Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Fråga optikernlinser-fragor.asp ⤏ 
Hur påverkar din kost dina ögon
Facebook Instagram

Hur påverkar din kost dina ögon?

I dagens samhälle så har vi ofta en svårighet att hitta rätt balans mellan kost, motion och minskad stress. För många så handlar det om att man jobbar med ett stillasittande arbete framför en dator och att man har svårigheter att få motionen att bli en naturlig del av vardagen.

Innehåll artikel

Förr så hade lejonparten av befolkningen mer fysiska jobb och kunde genom detta också tillgodose kroppen den viktiga träningen på ett naturligt sätt.

Nu så måste denna bit tillföras på annat håll; något som innebär att man också skaffar sig mer stress till en redan stressad tillvaro. Enkelt förklarat: man känner att man m å s t e hinna träna och gör man inte det så känner man också ett misslyckande. Det skapar en osund stress.

kost och ögonhälsa

En annan aspekt av detta är kosten. I västvärlden så har vi nämligen - för första gången i historien - en tid där allt fler avlider av fetma än av svält och det är en naturlig del av det vi nämnde ovan - att vi rör oss för lite - och av att vi samtidigt äter sämre än förut. Vi äter mycket mer socker, vi äter mindre hemlagad mat och vi har en förmåga att alltid välja den snabbare lösningen.

Tecken i tiden, säger många och intar en lite nonchalant hållning i frågan. Vi skulle snarare säga varningssignaler. En självklarhet som fler och fler emellertid börjat upptäcka är följande: Har man ett stillasittande arbete så måste man även börja tänka på vad man äter. Vi får inte den naturliga förbränningen idag och det innebär att kosten måste bli bättre - i synnerhet om man har svårigheter med att hinna träna regelbundet.

Välj rätt diet och tänk även på övriga kroppen

Det gör också att dagens samhälle fullkomligt svämmar över av olika dieter, hälsotips och råd om vad man ska stoppa i sig för att minska midjemåttet. Vi skulle vilja mana till lite lugn i detta.

En del av dessa dieter är bra, andra är ännu bättre - men vissa är fullkomligt värdelösa. Det senare låter hårt, men vi säger detta även med en tanke på hur den övriga kroppen mår i samband med en alltför strikt diet och kosthållning.

Är det exempelvis värt att exkludera vissa livsviktiga näringsämnen enbart för att bli lite smalare? Skulle du äventyra viktiga organs funktioner bara för att kunna gå på stranden utan att skämmas och skulle du känna att dina ögons hälsa är värda att äventyra bara för att komma i dina jeans? Självklart inte, men ändå är det precis detta som många gör.

Det första man ska tänka på gäller vad man äter. Tänk på vad du lägger på din tallrik vid frukost, vid lunchen och i samband med middagen. För att motverka åldersrelaterade sjukdomar som grå starr och presbyopi så finns det några näringsämnen som med fördel kan prioriteras. Detta i form av Omega-3, vitamin C och vitamin E samt zink.

En sämre kosthållning förhindrar synen från att utvecklas på ett stimulerande sätt - det är viktigt att förstå. Fetter och dålig mat höjer blodtrycket - och ger högre blodvärden - samt ett högre kolesterol. Det gör att blodkärlen i ögonen kommer närmare varandra och det leder i sin tur till en försämrad syn.

Det är den huvudsakliga orsaken till varför personer - unga sådana - med högt BMI ser sämre än normalviktiga personer i samma ålder. National Eye Institute - NEI, från USA - visar på att typ 2 diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet då man blir äldre. Det är värt att tänka på.

Kan rätt diet hjälpa mig till bättre ögonhälsa?

Det går istället att tänka precis tvärtom: vad ska jag äta för att gå ner i vikt och samtidigt göra att hela min kropp mår bra? Vi tänkte här fokusera just på ögonen då synen har ett intressant samband till vad vi äter.

diet och ögonhälsa

Intressanta studier har nämligen visat att så mycket som 50% av alla synskador skulle kunna förhindras eller bromsas upp om kosten varit den rätta. Naturligtvis så ska detta sättas in i kombination av att symptomen i rätt tid samt snabbt får rätt behandling. Rätt kost spelar dock en stor roll för hur våra ögon mår och vilka synskador som vi kan undvika att drabbas av.

Investera i ett par solglasögon och fimpa dina cigaretter

Rent generellt dock - innan vi visar på några livsmedel som du ska äta för att få hälsosammare ögon - så ska vi säga följande: för många tar sina ögon och sin syn för givet. Man går omkring utan solglasögon under de dagar då solen är som starkast och man har inte en tanke på att solens UV-strålar kan ge bestående skador på näthinnan.

Solglasögon har man inte bara för att se cool ut - de finns där som ett riktigt, riktigt bra skydd för dina ögon. Gör en rejäl investering och köp ett par klassiskt, tidlösa modeller (det gör du inte på macken) som har bra UV-skydd.

CE-märkning ska du hålla utkik efter, det är en garanti på att solglasögonen blockerar 98-100% av UV-strålningen. Vad gäller linser så skyddar sådana till viss del - vid vissa modeller - men man bör ändå alltid säkra upp med solglasögon.

En annan sak - och detta sagt med mer än dina ögon i åtanke. fimpa cigaretten. Det finns ett klart samband mellan rökning och AMD. AMD - Age-related Macular Degeneration är en åldersrelaterad ögonsjukdom som drabbar området mitt i ögat, där synen är som skarpast, och i den gula fläcken. Den är tyvärr inte alls ovanlig och speciellt vanlig är den i västvärlden och således, som sagt, hos rökare. Fram med askkoppen. Dina ögon, dina lungor, din hals och din plånbok kommer att tacka dig.

Snus då? Här finns inte samma gedigna forskning att luta sig mot. Här råder mer oklarhet, man är långt ifrån på det klara kring vilken påverkan snus har på allmänhälsan. Därmed finns heller ingen klar bild av om - och hur, i så fall - snus bidrar till en sämre ögonhälsa.

Är morötter och blåbär bra för mina ögon? Tips på kost för bättre ögonhälsa

Vi tänkte räkna upp några livsmedel och några tips som kan hjälpa dig att nå en bättre ögonhälsa och som kan förhindra synskador och åldersrelaterade sjukdomar i framtiden. Enklast blir det om vi radar upp dessa i punkter och då ser de ut som följer:

  • Medelhavsdieten: Skulle vi rekommendera en diet som verkligen är bra för hela kroppen så är det kost från Medelhavet. Det innebär mer frukter, mer olja, mer grönsaker, mer ägg, nötter, mandlar, ljusare kött och mycket mer fisk. Allt detta är bra för vikten och för dina ögon. I och med att kosten innehåller mindre salt, färre processade livsmedel och mycket mer kalium än den “vanliga” maten vi äter så minskas risken för både grå starr och AMD. Dessutom så har den här dieten en blodtryckssänkande effekt också; något som definitivt många skulle må bra av i dagens samhälle. Detta med nämnda stress i åtanke.

  • Grönkål och spenat: I både grönkål och spenat finns rikligt med antioxidanter - i synnerhet Lutein och Zeaxantin - och dessa ger ett bättre skydd mot solen och de UV-strålar vi redan nämnt. Här är rådet att äta någon av dessa hälsobomber två-fyra gånger i veckan för bästa effekt. Ett bra tips är att blanda en smoothie med dessa som någon av ingredienserna.

  • Blåbär: Även blåbär innehåller mycket antioxidanter och rekommenderas därför ofta som ett sådant livsmedel som har en positiv påverkan på ögonen. Vissa menar även att blåbär kan ha en bromsande effekt på exempelvis AMD – Age-related Macular Degeneration. Dock är studierna kring detta område ej fullständiga och man har idag inget slutgiltigt svar kring dess påstådda positiva effekter.

  • Fisk: Blir man smart av att äta fisk? Den frågan har ställts sedan urminnes tider, men vi tänkte ge ett lite alternativt svar på den: du är väldigt smart om du äter mycket fisk, särskilt fet sådan. Makrill och lax är två fiskar vars näringsämnen är viktiga för näthinnans funktion samt för hela ögats struktur. Ät fisk - och gärna någon av dessa - minst tre gånger i veckan.

  • Tillaga maten! En trend som kommit starkt på slutet handlar om att äta livsmedel och näringsämnen enligt principen RAW och därmed utan att tillaga dessa innan. I teorin en sund tanke i och med att man äter väldigt nyttigt, men i praktiken - i många fall - bortkastat. Vissa näringsämnen tillförs nämligen inte kroppen på samma tydliga - och snabba - sätt som om du skulle koka, ångkoka, woka eller mixa dem. Det gäller inte minst de ämnen som är viktiga för dina ögon: betakaroten, lutein, och zeaxantin. Ät gärna grönt - och orange som i morötter - i mängder; men ta dig tiden att tillaga dessa lite lätt innan.

  • A-vitamin: Ska man nämna något som sammanfattar det du ska äta för bättre ögonhälsa så är ordet A-vitamin ett bra sådant. A-vitamin finns i allt från ägg, ost, fisk, mjölk, grönsaker och rotfrukter och det är således inget hokus-pokus det handlar om. Lever är den stora källan om du vill få ett stort intag av A.vitamin. Ett vitamin som kan förebygga nattblindhet och - om det går för långt - blindhet. Dock: tänk även på att äta normala mängder. Överdriver du intaget och hänger dig åt någon typ av ägg/lever-diet så kan det leda till kraftig, ihållande huvudvärk och trötthet. Gravida ska inte heller äta överdrivet mycket A-vitamin. Det är av den anledningen man brukar stryka lever, fiskleverolja och andra leverrätter ur kosten som rekommenderas en gravid kvinna.

Kosttillskott som är bra för ögonen

Vad gäller kosttillskott så ska du försöka se med kritiska ögon på aggressiv marknadsföring och istället se vilka ingredienser produkten i fråga innehåller. Det finns en stor chans att du redan får i dig tillräckliga mängder som det är. Exempelvis omega-3 tabletter kan emellertid vara bra i lagoma mängder.

Hur kan jag bevara synen så länge som möjligt?

Att ta hand om ögonen är lika viktigt som att ta hand om den övriga kroppen. Det handlar om mer än att bara besöka en optiker med jämna mellanrum. Vi ska titta närmare på hur du kan göra för att ge dig själv bra förutsättningar att behålla synen även in på ålderns höst.

Ögonsjukdomar är vanligare än man tror. Riskerna ökar också ju äldre man blir. Det gör att man bör boka in mer frekventa besök hos ögonläkare efter femtio års ålder. En ögonläkare kan, via tester, se om det finns indikationer på sjukdomar och sätta in en behandling på ett tidigt stadie. Det finns så pass många olika åkommor att man bör låta en ögonläkare ta en titt med jämna mellanrum.

Detta i kombination med att man håller sig fräsch i övrigt ger bra förutsättningar. Har man en bra hälsa i övrigt så påverkar det ögonen positivt. För lite A-vitamin kan leda till att man ser dåligt i mörker och ett sämre vitaminintag i övrigt påverkar synen negativt. Så mycket som 90 % av ögonsjukdomar härstammar från andra sjukdomar och problem. Man börjar se dåligt först - sedan kommer resten. Det är något att ta med sig.

Vanliga frågor - Hur påverkar din kost dina ögon

  • Vilka frukter är bra för ögonen?

    Alla orangefärgade frukter såsom mango och aprikoser har en hög halt av betakaroten vilket är bra för ögonen. Betakaroten är en form av A-vitamin som hjälper till med mörkerseendet.

  • Vilken vitamin är bäst för ögonen?

    Vitamin A är nog den vitamin som är bäst för ögonen följt av vitamin E och vitamin C.

  • Måste man äta vitaminer för bra ögonhälsa?

    Nej, för dom allra flesta människor så är detta inte nödvändigt. Äter du en variationsrik och näringsfylld kost så får du i dig alla nödvändiga vitaminer.

  • Är morötter bra för mina ögon?

    Ja, morötter innehåller betakaroten (vitamin A) vilket bl. a gynnar ditt mörkerseende.

  • 1.
  • 207 kr207
  • Mister Spex

Prisjämför fler Focus Dailies linser


Biofinity

Bäst pris Biofinity

Biofinity. Tillverkare: Cooper Vision. 1 paket innehåller: 6 kontaktlinser. Förpackninge..

364 kr
Mister Spex
Endagslinser
Biotrue Oneday For AstigmatismBiotrue Oneday For Astigmatism
313 kr
Lenson
Precision1Precision1
237 kr
Lenson
Proclear 1 DayProclear 1 Day
557 kr
Mister Spex

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram