säkert att köpa billiga solglasögon på nätet?

Det finns några parametrar att förhålla sig till då det kommer till solglasögon. Små detaljer som leder till en större helhet och som i slutändan gör att du som kund blir nöjd med ditt köp. Att vara påläst ger dig bättre möjligheter att hitta rätt.

Innehåll artikel

Det går utmärkt att köpa solglasögon online, men vi skulle säga att det kan vara en sund idé att prova ut några modeller innan hos en optiker för att se vilken typ av modell som gör sig bäst på just dig och som passar dina behov. Vi tänkte titta på tre punkter som utgör de parametrar vi nämnde ovan.

 • Utseende. Vilken modell av solglasögon är det som gäller i år är en fråga som många ställer sig inför ett köp. En viktigare sådan är dock: vilken modell passar dig? På samma sätt som vid utprovning av vanliga glasögon så är den egna ansiktsformen avgörande i frågan om vilken modell - rent utseendemässigt - man ska välja.
 • Beteckningen CE. Den ska alltid finnas med då man köper solglasögon då det är en garanti på det viktiga UV-skyddet. Mer om det senare i texten.

 • Användning: Till vad ska du använda dina solglasögon? Ska du ha dem kortare ögonblick då du går omkring på stan, ska du använda dem för längre sträckor då du kör bil eller behöver du ett par solglasögon då du idrottar (tennis och golf primärt)? Det är viktigt att välja rätt glas. Väljer du exempelvis gröna eller grå glas så har du ett perfekt alternativ för att se omgivningens färger på ett bättre sätt. Brunt glas å sin sida är bäst lämpad för bilkörning. Plastglas är ett annat alternativ som fungerar för dig som vill ha ett lite lättare alternativ med bra UV-skydd. Där bör du dock vara medveten om att plast är mer lättrepat än mineralglas.

Solglasögon

CE-märkning ska finnas - även om du köper billiga solglasögon

De flesta som köper solglasögon stirrar sig blinda på den första punkten och fokuserar fullt ut på att hitta snygga modeller. Det är naturligt. Solglasögon är till lika stor del en accessoar som ett skydd i ordets rätta bemärkelse. Men, faktum är att den andra punkten ovan - CE-märkningen inte får glömmas bort. Vi förklarar varför.

CE-märkningen måste finnas, oavsett om du köper billiga solglasögon eller dyrare sådana. Om du köper ett par solglasögon som saknar CE-märkning så kommer dessa att lura dina pupiller att vidga sig. Det gör att glasögonen i fråga faktiskt kan skada ögonen som - på grund av att pupillerna vidgas - blir mer mottagliga för den farliga UV-strålningen. En dag på stranden med ett par solglasögon utan CE-märkning kan vara direkt förödande för din syn.

Filterkategorier - vilket skydd behöver du på dina solglasögon?

Man graderar skyddet mot UV-strålar i olika kategorier. Ju högre kategori - desto mindre ljusinsläpp kommer solglasögonen i fråga att tillåta. Därmed dock inte sagt att just du är i behov av den högsta kategorin som finns. Vi tänkte gå igenom varje kategori och det skydd som respektive ger mot UV-strålar. Genom detta kan du förhoppningsvis hitta just den kategori som passar dig och din personlighet.

 • Kategori 0 - obefintligt skydd mot UV-strålar. Passar då det inte är sol ute. Ett bra alternativ för att gå på rockklubb möjligen.
 • Kategori 1 - Ger lite bländskydd och är ett bättre val än föregående. Men: det är inget som du ska använda en längre tid vid solljus.

 • Kategori 2 - Det vanliga alternativet som flest svenskar använder. Ger ett okej skydd som fungerar bra till vardags.
 • Kategori 3 - Ett bra val vid starkare solljus. Ska du spendera tid i en båt, på badstranden eller utomlands (där solen är starkare) så är det solglasögon från denna kategori du ska välja.

 • Kategori 4 - ett perfekt skydd mot UV-strålar. Passar dig som är aktiv och rör dig ute och kanske åker båt och/eller skidor. Reflektionerna från just snö och vatten är väldigt starka och där bör man välja ett skydd från denna filterkategori. Dock: var även medveten om att man kan se färger sämre genom att välja ett alltför bra skydd. Det ökar risken för att köra på någon annan skidåkare eller, än värre, krocka med båten. Där kan istället följande lösning vara ett bra alternativ:

Polariserat glas

Polariserat glas har ingenting med UV-strålning att göra. Det handlar istället om att det filtrerar bort ljus och därmed också tar bort störande blänk och irriterande reflektioner. Ett bra val för båtmänniskor, för skidåkare och för dig som ska åka långt med din bil.

Snygga solglasögon genom tiderna - hitta din favorit online

Smaken är, som bekant, som baken. Det går därför inte att peka ut ett par solglasögon och säga att just den modellen är snygg. För den ena personen är modellen i fråga hur snygg som helst, för en annan person så är den, milt uttryck, lite si så där.

Klassiker däremot. Sådana kan vi prata hur mycket som helst om. Då det kommer till solglasögon så finns det också en hel del sådana. Vi tänkte dock hålla vårt urval lite snävare och peka på tre stycken tidlösa modeller som är att betrakta som säkra köp. Samtliga dessa finns online och i uppdaterade versioner.

Det finns även modeller som påminner starkt om dessa - utan att vara kopior på något sätt. Vill du inte köpa dyra (de kostar en slant) solglasögon så kan du med gott samvete välja en lite billigare modell.

Lite kuriosa innan vi sätter igång: Tom Cruise och Ray Ban = sant? Absolut. Tom Cruise har genom att medverka i två filmer höjt försäljningssiffrorna markant för det erkänt skickliga företaget. Först genom filmen Föräldrafritt då modellen Wayfarer åter blev en gigantisk hit bland ungdomar (och vuxna). Därefter var det Top Gun och de klassiska solglasögonen Aviator. Efter den filmen var alla piloter och ingen dag var komplett utan ett par pilotbrillor vilande på näsryggen. Det sägs till och med att den första filmen räddade Ray Ban från konkurs…

Solglasögon - Våra klassikerval:

 • Ray Ban Wayfarer. En tidlös modell som verkligen ger en sober, snygg och tuff look till den som bär dem. Bob Dylan är en bärare, nämnda Tom Cruise en annan. Tillverkningen startade 1956 och designen var revolutionerande då man använde plast istället för metall. Finns hur många modeller som helst och i alla tänkbara färger och storlekar.
  Ray Ban Wayfarer

 • Windsor Eyeglasses. Säg namnet John Lennon och den första tanken som kommer upp hos många är de runda solglasögonen. Denna modell är på stark återmarsch och ger ett både hippt och intellektuellt intryck.
  Windsor Eyeglasses
 • Oliver Goldsmith - Audrey. Stilmedveten? Då är det här modellen för dig. Audrey Hepburn bar dem i filmen Breakfast at Tiffany´s och sedan dess är det en odödlig accessoar. Lady Diana, Grace Kelly och Jackie O` - det är klart att du ska sälla dig till dessa starka kvinnor och unika modeikoner.
  Oliver Goldsmith - Audrey

Vanliga frågor om solglasögon

 • Har polariserade solglasögon alltid UV-skydd?

  Nej, bara för att solglasögonen är polariserade så betyder det inte att dom har ett UV-skydd. Om du ska köpa polariserade glasögon så ska du kontrollera så att dom även skyddar mot UV-strålning.

 • Måste man köpa dyra solglasögon för att få skydd mot UV-strålning?

  Nej, det finns billiga solglasögon som erbjuder 100% skydd mot UV strålning.

 • Är det viktigt att solglasögonen skyddar mot UV-strålning?

  Ja, UV-strålning är skadligt både för din hud och dina ögon. Vistas du ofta ute i solen så är det viktigt att du skyddar dina ögon med solglasögon som tar bort den skadliga strålningen.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Sportglasögon
Hur ska jag tänka gällande sportglasögon?
» Lär mer: Sportglasögon

Glasögonbågar
Vilka glasögonbågar passar till resp. ansiktsform?
» Lär mer: Glasögonbågar

Läsglasögon
Dags att börja tänka på att inhandla läsglasögon?
» Lär mer: Läsglasögon
Erbjudanden endagslinser
Myday Daily DisposableMyday Daily Disposable
313 kr
Lenson
Biomedics 1 Day ExtraBiomedics 1 Day Extra
413 kr
Mister Spex
Acuvue Oasys 1-day For Astigmatism With HydraluxAcuvue Oasys 1-day For Astigmatism With Hydralux
370 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram