Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Tio myter om kontaktlinser
Facebook Instagram

Tio myter om kontaktlinser

Det finns myter och relativa sanningar om nästan allt - linser är långt ifrån något undantag från detta. Här tänkte vi ta tillfället i akt att rada upp några vanliga sådana som du säkerligen läst på nätet.

Innehåll artikel

Vi tänkte passa på att både avliva - och, faktiskt, bekräfta en del saker du hört om linser. Innan vi räknar upp dessa så ska vi även säga att du måste vara källkritisk till det du läser online. Det kommer, inte minst, en del av våra exempel bevisa.

 • Jag kan inte använda linser

  Jo, det kan du säkerligen göra. Utvecklingen inom linstillverkningen har varit explosiv under senare år och detta har gjort att det finns linser för i stort sett alla. Inte minst så gäller detta för bifokala linser som möjliggjort att äldre personer som lider av ålderssynthet - presbyopi - också kan bära linser snarare än glasögon. Det finns dessutom linser för astigmatism - ett annat synfel som tidigare inneburit att linser varit ett sämre alternativ. Har du inte någon ögonsjukdom - kolla alltid hos en optiker/ögonläkare innan så kan du förmodligen använda linser.

 • Linserna kan åka in bakom mina ögon och fastna i huvudet

  Nej! Det är en rent fysisk omöjlighet att detta ska kunna ske. För att ge en enkel förklaring: Linser har en typ av spärr som gör att de ligger kvar på hornhinnan. Det är därför du exempelvis inte kan se bättre om du placerar linsen på någon annan del av dina ögon. Spärren i fråga gör det omöjligt för linsen att flytta på sig då den väl ligger över din hornhinna. Den kan däremot fastna på ögonlockets topp - det är relativt vanligt. Om så är fallet så kan du försiktigt pillra loss den med ditt finger eller använda flytande vätska för att skölja ur linsen.

 • Linser är obehagliga

  Det är inte sant. Bortser man från invänjningen som sker - och tar mellan några dagar upp till några veckor - så är linser fantastiskt bekväma att bära, oavsett situation. De flesta användare vittnar om att de inte tänker på att de har linser på sig; det blir exakt som att gå utan. Detta kan emellertid även skapa problem då man riskerar att glömma bort rutinen i att ta ur linserna på kvällen. Det gör man dock inte mer än någon gång då det medför en relativt stor smärta i ögonen…

 • Linser kan fastna i ögonen

  Det är sant att en lins kan fastna på ovansidan av ögat - gärna då i samband med att man somnar med dem. Linserna torkar om du glömmer dem. Lösningen? Sterilt saltvatten och linsvätska. En annan lösning är att alltid välja linser av bättre kvalitet. De torkar inte på samma sätt utan håller sig fuktiga under en längre tid.

 • Det är jobbigt att rengöra linserna

  Fel, det stämmer inte! En flaska med linsvätska är egentligen allt du behöver tänka på - utöver att hålla en god handhygien. Ett annat sätt är att välja endagslinser, då slipper du rengöra överhuvudtaget. Det tar ungefär fem-tio minuter om dagen att rengöra och sköta alla rutiner som dina linser kräver. Kan du allvarligt säga att du inte har den tiden?

 • 10 myter om kontaktlinser

 • Linsanvändande orsakar ögonproblem

  Delvis sant. Vissa ögonproblem kan dyka upp som en följd av linsanvändande. Men, följer man optikerns och ögonläkarens instruktioner så är man trygg. Det gäller hur längre linserna ska vara i, hur du ska ta hand om dem samt hur ofta du ska byta linserna. Följ råden så är du säker.

 • Jag kommer aldrig att klara att sätta in linserna

  Övning ger färdighet. Dels så kommer optikern aldrig att släppa iväg dig utan att du klarat av detta framför hens ögon. Dels så finns det utmärkta guider på nätet som du kan använda i det egna hemmet. Här hittar du exempelvis vår guide, hur sätter man in linser. Det är svårt till en början, men de allra flesta blir skickliga på att sätta in linser snabbare än de vågat gissa från början. Vi brukar säga att det tar en dag att lära sig att sätta in linserna - och ungefär en vecka innan man blir riktigt duktig. Längre än så tar det sällan.

 • Linsen kan ramla ur ögonen

  Förr, gärna i samband med idrottande, så var det vanligt att linserna ramlade ur ögonen. Det händer inte längre. Som vi nämnde ovan: teknologin har gått framåt enormt och dagens linser sitter som berget. De få gånger en lins ramlar ut i samband med idrott idag går att räkna på en hand.

 • Linser är dyra

  Det ligger lite i betraktarens ögon. Linser kan i vissa fall komma med ett rimligare pris än glasögon. Dessutom har priserna sjunkit. Ta bara endagslinser - av många betraktat som lyx - som idag, i vissa fall, kan gå att få tag på till en daglig kostnad om fem-sex kronor. Är man väldigt bekymrad över ekonomin så kanske en laseroperation kan vara det bästa alternativet på längre sikt.

 • Jag är för gammal för linser

  Säger vem? Dagens linser behåller fukten bättre och passar för lite torrare ögon. De bifokala linserna är dessutom anpassade för fler synfel. Åldern är ingen stor fråga idag. Fråga gärna en optiker. Svaret från en sådan blir ofta en överraskning för många. Dock: över 65 år brukar glasögon vara bättre än linser. Vid den åldern är ögonen ofta för torra för att linser ska vara ett skönt, funktionellt alternativ.

 • 1.
 • 357 kr357
 • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Dailies AquaComfort Plus MultifocalDailies AquaComfort Plus Multifocal
998 kr
Mister Spex
Acuvue Oasys 1-day For Astigmatism With HydraluxAcuvue Oasys 1-day For Astigmatism With Hydralux
370 kr
Lenson
Dailies Total 1 MultifocalDailies Total 1 Multifocal
465 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram