Alltomlinser.se - Kontaktlinser i Sverige Lensshopper.co.uk - Contact Lenses in the United Kingdom Kontaktlinsenguide.de - Kontaktlinsen in Deutschland Lensshopper.com - Contact Lenses in the United States Lentillesdecontactonline.fr - Lentilles de Contact en France Nettilinssit.fi - Piilolinssit Lentiacontattoonline.it - Lenti a Contatto in Italia Kontaktlinseronline.no - Kontaktlinser i Norge Lensshopper.nl - Contactlenzen

https://www.alltomlinser.se/Allt om Linser ⤏ 
Nyheter../../linser.asp ⤏ 
Nya spiral kontaktlinser låter dig se både på nära...
Facebook Instagram

Fredag 1 mars 2024

Nya spiral kontaktlinser låter dig se både på nära och långt håll

Nya "spiral" kontaktlinser böjer ljuset på ett sätt som korrigerar problem med att se på nära och långt håll — och till skillnad från befintliga multifokala linser, kommer de inte att svika dig om belysningen inte är precis rätt.

Det är stor chans att du börjar få problem med att fokusera på objekt på nära håll när du blir äldre, och om du redan använder kontaktlinser för att se långt borta, kanske du väljer att byta ut dem mot "multifokala" linser, istället för att köpa ett par läsglasögon.

Spirallins

Befintliga multifokala linser kan orsaka förvrängd syn under vissa ljusförhållanden.
Medan vanliga kontaktlinser har en enda styrka för synkorrigering, innehåller multifokala linser flera, och de är positionerade för att fungera med dina pupiller, som naturligt dilaterar när du tittar på avlägsna objekt och kontrakterar när du tittar på saker på nära håll.

Perfekt syn är dock inte garanterad. Eftersom pupillstorlek spelar en nyckelroll i hur multifokala linser fungerar, och pupillstorlek ändras med belysning, kan människor uppleva förvrängd syn under vissa ljusförhållanden.

Vad är nytt? Forskare i Frankrike har nu presenterat "spiral dioptrin", en ny typ av multifokal lins som de säger övervinner begränsningarna hos dagens alternativ.

"Till skillnad från befintliga multifokala linser fungerar vår lins bra under ett brett spektrum av ljusförhållanden och behåller multifokalitet oavsett pupillens storlek," sa Bertrand Simon, biträdande professor vid Institut d’Optique Graduate School.

Hur det fungerar: Laurent Galinier, försteförfattare till en studie om spiral dioptrin, studerade svåra hornhinnedeformationer när han fick idén att designa en lins med en spiralformad yta som skulle få inkommande ljus att snurra som en korkskruv.

Detta fenomen är känt som en "optisk virvel", och det skulle skapa flera fokuspunkter på linsen, vilket möjliggör för en person att se klart på flera avstånd utan att behöva oroa sig för de förvrängningar som kan följa med traditionella multifokala linser.

Galinier och hans medarbetare använde sedan avancerade tillverkningstekniker för att forma den spiralformade designen han föreställt sig på en lins.

Källa: Ophthalmology Times Europe

 

Fråga vår optiker

Alltomlinser.se

Om oss | Kontakta oss | Experter | Tipsa en vän | Nyhetsbrev | Sitemap | Öppet köp | Press | Cookies | GDPR

Alltomlinser.se är en oberoende informationssida om kontaktlinser,
inte associerad med någon leverantör eller återförsäljare av linser.

Copyright © 2006-2024 Alltomlinser.se - All Rights Reserved.


Följ oss på FacebookFölj oss på Instagram