Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Glasögon på nätet/glasogon/ ⤏ 
Progressiva glasögon
Facebook Instagram

Vad är egentligen progressiva glasögon?

Först och främst, vad är egentligen progressiva glasögon? Progressiva glasögon går att jämföra med två stycken glasögon i ett. Någonstans i 40-årsåldern så börjar synen försämras hos de allra flesta. Det gäller framförallt på nära håll, i samband med läsning. Har man sedan tidigare ett annat synfel så innebär detta att man måste använda sig av två par glasögon - ett par som endast används i samband med att man läser en bok eller tittar på mobilen. Med progressiva glasögon slipper man detta. Man har samma par glasögon hela tiden.

Innehåll artikel

Det finns även ett tredje alternativ i form av bifokala glasögon. Detta är en mer gammaldags lösning som innebär att glasögonen är dubbelslipade. Nackdelen med bifokala glasögon är att de har en skarp kant som du hela tiden måste förhålla dig till. Den övre delen av ett par bifokala glasögon används för att se på längre avstånd medan den nedre delen används för att tyda text och annat på nära håll. En smart lösning - men långt ifrån lika smart som progressiva glasögon.

Progressiva glasögon

Progressiva glasögon saknar linje

Det som skiljer progressiva glasögon från ett par bifokala sådana är att slipningen är mer skonsam för ögonen. Det finns ingen linje att förhålla sig till; gränsen är övergående och ger ögonen en skönare övergång från längre- till kortare avstånd. Skiftet av fokus sker mer naturligt och utan att man tänker på det.

Du kommer fortfarande att se bättre på längre avstånd genom att titta i övre delen av glasögonen och bättre på kortare genom den nedre - skillnaden ligger i att den skarpa linjen är borta. Det skapar en mer behaglig användning genom hela dagen och oavsett situation.

Finns det någonting att tänka på gällande progressiva glasögon?

Det man ska tänka på gällande progressiva glasögon är att de kräver en viss invänjningsperiod. Det kan - och kommer - att kännas ovant till en början och vissa nya användare kan känna en gungeffekt. Många jämför detta med att gå omkring på en båt. Det handlar emellertid om en begränsad tid.

Hjärnan och ögonen hittar relativt snabbt ett samspel och efter ett tag lär man sig var i glasögonen man ska titta för att se så bra som möjligt. Ett tips som snabbar på processen är att använda glasögonen så ofta som möjligt och i alla sammanhang. Man kan räkna med att det tar någon vecka innan man fullt ut är van vid sina nya glasögon.

Progressiva glasögon slipas efter dina behov

Alla har olika syn och det innebär att behoven också ser annorlunda ut. Progressiva glasögon slipas med en speciell och unik teknik - det är den som möjliggör den smidiga och steglösa övergången - och slipningen i fråga anpassas alltid utifrån den enskilda individen. Detta innebär att utprovningen blir extra viktig.

Progressiva glasögon - slipning

Progressiva glasögon och glasets slipning samt egenskaper kräver mer utrymme. Det innebär att vissa bågar inte passar för denna typ av glas. Mindre storlekar fungerar inte lika bra som större sådana. Vid utprovningen hos en optiker så kommer därför antalet bågar som presenteras för dig att vara lite mer begränsat än vad fallet är vid utprovning av andra typer av glasögon.

Glaset måste vara stort nog för att rymma båda dina synfel och det gör att ett minimått brukar användas där höjden på glaset ska vara minst 30 mm. I vissa undantagsfall - om du prompt vill ha ett par mindre bågar - så kan man slipa till glaset på ett mer kompakt sätt och skapa en smalare korridor. Det kostar i så fall lite mer pengar.

Är progressiva glasögon dyrare?

Progressiva glasögon är dyrare än vanliga, enkelslipade glasögon. Det beror på att dessa glasögon kräver en mer komplex tillverkning och en mer avancerad slipning. Glasen som används är unika och i och med att slipningen är unik så blir kostnaden också högre. Vanliga glasögon kan, i många fall, slipas i större volymer - något som sänker priset.

Är progressiva glasögon dyrare?

Tekniken som används vid slipningen är också en faktor som påverkar priset för progressiva glasögon negativt. Den är avancerad och dyr att använda sig av och det innebär att du som användare ser en lite högre prislapp än vid ett köp av enkelslipade glasögon.

På det stora hela så handlar det emellertid om en ren investering. Progressiva glasögon har en potential att förändra ditt liv till det bättre, göra vardagen lite enklare och hjälpa dig att se lika bra från alla avstånd - hela tiden. Det är, helt enkelt, en lösning som är värd sin vikt i guld.

Vanliga frågor om progressiva glasögon

 • Vad är största fördelen med progressiva glasögon?

  Med progressiva glasögon behöver du inte ha mer än ett par glasögon med dig. Du behöver alltså inte byta mellan din läsglasögon och dina vanliga glasögon.

 • Hur lång tid tar det att vänja sig vid att använda progressiva glasögon?

  Det finns en risk att kan uppleva suddig syn och huvudvärk, men kommer du att vänja dig vid dina progressiva glasögon inom några dagar till en månad.

 • Varför är progressiva glasögon så dyra?

  Glaset i progressiva glasögon är mer avancerat än i vanliga glasögon vilket gör dom dyrare. Ett tips är att leta efter glasögon online för att få ner priset.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Sportglasögon
Hur ska jag tänka gällande sportglasögon?
» Läs mer: Sportglasögon

Solglasögon
Vad ska man tänka på när man köper solglasögon?
» Läs mer: Solglasögon

Läsglasögon
Dags att börja tänka på att inhandla läsglasögon?
» Läs mer: Läsglasögon
Erbjudanden endagslinser
Biotrue Oneday For AstigmatismBiotrue Oneday For Astigmatism
313 kr
Lenson
Focus DailiesFocus Dailies
207 kr
Mister Spex
Dailies Total 1 For AstigmatismDailies Total 1 For Astigmatism
427 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram