Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

Allt om Linser
  Kontaktlinser - Multifokala linser
Facebook Instagram

Multifokala linser – kan det vara lösningen för dig?

 • 1.
 • 299 kr299
 • YourLenses
 • 3.
 • 299 kr299
 • Mister Spex

Prisjämför fler 1 Day Acuvue Moist Multifocal linser här


Det kan komma plötsligt och det kan likväl handla om ett ganska långdraget förlopp. Men, det drabbar de flesta av oss. Vår syn blir sämre med åren och det är något som vi måste vara beredda på. Plötsligt en dag så sitter du och läser en text och märker att dina armar dras allt närmare ögonen eller att du börjar sänka hakan mot tidningen för att se vad som står skrivet. Det går att urskilja enstaka ord, men då det handlar om meningar och längre stycken så är det betydligt värre och du kan som en följd av detta få huvudvärk då du koncentrerat dig för länge för att tyda texten i fråga.

Multifokala linser

Välkommen in i klubben - du har fått ett åldersrelaterat synfel och nu är det bara att gå vidare. För; det finns hjälp att få och idag är den också avsevärt mycket bättre än för några år sedan. Det vanligaste sättet att komma till bukt med Presbyopi - som är det vedertagna namnet för åldersrelaterat synfel - är att använda sig av läsglasögon. En metod som, för all del, fungerar - men som även har vissa tydliga nackdelar.

Läsglasögon har nämligen en förmåga att försvinna; många brukar lägga bort dem och ha svårt att finna dem då de verkligen behövs. Det gör att man köper upp ett lager av läsglasögon och har dessa spridda över hela huset. En metodik som vare sig är ekonomisk försvarbar eller särskilt intressant rent inredningsmässigt.

Multifokala linser - flera styrkor i samma lins

Det är däremot multifokala linser. Första frågan är naturlig för de flesta: hur fungerar egentligen multifokala linser? Det handlar om linser som har flera olika styrkor i en och samma lins. Det gör att multifokala linser passar perfekt för dig som redan lider av exempelvis ett synfel som gör att du ser sämre på långt håll.

Skulle du välja enbart glasögon - eller linser - så skulle du också välja en ganska osmidig väg. Av med ena glasögonen, på med de andra - allt beroende på vilken situation du hamnar i. Men multifokala linser däremot: det är bara att titta som vanligt och därefter så kommer allt att vara precis lika skarpt och klart som allt annat - och detta oavsett om det handlar om en text i en bok eller om att se någonting spännande på håll.

Vad är skillnaden mellan bifokala och multifokala linser?

Multifokala kontaktlinser har en gradvis övergång av styrkorna för läsning på nära håll till styrkorna för seende på normalt avstånd, vilket påminner till stor del om hur progressiva glasögon fungerar. Bifokala kontaktlinser har däremot en skarp avgränsning mellan linsens olika styrkor för när- och avståndsseendet.

Multifokala kontaktlinser

Nackdelarna är betydligt färre än fördelarna med multifokala linser

Om nu multifokala linser är så pass överlägsna alternativen - varför har inte alla dessa och varför behövs vanliga läsglasögon? Multifokala linser är ett överlägset alternativ - men det är inte för alla. Som med alla linser och alla typer av hjälpmedel så är vi, helt enkelt olika. Det som fungerar för den ena personen är mindre bra för den andre och där den tredje dessutom väljer en helt annan lösning. Det som man kan säga är negativt - enligt en del - med multifokala linser är följande punkter:

 • Bländande: Främst under anpassningsperioden - som kommer att behövas - så upplever många att man blir bländad i mörker eller i dimma. Det kan sitta i under en längre period och det är naturligtvis väldigt irriterande. För de flesta så går detta över.
 • Svåra att justera: Olika synintryck kräver att dina ögon justerar sig själva. Det kan vara svårt för en person att justera och anpassa synen då man använder multifokala linser. Återigen - för de flesta så är detta något som förekommer under anpassningsfasen.
 • Priset: En multifokal lins är dyrare än vanliga linser och kostar mer än läsglasögon. Det som påverkar är den avancerade designen. Men, handen på hjärtat: så extremt dyra är de inte och hur billigt blir det i längden att rensa facken för läsglasögon på den lokala bensinstationen?

Det var nackdelarna, och vi ska även passa på att nämna fördelarna med multifokala linser. Dessa är fler och de tycker vi talar sitt tydliga språk kring varför du bör besöka en optiker och låta denna undersöka dina ögon för att se om du är en lämplig kandidat för detta alternativ.

Fördelar med multifokala linser

 • Lättare övergång: För många så blir det en kraftfull, nästan abrupt övergång mellan olika styrkor. Det kan vara både irriterande och skapa obehag. Men multifokala linser så sker övergången mjukt och utan att man ens märker det.
 • Synskärpan blir bättre: Att gå från att se på långt till nära håll har ett synintervall och detta blir betydligt bättre med denna typ av lins.
 • Inga glasögon: Det finns många som inte vill ha glasögon. Det kan vara ett estetiskt val och det kan handla om att man har en livsstil som kräver andra lösningar. Idrottar man mycket så kan glasögonen vara i vägen och detsamma gäller även i andra, mer aktiva situationer i vardagen. Man behöver sällan glasögon om man väljer multifokala linser. En klar fördel.

Typer av multifokala kontaktlinser

Multifokala kontaktlinser finns att köpa i flera olika varianter. Både som mjuka och stabila (RGP) linser, eller tillverkade i hårdare linsmaterial.

Multifokala linser utformas i två huvudtyper när de tillverkas. Den oftast förekommande varianten är en uppsättning koncentriska cirklar med styrkor avsedda för olika avståndsseende. En annan variant av multifokala kontaktlinser håller både när- och avståndsseendet nära ögats centrum. Denna utformning korrigerar de specifika aberrationspunkterna i ögonen och imiterar en naturlig synförmåga.

Vi blir alla äldre och vi kommer alla att drabbas av vissa krämpor som en följd av årsringarna. Då det gäller synen och en försämrad sådan så behöver det inte innebära någon försämrad livsstil; med multifokala linser så fortsätter livet puttra på som vanligt och du kommer även fortsatt att kunna läsa exakt vilka texter du vill - utan att trycka näsan mot boksidan eller dataskärmen.

Granskad av: Anne Seideman Ögonläkare/Medicinsk chef EyeCenter

Erbjudanden endagslinser
Dailies Aqua Comfort Plus ToricDailies Aqua Comfort Plus Toric
Pris: 597 kr
Lenson
Proclear 1 DayProclear 1 Day
Pris: 368 kr
YourLenses
Freshlook One-dayFreshlook One-day
Pris: 113 kr
Lenson

Fråga vår optiker

Annonser

Partners
 • Synskadades Riksförbund
Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Partners | Öppet köp | Press | RSS | Cookies

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2018 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.

Följ oss på FacebookFölj oss på Google Plus