Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Bilkörning med dålig syn
Facebook Instagram

Bilkörning med dålig syn

Om du skulle krascha med din bil och där du - eller någon annan - skadar sig så kan du bli nekad ersättning från försäkringsbolaget om det visar sig att du skulle ha använt glasögon eller linser. Det kan innebära att du blir skuldsatt för resten av livet.

Innehåll artikel

Nedsatt syn påverkar din bilkörning negativt

Väldig många äldre människor ignorerar det faktum att en synundersökning bör göras. Det har visat sig att nästan hälften av alla äldre inte testat sin syn sedan de fyllt 60 år. Vi har, om uttrycket tillåts, ganska slappa regler vad gäller synundersökningar för äldre - och där måste man själv ta ett eget ansvar och se över den egna synen med jämna mellanrum där minst en gång per år rekommenderas.

Bilkörning med dålig syn

Vi tänkte ge några tips till dig som vill minska riskerna med bilkörning på ålderns höst.

Gör en årlig synundersökning

Från Trafikverkets sida - enligt en undersökning från 2018 - så finns det ungefär en miljon bilförare som kör omkring med dålig syn. Det motsvarar en av sex bilar du möter när du är ute på vägarna. Det är klart att det finns tydliga risker med detta. Är du äldre så försämras din syn successivt. Det innebär att du också bör ta ditt ansvar och boka in en årlig tid hos en optiker. Det kostar inte mycket pengar och det är definitivt värt varenda krona sett till både din - och andras - säkerhet.

Byt glasögon

Vid synundersökningen får du veta om du behöver starkare glasögon. Här kan du även höra om det finns en möjlighet att byta ut glasen till nya, mer teknologiska sådana. Det finns diagnostisk teknik som reducerar starka ljus, bländning och andra problem som påverkar bilkörningen negativt. Hör med din optiker - sådana glasögon kostar inte allt för mycket.

Byt glasögon

Sänk farten när du kör bil nattetid

Ju äldre du blir, desto sämre ser du i mörker. Det är den huvudsakliga anledningen till varför du ska sänka farten då du kör bil nattetid - eller i mörker överhuvudtaget. Vill du veta om du ser sämre i mörker om det påverkar din bilkörning? Här är ett litet test från den engelska sidan Smartdriving.com: Det går ut på som följer. Ser du alla bokstäver och siffror på en bilskylt som är 20 meter bort så behöver du inga glasögon eller andra hjälpmedel. Testet du ska göra är att börja 50 meter från en bil och sedan långsamt gå mot den. Så fort du kan läsa alla bokstäver så är det dags att stanna. Därefter så ritar du ett kryss i marken och mäter hur långt det är.

Forskning från Norges Blindeforbund

En rapport från Norge får fungera även i vårt land. Den forskning som rapporten bygger på kom år 2017 och gav ett ganska nedslående resultat. 5% av alla norrmän mellan 65-70 år hade så dålig syn att de inte borde sitta bakom en ratt. Det skrämmande är att de de facto gör det - de kör omkring på vägarna precis som vanligt. Nu låter det som att vi bara klankar ner på äldre. Det finns även yngre som inte borde köra bil med de synfel och ögonproblem de har. Eget ansvar gäller även där.

Lagar och regler

När man ansöker om körkortstillstånd ska man bifoga ett syntest i ansökan. Det som krävs är att du har minst 0.5 i synskärpa när du ser med båda ögonen - du får använda glasögon eller linser i samband med testet. Du kan sakna syn helt på ett öga och ändå ges ett tillstånd. Det totala synfältet ska ha en utsträckning på minst 120 grader - varav minst 50 grader åt vardera sidan från synfältets centrum; i detta område ska en vertikal utsträckning av, minst, 20 grader uppåt och nedåt. Man får inte vara totalt nattblind. Dubbelseende kan accepteras om det bedöms inte vara farligt i trafiken. Detta gäller för att få körkortstillstånd för ett vanligt B-körkort.

Etik och moral

Vi inledde texten med att säga att du knappast får ersättning om du skadar dig själv eller någon annan i samband med att du kör bil utan glasögon. Det kan bli ganska saftig skuldsättning. Och - inte bara ekonomisk sådan. Kan du leva med att ha kört på ett barn? Kort och gott: acceptera att ditt synfel inte gör dig lämplig som bilförare utan hjälpmedel. Det är livsfarligt, både för dig och för övriga trafikanter, att du sätter dig bakom ratten. Tänk ett extra varv!

Vanliga frågor om Bilkörning med dålig syn

  • Jag har dålig syn - -1.75 på båda ögonen - och mitt körkort visar att jag måste ha glasögon. Trots detta så kör jag bil och jag tycker att jag kör väldigt bra och säkert dessutom. Frågan är vad som händer om jag blir stoppad av en polis? Kan de kräva ett syntest på plats eller att jag visar att jag har linser på mig - trots att jag inte har det? Hur hårda är kontrollerna?

    Man kan säkerligen tvivla på att en polis kräver att du ska visa dina linser. Men, det kan också hända. Visar det sig att du kör omkring utan glasögon eller linser så kan det bli tal om böter. Du kan nog räkna med att du heller inte får köra hem och hämta dessa glasögon.

  • 1.
  • 364 kr364
  • Mister Spex

Prisjämför fler Biofinity linser


Erbjudanden endagslinser
Biomedics 1 Day Extra ToricBiomedics 1 Day Extra Toric
274 kr
Mister Spex
1 Day Acuvue Moist Multifocal1 Day Acuvue Moist Multifocal
921 kr
Lenson
1 Day Acuvue Moist Multifocal1 Day Acuvue Moist Multifocal
331 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram