Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser
 ⤏ Kontaktlinser - Multifokala/Progressiva linserhttps://www.alltomlinser.se/progressiva-linser/progressiva-linser.asp
Facebook Instagram

Progressiva linser – kallas även multifokala linser eller bifokala linser

En naturlig förändring som kommer med åldern, ungefär i 40-45- årsåldern, är att synen successivt försämras. Det kan komma plötsligt och det kan likväl handla om ett ganska långdraget förlopp. Men, det drabbar de flesta av oss. Vår syn blir sämre med åren och det är något som vi måste vara beredda på. Progressiva linser är ett bra alternativ för dig som drabbats.

Innehåll artikel

Ålderssynthet

Ålderssynthet innebär att linsen inte längre kan ändra läge för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. Det beror på att den fokuserande linsen i ögat, kristallinsen, blir att stelare och mindre elastisk och ger ciliary (den muskel som hjälper ögat att dra ihop sig) mindre plats att fungera. Detta kallas för ålderssynthet eller presbyopi. För en person med normal syn innebär detta att man får svårt att fokusera på nära håll medan man däremot ser bra på längre håll. Det går att urskilja enstaka ord, men då det handlar om meningar och längre stycken så är det betydligt värre och du kan som en följd av detta få huvudvärk då du koncentrerat dig för länge för att tyda texten i fråga.

Multifokala linser

Välkommen in i klubben - du har fått ett åldersrelaterat synfel och nu är det bara att gå vidare. För; det finns hjälp att få och idag är den också avsevärt mycket bättre än för några år sedan. Det vanligaste sättet att komma till bukt med ålderssynthet är att använda sig av läsglasögon. En metod som, för all del, fungerar - men som även har vissa tydliga nackdelar. Läsglasögon som man ständigt bär med sig är lätta att lägga bort eller tappa, vilket gör att man ofta är tvungen att köpa flera par att ha både hemma och på arbetsplatsen.

Korrigera ålderssynthet med progressiva linser

Idag finns det två olika sätt att korrigera ålderssynthet med hjälp av så kallade progressiva linser eller med en teknik som kallas för monovision. Progressiva linser delas upp i multifokala linser och bifokala linser. Multifokala linser är dock ett bra alternativ för dig som idag använder progressiva glas och läsglasögon. För seende på mitt-emellan-avstånd så finns det även trifokala linser, men endast för glasögon, som förutom ovanstående områden har ett mellanområde för detta ändamål. Progressiva linser finns att köpa från en mängd olika tillverkare i flera olika varianter, både som mjuka engångslinser och månadslinser men även som stabila (RGP) linser, eller tillverkade i hårdare linsmaterial.

Progressiva/Multifokala linser - flera styrkor i samma lins

Första frågan är naturlig för de flesta: hur fungerar egentligen progressiva linser? Det handlar om linser som har flera olika styrkor i en och samma lins. Det gör att multifokala linser passar perfekt för dig som redan lider av exempelvis ett synfel som gör att du ser sämre på långt håll. Skulle du välja enbart glasögon - eller linser - så skulle du också välja en ganska osmidig väg. Av med ena glasögonen, på med de andra - allt beroende på vilken situation du hamnar i. Men multifokala linser däremot: det är bara att titta som vanligt och därefter så kommer allt att vara precis lika skarpt och klart som allt annat - och detta oavsett om det handlar om en text i en bok eller om att se någonting spännande på håll.

Vad är skillnaden mellan multifokala och bifokala linser?

Multifokala kontaktlinser har en gradvis övergång av styrkorna för läsning på nära håll till styrkorna för seende på normalt avstånd, vilket påminner till stor del om hur progressiva glasögon fungerar. Funktionsmässigt påminner bifokala linser till viss del om glasögonen. Linsen har en huvudstyrka, som används när linsbäraren ser saker på avstånd, och ett annat något mindre område med en annan styrka, som används vid exempelvis läsning. Linsen är uppdelad i ringar där varannan ring har styrka för nära respektive långt håll. Bifokala linser har däremot en skarp avgränsning mellan linsens olika styrkor för när- och avståndsseendet.

Trots att bifokala linser har funnits länge har de inte varit speciellt populära förrän alldeles nyligen. Detta har berott på att formen på linserna tidigare inte varit tillfredsställande, vilket lett till frustration både hos linsbärare och optiker. Med dagens teknologi har man lyckats producera en större omfattning av olika typer och former av linser, vilket innebär att man kan byta sort om linserna inte skulle passa.
Det finns två faktorer som man bör tänka på när man väljer bifokala linser. Dels är det storleken på pupillen, dels styrkan på ditt synfel. Det finns inga fixa regler men generellt fungerar plusstyrka bättre med bifokala linser och minusstyrka bättre med trifokala linser (finns endast för glasögon). Man bör alltid prova ut sina bifokala kontaktlinser hos en optiker, så att man säkert vet att de passar just ens egna ögon och synfel.

Multifokala kontaktlinser

Fler fördelar än nackdelar med multifokala linser

Om nu multifokala linser är så pass överlägsna alternativen - varför har inte alla dessa och varför behövs vanliga läsglasögon? Multifokala linser är ett överlägset alternativ - men det är inte för alla. Som med alla linser och alla typer av hjälpmedel så är vi, helt enkelt olika. Det som fungerar för den ena personen är mindre bra för den andre och där den tredje dessutom väljer en helt annan lösning. Det som man kan säga är negativt - enligt en del - med multifokala linser är följande punkter:

Bländande: Främst under anpassningsperioden - som kommer att behövas - så upplever många att man blir bländad i mörker eller i dimma. Det kan sitta i under en längre period och det är naturligtvis väldigt irriterande. För de flesta så går detta över.

Svåra att justera: Olika synintryck kräver att dina ögon justerar sig själva. Det kan vara svårt för en person att justera och anpassa synen då man använder multifokala linser. Återigen - för de flesta så är detta något som förekommer under anpassningsfasen.

Priset: En multifokal lins är dyrare än vanliga linser och kostar mer än läsglasögon. Det som påverkar är den avancerade designen. Men, handen på hjärtat: så extremt dyra är de inte och hur billigt blir det i längden att rensa facken för läsglasögon på den lokala bensinstationen?

Det var nackdelarna, och vi ska även passa på att nämna fördelarna med multifokala och bifokala linser. Dessa är fler och de tycker vi talar sitt tydliga språk kring varför du bör besöka en optiker och låta denna undersöka dina ögon för att se om du är en lämplig kandidat för detta alternativ.

Fördelar med multifokala linser

Lättare övergång:För många så blir det en kraftfull, nästan abrupt övergång mellan olika styrkor. Det kan vara både irriterande och skapa obehag. Men multifokala linser så sker övergången mjukt och utan att man ens märker det.

Synskärpan blir bättre: Att gå från att se på långt till nära håll har ett synintervall och detta blir betydligt bättre med denna typ av lins.

Inga glasögon: Det finns många som inte vill ha glasögon. Det kan vara ett estetiskt val och det kan handla om att man har en livsstil som kräver andra lösningar. Idrottar man mycket så kan glasögonen vara i vägen och detsamma gäller även i andra, mer aktiva situationer i vardagen. Man behöver sällan glasögon om man väljer multifokala linser. En klar fördel.

Progressiva linser

Progressiva linser – så är de uppbyggda

Teknisk utveckling och forskning har lett fram till det som idag kallas progressiva linser. Progressiva (Multifokala) linser utformas i två huvudtyper när de tillverkas. Den oftast förekommande varianten är en uppsättning koncentriska cirklar med styrkor avsedda för olika avståndsseende oftast med styrkan för närseendet i centrum. I övergångsområdet mellan den inre och yttre halvan av linsen, får användaren en klar bild av området som varken är långt borta eller väldigt nära. En speciell slipning gör övergången mellan de tre olika lägena mjukt, så att man slipper göra onaturliga rörelser med huvudet. Detta gör att du kan se lika bra både på långt, mellanavstånd och nära håll. En annan variant av multifokala kontaktlinser håller både när- och avståndsseendet nära ögats centrum. Denna utformning korrigerar de specifika aberrationspunkterna i ögonen och imiterar en naturlig synförmåga.

Populära progressiva linser

Vi blir alla äldre och vi kommer alla att drabbas av vissa krämpor som en följd av årsringarna. Då det gäller synen och en försämrad sådan så behöver det inte innebära någon försämrad livsstil; med multifokala/bifokala kontaktlinser så fortsätter livet puttra på som vanligt och du kommer även fortsatt att kunna läsa exakt vilka texter du vill - utan att trycka näsan mot boksidan eller dataskärmen. För dig som vill börja använda multifokala linser kan vi rekommendera följande populära märken: Biofinity Multifocal, Air Optix Aqua Multifocal och Dailies Aqua Comfort Plus Multifocal. I vissa fall säljs linser även under andra namn som optikerna "brandat", dvs döpt om dem med. Du hittar exempel på re-brandade multifokala/bifokala linser bland optikerns linser.

Historiken om progressiva linser

Mycket har hänt när det gäller utvecklingen på linsmarknaden i stort. De progressiva linserna har hängt med ett tag, men utvecklingen är vid en tillbakablick, liksom för många andra modeller, anmärkningsvärd.

Own Aves fick patent på den första progressiva linsen i Storbritannien och patentet löpte ut 1907. Patentet omfattade både linsens design och dess tillverkningsteknik. Den såg då helt annorlunda ut, jämfört med dagens progressiva linser.

De ursprungliga progressiva linserna hade en konisk baksida, en cylinderformad framsida och två axlar. Dessa kontaktlinser kom emellertid aldrig ut på marknaden. Fler liknande linser tillverkades därefter, men de första progressiva linserna som sägs ha nått ut till försäljning framställdes av Duke Elder 1922 och marknadsfördes och såldes av Gowlland of Montreal.

Varilux är varunamnet på de första progressiva linserna i modern mening. De utvecklades av Bernard Maitenaz, han fick patent 1953. Société des Lunetiers, sedermera Essilor, introducerade dem på marknaden 1959.

Mycket har hänt de senaste trettio åren, de progressiva linserna har genomgått en enorm utveckling. Tillverkningstekniken har verkligen förfinats och man har gjort studier och testat dem i stora populationer. Avancerade datorer skär till linserna och slipar de rätta och variationsrika ytorna.

Vanliga frågor om multifokala linser

  • Finns det dygnet runt linser som är multifokala?

    Ja det finns ett ganska stort utbud av multifokala dygnet runt linser. Några exempel på sådana linser är: Air Optix Aqua Multifocal, Biofinity Multifocal och PureVision Multifocal.

  • Vad menas med att en lins är multifokal?

    Multifokala linser är utvecklade för personer med presbyopi (åldersynthet). Multifokala linser fungerar som progressiva glasögon och hjälper till att korrigera synen på både nära och långt avstånd.

  • Jag har multifokala linser och i mitt recept står det ADD, vad betyder detta?

    ADD är antingen uppdelat i låg, medium eller hög, eller utskrivet numerärt från +0.50 till +3.00. Detta värde anger styrkan som är inlagd i linser för att du ska se bra på nära håll.

  • Finns det multifokala endagslinser?

    Ja, exempel på sådana är: 1 Day Acuvue Moist och Dailies Aquacomfort Plus Multifocal.

  • Jag använder EyeQ 24 Multifocal, är det bara Synsam som säljer dom linserna?

    EyeQ 24 Multifocal heter i original Biofinity Multifocal. Det är Synsam som köper in denna linsen från CooperVision och döper om den.

  • 3.
  • 410 kr410
  • Extra Optical

Prisjämför fler 1 Day Acuvue Moist Multifocal linser


Erbjudanden endagslinser
Acuvue 1-day Moist MultifocalAcuvue 1-day Moist Multifocal
304 kr
Mister Spex
Precision1Precision1
617 kr
Lenson
Clear 1-dayClear 1-day
275 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram