Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Glasögon på nätet/glasogon/ ⤏ 
Sportglasögon
Facebook Instagram

Sportglasögon för alla idrotter

Få saker kräver bra syn på samma sätt som idrotter. Nästan oavsett vilken sport man håller på med så är synen avgörande i hur pass duktig man är - och hur rolig man upplever sporten i fråga.

Innehåll artikel

Ser man sämre så kommer man per automatik att bli mer begränsad i sitt eget utövande och man kommer som en följd av detta dels se en stagnerad utvecklingskurva och dels också tappa en del av den kärlek man känner inför sporten.

Sportglasögon

Så ska det inte vara - och så behöver det definitivt inte vara heller. Oavsett vilket synfel du har och oavsett vilken idrott som ligger dig varmast om hjärtat så finns det sportglasögon som är anpassade fullt ut efter ditt synfel och efter de krav som sporten i fråga ställer.

Hur ska jag tänka gällande sportglasögon?

Vi nämnde att sportglasögon bör anpassas efter vilken typ av idrott det gäller. Några riktmärken att följa är därför: Är det en inomhus- eller utomhussport, är sporten singel eller lagsport, förekommer närkamper, är det en fartfylld idrott och kan det förekomma att exempelvis bollar kommer både från sidan och rakt framifrån?

Det finns hur många idrotter som helst och därmed så finns det, logiskt nog, också väldigt många sportglasögon på marknaden. Samtliga med olika utseende, olika egenskaper, olika passform samt för- och nackdelar. Om vi snabbt tittar på två idrotter vars förutsättningar skiljer sig åt och ser över hur man som utövare ska tänka gällande val av sportglasögon så kan det se ut enligt följande:

Löpning: När det gäller löpning så är det bra om glasögonen sitter hyffsat tajt så att dom inte rör sig när du löper samt att dom väger så lite som möjligt. Tänk även att glasen ska vara optiskt kompenserande så att du kan se ev. ojämnheter. Ett annat problem kan vara imma på glasen, detta kan man avhjälpa med ett imskyddsmedel som finns att köpa hos din optiker. Läs mer om löpning och kontaktlinser

Badminton: Badminton - och andra racketsporter såsom tennis, squash och padel - är en sport som dels går väldigt fort och där dels också bollen kan komma lite varstans som helst.

Snabbheten och de överraskande bollbanorna ställer krav på god syn. Och ser man då till speciella sportglasögon så brukar man rekommendera att dessa har högt glas. Ett högre glas som är kupat ger ett perfekt seende även i sidled. Vad gäller ett kupat glas så innebär det att glasögonen kan sitta närmare ansiktet (något som ger mer komfort) men då bör man även välja ett optiskt kompenserat glas för bäst effekt.

Ser man till slipning och sportglasögon med styrka så bör man undvika progressiva och bifokala glas. Dessa kan nämligen påverka seendet i sidled och nedåt på ett negativt sätt.

Golf: Få sporter kombinerar koncentration, krav på god syn på långt och nära håll och där yttre omständigheter kan påverka på samma sätt som golf. För långa slag så måste du kunna se bra på långt håll; för de viktiga puttarna på green så måste du dels kunna göra en bedömning av avstånd och dels också kunna läsa av hur exempelvis en lutning ser ut. Adderar man till detta en stekande sol, ett skyfall eller en kraftig vind - ja, då förstår man också att denna typ av sportglasögon är lite mer speciella.

Först och främst: golfglasögon bör vara optiskt kompenserade. Detta oavsett styrka. Skulle du använda dina vanliga glasögon på golfbanan så finns en risk i att du upplever att bollen inte ligger där den ska och att hela din syn förvrängs. Det kan kosta ganska många slag, i synnerhet kring greenerna.

Solen? Ja, den måste även den tas i beräkningen. Dels så kan du välja kontrasthöjande glas - finns i alla möjliga färger och valet är ytterst individuellt - och dels så bör du även tänka på att dina sportglasögon bör ge dina ögon skydd. UV-skydd är ytterst viktigt att det finns. Särskilt om du har problem med att använda en keps.

Slipning och styrka då? Golf är, som sagt, en speciell sport. Det gör att din slipning bör anpassas efter din spelstil (och naturligtvis - ditt synfel). Har du större krav på att se bättre på långt håll eller kort? Besök en optiker och prova dig fram. För många amatörer är det kanske bäst att hålla koll på när man behöver skrika - Fore! - och inte…

Sportglasögon

Beställ sportglasögon på nätet

Det är inget krav att besöka en optiker för att få tag på ett par sportglasögon. Det går utmärkt att göra via nätet. Genom det så har du en fördel i att det är lättare att jämföra priser och därmed också komma billigare undan.

Men, vi skulle dock rekommendera dig att göra en undersökning hos en optiker innan och få ett recept utskrivet som gör att du kan beställa sportglasögon på nätet och få dessa anpassade fullt ut efter de krav du har och ditt synfel ställer.

En annan fördel med en optiker ligger i det uppenbara - att du kan prova modellen. Komfort är viktigt i vanliga fall, då det gäller idrottande är det ännu viktigare. Sportglasögon - särskilt vid kontaktsporter - måste sitta bra, klara smällar och inte ramla av.

Sportglasögon för barn och sportglasögon med styrka

Man räknar med att ungefär var fjärde barn lider av något typ av synfel. Det ska inte vara begränsande - vare sig i skolan, i vardagen eller i idrottslivet. Sportglasögon för barn finns därför i alla olika former, färger, modeller och efter alla tänkbara idrotter som finns.

Vill ditt barn spela ishockey, tennis, golf, hänge sig åt alpina sporter eller syssla med ridning så kommer ett synfel inte stå i vägen för utövandet. Sportglasögon för barn bör provas ut hos en optiker innan. Där är passform, styrka och slipning extremt viktigt.

Vi ska även tillägga en detalj som gäller både barn och vuxna. Oavsett vilken styrka du behöver på dina sportglasögon så är det möjligt att slipa till. Se till att få ett recept utskrivet hos en optiker, beställ dina sportglasögon och låt bollen rulla!

Vanliga frågor om sportglasögon

 • Finns det simglasögon med styrka för oss med synfel?

  Ja det finns simglasögon med styrkeslipning som hjälper dig att se bra även när du simmar.

 • Vad menas med fotokromatisk lins?

  En fotokromatisk lins anpassar sig automatiskt till olika ljusförhållanden, detta sker genom att minska eller öka ljusinsläppet.

 • Vad är fördelen med en polariserande lins på sportglasögon?

  Den absolut största fördelen med polariserade linser och glas är att dom minskar reflexer, detta är speciellt bra om man är ute på havet eller i snötäckta områden.

 • 1.
 • 207 kr207
 • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Glasögonbågar
Vilka glasögonbågar passar till resp. ansiktsform?
» Läs mer

Solglasögon
Vad ska man tänka på när man köper solglasögon?
» Läs mer

Läsglasögon
Dags att börja tänka på att inhandla läsglasögon?
» Läs mer
Erbjudanden glasögon
C.Jacobsen Norrsken CJ9012 - 2020C.Jacobsen Norrsken CJ9012 - 2020
Pris: 795 kr
Lensway
Ray Ban Clubmaster RB5154-2012 49Ray Ban Clubmaster RB5154-2012 49
Pris: 1.495 kr
Lensway
Ralph Lauren PH2083-5007	1495Ralph Lauren PH2083-5007 1495
Pris: 1.495 kr
Lensway

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram